Du visar för närvarande Aktier med ökat intresse – Volym strategi

Aktier med ökat intresse – Volym strategi

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus*

I detta inlägg av Söndagsstrategin har jag hämtat inspiration från SMB Capital som är en Proprietary Trading firm i New York som delvis ägs av den kända tradern Mike Bellafiore. Mike Bellafiore är far till de två riktigt bra böckerna “One Good Trade” och “The PlayBook”. Dessa två böcker beskriver lite hur Mike Bellafiore handlar och hur de tänker på deras Prop firm i New York.

Förutom att du har möjligheten att lära sig hur de handlar genom dessa två böcker lägger SMB Capital även ut flera gånger i veckan videos där de försöker lära ut lite om hur de handlar. Du finner deras YouTube kanal här.

Deras huvudsakliga inriktning är daytrading och de fokuserar mycket på aktier som “är i spel”. Med detta menar de aktier som haft någon sorts av fundamental nyhet, vilket leder till ett ökat intresse i aktien och att volymen är högre i aktien just nu jämfört med vad den brukar vara.

De menar på när vi ser en ökad volym vet vi att fler institutioner är involverade i att köpa och sälja aktien. Detta leder ofta till ett mer förutsägbart beteende i aktien och vi kan enklare göra bättre affärer. Eftersom de stora institutionerna handlar med stora volymer kan de inte handla på samma sätt som vi små aktörer.

Detta i sin tur gör då ofta att rörelserna för den dagen är mer förutsägbara än vid andra tillfällen.

Jag tänkte att vi skulle testa detta lite, men vi ska inte ge oss in på daytrading utan vi ska hålla oss på Swingtrading nivån. Men vi ska titta på de aktier som har haft en relativt hög volym den senaste veckan. Vi ska därefter kombinera detta med en enkel jämviktspendlande strategi.

Innan vi ger oss in på strategin ska vi titta på indikatorn Relative Strength Index, detta eftersom det är denna indikator vi använder för vår jämviktspendlande strategi. Kan du allt om dessa två saker kan du med gott samvete hoppa över dessa delar.

Relative Strength Index – RSI

RSI är en momentum oscillator som rör sig mellan 0 och 100. Indikatorn kan användas för att peka ut potentiella trendvändningar men även som en indikator för att visa överköpta/översålda lägen vid jämviktspendling.

RSI indikatorn är en väldigt intressant indikator då den kan användas för att fånga olika beteende på aktiemarknaden. Beroende på vilket periodvärde man väljer för indikatorn kan indikatorn fånga jämviktspendling såväl som momentum.

Relative Strength Index är ett något missvisande namn då det kan få en att tro att indikatorn jämför värdet på den aktuella aktien jämfört med en annan aktie. Så är inte fallet utan indikatorn jämför istället aktiens egna kursökningar jämfört med deras kursminskningar.

RSI visar alltså hur kraftigt eller med vilken hastighet som en aktie har stigit jämfört med hur den har sjunkit. En aktie kan alltså fortsätta stiga i värde men inte med samma kraft som innan, då kommer RSI indikatorn att visa det med ett lägre värde på RSI än tidigare. Detta kan då vara en indikation på att aktien är på väg att göra en trendvändning.

Vill du se hur RSI beräknas kan du kolla in min lite längre artikel om RSI – en inblick i indikatorn och dess användningsområden.

RSI(14) indikator

RSI(2)

Att ställa in RSI indikatorn på ett periodvärde på två kan vara ett bra hjälpmedel för att få indikationer om när en aktie eller index är på väg att jämviktspendla.

Dock är det så att indikatorn fungerar bättre och sämre i vissa situationer och det är just det vi skall försöka skapa att strategi kring. Vi skall försöka utnyttja de situationer då indikatorn fungerar som bäst och då ta affärer.

Strategin

Som jag skrev innan fick jag inspiration från SMB Capital och deras strategier där de tittar på de aktier som under dagen har haft en förhöjd volym. Vi ska istället för att titta på daytrading istället försöka applicera detta på swingtrading.

Vi ska inte titta på volymen för en dag och hur volymen ser ut för den senaste veckan. Vi kommer alltså att applicera ett fem dagars glidande medelvärde på volymen (VOL MA5). Detta gett oss då en indikation om hur volymen var den senaste veckan.

Vi kommer även att applicera ett 66 perioders glidande medelvärde på volymen för att se hur volymen har sett ut de senaste tre månaderna (VOL MA66), 22 dagar är ungefär en börsmånad.

Genom att jämföra snittet för föregående vecka jämfört med de senaste tre månaderna kan vi enkelt se om volymen är högre än vad den brukar vara.

Vi kommer kräva att den senaste veckans volym ligger 50% högre än vad snittet för de senaste tre månaderna.

Detta är själva grunden i strategin, att vi tittar på de aktier som för tillfället har ett förhöjt intresse. Vi kommer därefter att applicera en enkel jämviktspendlande strategi på dessa aktier. Den strategi vi kommer använda oss av är att köpa när RSI(2) ligger under 5. 

Det går jättebra att även använda andra typer av jämviktspendlande strategier, testa gärna själv och hör av er till mig.

Vi har nu tagit fram köpdelen av vår strategi, vi ska nu titta på när vi ska sälja. Ofta använder jag mig av en exit där jag säljer min position när aktien har stängt över sitt fem dagars glidande medelvärde (MA5). Jag tänkte att vi kunde använda den strategin även denna gång men även testa och se hur resultatet blir när vi stänger över ett 8 dagars exponentiellt glidande medelvärde (EMA8).

Detta gör att strategin ser ut på följande vis:

Entry:
VOL MA5 är 1.5 gånger större än VOL MA66
RSI(2) under 5

Exit:
Stängning över MA5 eller EMA8

Autoliv med ett förhöjt intresse för aktien

Studien

Data

Studien sträcker sig från år 2010-01-01 till 2020-02-16 för aktierna i studien. De aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv
Assa Abloy B
Atlas Copco A
AstraZeneca
Boliden
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Investor B
Kinnevik B
Nordea Bank
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Volvo B

Resultat 

 MA5EMA8
Snittavkastning1.30%1.62%
Hitratio70.90%74.00%
AvgProf./bar0.32%0.21%
Antal affärer237231
Affär i Boliden enligt strategin med exit över MA5

Sammanfattning

Om vi börjar att studera strategin med vår lite kortare exit kan vi se att vi får en relativt hög snittavkastning på 1.3% per affär och en sannolikhet för en vinstaffär på 71%. Vår affärer varar inte speciellt länge vilket leder till att vi får en bra snittavkastning per dag på 0.32%.

Med den lite längre exiten får vi lite mer snittavkastning med oss per affär, vi får 1.62% istället för 1.3%. Även snittavkastningen ökar till 74% men eftersom att exiten är lite längre ligger vi inne i varje affär lite längre. Detta leder i sin tur till att snittavkastningen per dag sjunker.

Vi får inte så många affärer, endast unge 235 stycken på 10 år, vilket är lite. Denna strategi är därför kanske inte en strategi som går att köra helt själv. Den kanske mer kan fungera som ett kompliment eller som en “heads up”. Att om en aktie uppvisar detta beteende kan den vara intressant att titta vidare på.

Har du några frågor eller funderingar kan du alltid höra av dig till mig genom mejl eller vår chat. Kom ihåg att dessa studier är gjorda på historisk data och det finns inga garantier på att strategin kommer att fortsätta prestera på ett likartat sätt.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Lämna ett svar