Du visar för närvarande Forum och Facebook grupper för ekonomi, aktier och trading

Forum och Facebook grupper för ekonomi, aktier och trading

Att läsa i aktieforum är något jag tycker är väldigt intressant. Genom att göra detta lär jag mig mycket om hur andra människor tänker och vad de använder sig utav för strategier.

Här kommer en lista på några utav de bästa Facebook grupperna och forum. Har du något förslag på någon ytterligare grupp eller forum som du tycker borde vara med så hör av dig till oss.

Nineambell forum

Först vill jag tipsa om forumet som finns på denna sida. I detta forum kan du fritt diskutera och byta idéer med andra traders. 

Du kommer att finna trådar som berör ämnen såsom strategier, programmering och tips om utbildningar. Utöver detta finns det även en låst del av forumet som endast de personer som bidrar mycket i forumet har tillgång till. I denna delen av forumet finns det många erfarna traders som delar med sig av sina kunskapar och tankar.

Du finner forumet i länken i menyn eller genom att klicka här.

Facebook grupper

Aktier

Gruppen Aktier är en av de största aktiegrupperna som finns på Facebook. Gruppen har över 50 000 medlemmar och det publiceras nya frågor och svar varje dag. Gruppen är väldigt välskött och allting är strukturerat och bra. Jag är själv medlem och aktiv i denna grupp.

Economista

Economista måste vara en av Nordens största grupper för aktieintresserade. De har i dagsläget över 110 000 medlemmar. Gruppen är till för kvinnor som gillar aktier och privatekonomi. Här kan du dela med dig av frågor, funderingar, lyckade affärer och allt annat som har med aktiehandel och privatekonomi att göra oavsett din tidigare erfarenhet.

Aktierakter

Investerargruppen Aktieraketer är enligt dem själva Sveriges mest aktiva Facebookgrupp för aktieintresserade. Forumet har ca 15 000-27 000 aktiva medlemmar per dag. Deras filosofi är att deras medlemmar skall ligga steget före marknaden genom skarpa tips.

TAGruppen

Detta är enligt dem själva Nordens största nätverk för tekniska analyser. Som du kanske förstår ligger fokuset i denna gruppen på Teknisk analys men det diskuteras även andra saker. Gruppen är till för alla oavsett tidigare erfarenhet. I denna gruppen kan du lära dig mer om TA, ta del av analyser och få inputs på dina egna analyser. Jag är själv aktiv i denna grupp och har stor nytta av den.

Aktier och sparande

Aktier och sparande är en grupp som är till för de spar- och aktieintresserade. Gruppen har i dagsläget över 16 000 medlemmar och här kan du fritt diskutera bolag eller få svar på dina frågor. Jag är själv aktiv i gruppen och tycker den är bra.

Småbolagsjakten

Småbolagsjaken är enligt dem själva Nordens största Facebook grupp för småbolag. Fokuset för denna grupp ligger alltså på småbolag. Gruppen har över 38 000 medlemmar och det publiceras frekvent nya inlägg. Jag är själv inte aktiv i denna grupp eftersom jag inte är speciellt intresserad av småbolag.

Utdelningsaktier

Denna grupp fokuserar på långsiktighet och utdelningar. De menar på att många grupper fokuserar på det kortsiktiga och då vill de vara ett alternativ de som vill vara mer långsiktiga. De fokuserar på att tipsa och att bygga en långsiktig portfölj som har fokus på utdelningar. Alla är välkomna oavsett tidigare erfarenheter och de har i dagsläget över 24 000 medlemmar.

Forum

Börssnack

DI Börssnack är ett forum som drivs av Dagens Industri och här alla ekonomi- och börsintresserade välkomna. Här kan du delta i diskussioner och detta är enligt dem Sveriges största mötesplats på nätet för dem som är intresserade av börs, aktieplaceringar, ekonomi och näringsliv. Här kan du läsa tusentals nya kommentarer på en normal börsdag.

Placera

Placera är ett forum som drivs av nätbanken Avanza. Detta är ett av Sveriges största börsrelaterade forum. Forumet är avsedd som en plats för seriös finansiell debatt. Medlemskapet är gratis och är inte kopplat till eventuella konton hos Avanza. Jag har själv haft stor nytta av detta forum då jag har fått svar på många utav mina frågor.

Aktiedagis

Aktiedagis är ett forum som finns på Shareville. Shareville är en tjänst som tillhandahålls av Nordnet och därför måste du vara kund hos Nordnet för att ta del av detta forum. Jag har själv aldrig varit aktiv på detta forum så jag vet inget om erfarenhetsnivån på användarna. Tittar man dock på namnet och att deras slogan är ”För oss nybörjare” får mig att tro att forumet är till för nybörjare. Forumet har i dagsläget över 10 000 medlemmar.

Aktieexperterna.se

Aktieexperterna.se är en oberoende rådgivnignssajt med inriktning mot allmänheten. De erbjuder ett forum som är avsett för diskussioner om aktier, fonder och övriga ämnen som användarna tycker är intressanta. Under forumet Aktieforum kan du diskutera aktietips, aktieanalyser och om aktier i övrigt.

