Du visar för närvarande All Time High – Vad brukar hända?

All Time High – Vad brukar hända?

En ny vecka har gått och än en gång sitter jag här i mitt kontor och skriver en Söndagsstrategi till er. När jag sitter här och tittar tillbaka på den gångna veckan är det första jag kommer att tänka på hur osäkert och svängigt det har varit. 

Dagar har öppnat starkt och positivt för att stänga negativt och vice versa. OMXS30 tog sig även ned till ett väldigt intressant stödområde kring 1500 och som det ser ut just nu har en Turtle Soup för uppgång formerats. Frågan blir hur kraftig denna uppgång blir. Jag kommer fortsätta sitta på mina händer tills ett tydligare mönster har utformats.

Utöver detta levererade ICA Gruppen en rapport som togs emot väldigt väl av marknaden. På rapportdagen steg aktien med hela 10.91% och i och med detta har ICA gruppen sedan oktober förra året stigit med nästan 80%. Utöver detta har ICA Gruppen under det gångna året även gjort ett 30-tal nya “All time high”-noteringar.

All time high är ett begrepp för när en aktie eller index har nått en ny högsta nivå, alltså ett nytt rekord. Detta betyder alltså att priset på aktien eller indexet har aldrig varit högre innan. All time high brukar förkortas med ATH.

Denna fantastiska rapportreaktion fick mig att fundera på två saker:

  • Hur brukar aktier reagera efter så starka rapportreaktioner?
  • Hur brukar aktier på den svenska börsen reagera efter en “All time high”-notering?

Jag vet sedan tidigare, tack vare TN-Info, som jag läste om i Framgångsrik Aktiehandel – 10 vinnande strategier, att aktier som har bra rapportreaktioner har tendenser till att fortsätta stiga och det motsatta gäller också, alltså att dåliga rapportreaktioner har tendenser till att få aktier till att gå lite sämre. 

Framgångsrik Aktiehandel – 10 vinnande strategier gavs dock ut 2013 och jag har inte hittat någon ny studie på detta ämne som behandlar de senaste åren. Jag tänkte därför att jag får ta mig an denna uppgift och göra en ny studie om rapportreaktioner på den svenska börsen. Tyvärr är det inte denna studie vi ska ta oss en titt på idag. Om du tycker att denna studie verkar intressant kan jag meddela att jag troligtvis kommer att släppa den nästa söndag..

Idag ska vi nämligen besvara min andra fråga, hur brukar aktier reagera efter en ATH-notering.

Du har säkert hört att du ska försöka undvika att köpa på toppen, att köpa vid en ATH-notering är den perfekta definitionen av att köpa på toppen, då kursen faktiskt aldrig har stått högre innan.

Men du har säkert även hört talas om momentum effekten och att styrka ofta föder styrka. Så är det bra att köpa vid nya ATH-nivåer eller är det kanske till och med bra tillfällen att sälja aktien? Det ska därför bli väldigt intressant att se vad statistiken faktiskt säger oss.

Glada miner efter en bra ICA Gruppen rapport

Testen

Vi kommer alltså testa och se vad som händer när aktier på den svenska börsen har gjort en ny ATH-notering. Jag tänkte att vi skulle testa och se hur effekten ser ut på 5, 22 och respektive 66 dagars sikt. Detta då dessa tre tal på ett ungefär representerar en vecka, en månad och tre månader.

Jag tänkte att det även kan vara intressant att se om det finns någon skillnad om en ATH-notering sker i en positiv eller negativ marknadsfas. Jag brukar enkelt definiera en positiv marknadsfas som att OMXS30 ska ha gjort en månadsstängning över sitt 12 månaders glidande medelvärde (MA12). Motsatsen gäller då för en negativ marknadsfas.

För dessa tre tester kommer jag att testa 88 aktier från Large Cap och Mid Cap på den svenska börsen. Jag tycker själv att det skulle vara intressant att se om det finns någon skillnad mellan dessa 88 aktier och de största aktierna i Sverige, alltså de som befinner sig på OMXS30. Därför kommer jag också göra ett test för endast dessa aktier.

Detta resulterar i att vi kommer få fyra olika tester som kommer att se ut på följande sätt:

ATH Large Cap / Mid Cap
Entry:
Ny ATH notering

Exit:
Stänger positionen efter 5 dagar
Stänger positionen efter 22 dagar
Stänger positionen efter 66 dagar

ATH Large Cap / Mid Cap – Positiv marknadsfas
Entry:
Ny ATH notering
OMXS30 har gjort en månadsstängning över MA12

Exit:
Stänger positionen efter 5 dagar
Stänger positionen efter 22 dagar
Stänger positionen efter 66 dagar

ATH Large Cap / Mid Cap – Negativ marknadsfas
Entry:
Ny ATH notering
OMXS30 har gjort en månadsstängning under MA12

Exit:
Stänger positionen efter 5 dagar
Stänger positionen efter 22 dagar
Stänger positionen efter 66 dagar

ATH OMXS30-aktier
Entry:
Ny ATH notering

Exit:
Stänger positionen efter 5 dagar
Stänger positionen efter 22 dagar
Stänger positionen efter 66 dagar

Studien

I denna studie vill jag ha ett stort urval på aktier för att se hur företag reagerar på en All Time High notering. Därför har jag valt att ha med 88 aktier från Large Cap och Mid Cap. De aktier jag har valt att ha med finner du i listan nedan. I testet där vi testar aktierna i OMXS30 har jag valt att ha med de fetmarkerade aktierna i listan. 

Studien är gjord i Hitta Kursvinnare och vill du ha hjälp med att göra samma studie själv är det bara att skicka ett mejl till mig.

Data

Studien sträcker sig från år 2009-08-14 till 2019-08-16 och de aktier som jag har valt att titta på är:

AAK
ABB Ltd
Ahlström-Munksjö
Alfa Laval
Autoliv SDB
Arjo
AstraZeneca
Assa Abloy B
Atlas Copco A
Atrium Ljungberg
Attendo
Avanza Bank-Holding
Axfood
Balder B
Betsson B
Billerudkorsnäs
Boliden
Bonava B
Bravida Holding
Castellum
Collector
Dometic Group
Elekta B
Electrolux B
Ericsson B
Essity B
Evolution Gaming Group
Fabege
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B

Hemfosa Fastigheter
Holmen B
Hexpol B
Hufvudstaden A
Husqvarna B
ICA Gruppen
Indutrade
Intrum

Investor B
JM
Kindred Group SDB
Kinnevik B
Klövern B
Kungsleden
Latour B
LeoVegas
Lifco B
Loomis B
Lundberg B
Lundin Mining
Lundin Petroleum
Millicom
MTG B
Munters Group AB
NCC B
Nordea Bank Abp
NetEnt B
Nibe B
Nobia
Pandox B
Peab B
Ratos B
Resurs Holding
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A

Stora Enso R
Swedbank A
Swedish Match
Sweco B
SOBI
Tele2 B
Telia Company

Thule Group
Tieto
Trelleborg B
Wallenstam B
Wihlborgs Fastigheter
Volvo B
ÅF Pöyry B

Resultat

ATH Large Cap / Mid Cap

5 dagar 22 dagar 66 dagar
Snittavkastning 0.23% 0.77% 3.09%
Hitratio 52.90% 54.30% 61.00%
Antal affärer 2860 1477 777

ATH Large Cap / Mid Cap – Positiv marknadsfas

PF 5 dagar 22 dagar 66 dagar
Snittavkastning 0.28% 0.78% 3.36%
Hitratio 53.30% 54.60% 61.90%
Antal affärer 2315 1206 659

ATH Large Cap / Mid Cap – Negativ marknadsfas

NF 5 dagar 22 dagar 66 dagar
Snittavkastning 0.01% 0.72% 1.00%
Hitratio 51.10% 54.50% 54.70%
Antal affärer 579 343 203

ATH OMXS30-aktier

OMXS30 5 dagar 22 dagar 66 dagar
Snittavkastning -0.02% 0.04% 1.75%
Hitratio 52.80% 50.10% 58.10%
Antal affärer 843 427 229

Sammanfattning

Tittar vi på hur resultaten för de 88 aktierna på Large Cap och Mid Cap kan vi se att om vi köper vid en ATH-notering och säljer fem dagar senare får vi ingen större snittavkastning med oss. Här verkar det tydligt som att det inte är någon god idé att köpa på toppen.

Studerar vi dock de två tillfällena där vi äger aktien lite längre börjar det se lite mer intressant ut att faktiskt köpa på toppen. Säljer vi efter 22 dagar har vi en snittavkastning på 0,77% och efter tre månader ligger den genomsnittliga affären på 3,09%.