Forum och Facebook grupper

Jag tror att du kan ha stor nytta och lära dig mycket av tradingforum om du använder dem på rätt sätt. Detta verktyg kan hjälpa dig att skapa dig en större förståelse för strategier, teknisk analys och fundamental analys.

Det kan även bidra med analyser av specifika bolag. Jag rekommenderar dock att du alltid gör en analys själv innan du läser andras analyser. Anledningen till detta är tvåfaldig. Först om du läser andras analyser innan du själv gör en analys kommer du att vara “färgad”.

Det är t.ex. Därför jag gör min analys av OMXS30 varje morgon innan jag tittar i någon tidning eller läser ett nyhetsbrev.

För det andra kan du inte vara helt säker på den som gör analysens intention eller inte heller deras erfarenhet. Vem som helst kan göra en analys av ett bolag på ett forum.

Likt när du läser bloggar eller när du tar del av nyheter på Facebook är det extremt viktigt att vara källkritisk. De flesta personer som skriver på aktieforum döljer sig bakom ett alias vilket gör att det är enklare att skriva saker som kanske inte är helt sanna.

Fördelen med Facebook grupper är att alla skriver under deras riktiga namn.

Viktigt att tänka på när du använder forum och Facebook grupper

Det mest troliga är att om någon skriver något om ett bolag är de inte opartiska. Det är väldigt stor risk för att om de redan äger det bolag de skriver om kommer de förmodligen inte tala dåligt om detta bolag. Jag tror inte att detta är något som du själv skulle göra. Även om personer inte aktivt väljer att vara opartiska kan de bli det omedvetet.

Det finns nämligen något som heter confirmation bias som innebär att när du väl har gått in i ett bolag kommer du försöka leta efter anledningar som bekräftar att du har gjort ett rätt beslut. Det är då en risk att personen i fråga delar med sig av dessa tankar som i sin tur då är “färgade”.

Något som du bör vara uppmärksam på är om forumet eller gruppen försöker tysta ner de användare som ifrågasätter aktier eller bolag. Det händer tyvärr i vissa grupper och leder då till en inte objektiv syn på de bolag eller aktier som diskuteras i forumet eller gruppen. Märker du att stämningen är sådan i en grupp eller forum rekommenderar jag dig att inte längre vara aktiv där.

Det finns därefter tyvärr de användare som aktivt försöker skapa falska rykten om bolag, detta kan i sin tur bli kursdrivande. 2016 blev två studenter åtalade för just detta. De skall ha köpt aktier och sedan haussat dessa i olika nätforum och på ett sådant sätt tjänat 2,5 miljoner. Vill du läsa mer om detta kan du göra det här, informationen är hämtad från privataffärer.

Denna risk finns dock enbart i småbolag. Risken att ett rykte skapat på ett forum skulle bli kursdrivande i ett storbolag är inte speciellt stor.

Analyser av bolag

Jag skulle personligen aldrig använda en analys av ett bolag på ett aktieforum som den enda anledningen till att ta en affär. Jag kan använda det som inspiration men aldrig den enda orsak till att ta en affär.

Dock om du skulle göra det är det viktigt att komma ihåg att det är ditt beslut att lyssna på någon annan. Om det visar sig att analysen är fel är det fortfarande ditt “fel” att du förlorar pengar. Det är aldrig den personen som har gjort analysens fel eftersom du gjorde det aktiva beslutet att ta affären.

Svar på dina frågor

En väldigt stor fördel med att använda forum eller Facebook grupper är att du kan enkelt få svar på dina frågor och funderingar. Många av användarna är väldigt hjälpsamma och svarar glatt på dina frågor.

Vi som är intresserade av aktier och trading tycker ofta att det är väldigt roligt att få prata om just detta och hjälper därför ofta till med svar på dina frågor.

Det finns dock alltid en risk på de forum där man inte behöva ange sitt riktiga namn att jargongen inte är så trevlig. Det är därför en fördel att använda sig av de forum och grupper där användarna måste ange deras riktiga namn.

Sociala aspekter

Att syssla med aktier på fulltid kan ha en stor nackdel, ensamhet. Du sitter själv när du gör dina affärer och kan spendera större delen av dagen helt ensam. Detta är en väldigt stor skillnad från de flesta jobb.

Då kan forum och grupper vara ett sätt att vara lite social på. Att vara aktiv i forum och grupper kan hjälpa dig med den sociala biten och du kanske lär känna personer som i sin tur kanske leder till att ni ingår i något samarbete.

Var hittar jag då forum eller grupper som passar mig?

Det finns en hel del olika forum och grupper att välja mellan. Det finns forum som drivs att börsmedier, nätmäklare men det finns även grupper som drivs att privatpersoner.

En stor fördel med grupper på Facebook är att de har administratörer och moderatorer som hanterar godkännandet av nya medlemmar, att ingen bryter mot gruppens regler och att diskussionerna inte flyter iväg.

Jag har samlat några utav de bästa forumen och grupperna. Jag är långt ifrån aktiv på alla av dessa forum och grupper men på några utav dem är jag.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Lämna ett svar