På kort sikt verkar det stämma att det är en dålig idé att köpa på toppen, alltså vid en ny ATH notering, men på lite längre sikt verkar det som att styrka faktiskt föder styrka. Aktier som gör nya ATH-nivåer fortsätter ofta att stiga och i 61% av fallen står aktierna högre tre månader senare.

Om vi nu istället tittar på de två tester där vi har tagit hänsyn till marknadsfasen kan vi komma fram till ytterligare intressanta slutsatser. 

När OMXS30 befinner sig i en positiv marknadsfas och aktier på Large Cap och Mid Cap gör nya ATH-nivåer kan vi se ett likartat beteende som vid testet innan. På kort sikt finns det ingen större edge medans på lite längre sikt, och framförallt på tre månaders sikt, finns det en bra edge och snittavkastningen på att sälja aktien efter tre månader ligger på 3,4%.

Om OMXS30 istället befinner sig i en negativ marknadsfas kan vi först se en betydlig skillnad i antalet affärer vi får. Detta är ganska logiskt då utvecklingen av OMXS30 brukar smitta av sig på de andra aktierna på den svenska börsen och det då blir betydligt svårare att göra en ny ATH.

Vi kan även se att snittavkastningen för affärerna är lägre och att i detta fall om vi säljer en aktie vid köpt vid en ny ATH-nivå efter tre månader endast resulterat i en snittavkastning på 1%. Detta är inte en speciellt bra avkastning på tre månader och den negativa marknadsfasen har en tydlig effekt på dessa affärer.

Det är alltså kanske inte en så bra idé att köpa aktier som har gjort nya ATH-nivåer i en negativ markandsfas men det är viktigt att komma ihåg att edgen faktiskt är positiv på tre månaders sikt vilket betyder att nya ATH-nivåer i aktier under en negativ marknadsfas inte heller är en säljsignal i sig självt.

Det är alltså en bättre idé att köpa efter en ny ATH när vi har en positiv marknadsfas än när vi har en negativ marknadsfas. Det positiva klimatet hjälper till att föda ny styrka.

Till sist om vi studerar de lite större aktierna på OMXS30 kan vi även här se väldigt intressanta resultat.

Det visar sig att de större aktierna har en tydligare tendens till att jämvikspendla. Det vill säga att om aktien har gått väldigt bra har den en tendens till att sjunka tillbaka lite efter denna period. 

Vi kan se detta genom att efter exiten på fem dagar har vi en negativ snittavkastning på -0.02% och efter 22 dagar är snittavkastningen endast 0.04%. Även snittavkastningen efter 66 dagar är lägre för dessa större aktier och ligger på 1.75%.

Detta får mig till att dra slutsatsen att när mindre aktier gör nya ATH-nivåer finns det en betydligt större momentum effekt som leder till att styrka föder styrka. När de lite större aktierna gör en ny ATH leder detta ofta till att aktierna jämviktspendlar nedåt för att sedan igen ta lite fart uppåt, dock inte lika kraftigt som de mindre aktierna.

Gör jag att snabbt test där jag tar bort OMXS30 aktierna från de övriga Large Cap och Mid Cap aktierna får vi följande resultat:

LC/MC – OMXS305 dagar22 dagar66 dagar
Snittavkastning0.34%1.05%3.43%
Hitratio53.20%56.70%61.70%
Antal affärer19801030541

Efter att jag har gjort detta lilla test kan vi tydligt se att statistiken faktiskt stärker min tes om att mindre aktier regerar bättre på nya ATH-nivåer jämfört med de större aktierna i OMXS30. Detta eftersom alla nyckeltal har blivit bättre då vi uteslutit aktierna från OMXS30.

Jag hoppas denna information har varit intressant och till din hjälp. Om du tycker om detta inlägg hade jag varit väldigt tacksam och glad om du kunde dela med dig av det till dina vänner och i sociala medier.

Denna statistik är byggd på historisk data och det finns ingen garanti att aktier som i framtiden gör nya ATH-nivåer kommer att reagera på ett likartat sätt. Har du några frågor eller funderingar kan du alltid lämna en kommentar, skicka ett mejl eller nå mig på vår chat.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har en kommentar

Kommentarer är stängda.