Du visar för närvarande Förklaring utav tabeller, signaler och uttryck som finns under OMXS30 Edge

Förklaring utav tabeller, signaler och uttryck som finns under OMXS30 Edge

För mig som har sysslat med trading och backtesting väldigt mycket de senaste fyra åren är mycket utav det jag skriver och gör självklart för mig själv. Detta är för många andra inte alls självklart. Därför tänkte jag att försöka förklara lite mer om det jag gör och de saker jag tittar på.

Nedan följer en förklaring på de uttryck och signaler som jag använder mig utav i analysen av OMXS30. Längst ned hittar du även en förklaring på hur du skall läsa av tabellerna.

Edge

En edge är ett tillvägagångssätt, en observation eller en speciell teknik som ger användaren i teorin en penga-genererande fördel jämfört med de andra på börsen. Följer man denna edge över ett stort antal affärer leder detta troligtvis till vinster på börsen.

I tabellerna syftar edge på den avkastning per affär som signalen historiskt har visat. Det betyder alltså om edgen är 1% och signalen har genererat 100 affärer så är genomsnittsutfallet 1%. Detta betyder inte att du kan förvänta dig att en avkastning på 1% per affär om du väljer att följa signalen. Det betyder att om du gör ett stort antal affärer efter denna signal är det troligt att avkastningen kommer ligga runt detta tal.

I trading och investering har vi med slumpen att göra vilket betyder att det enskilda utfallet av en affär kan bli precis hur som helst. Dock om du har en edge och följer den över ett större antal affärer är det mest troliga att du tjänar pengar.

Stdev

Standard deviation eller standardavvikelsen är ett statistiskt mått på hur mycket de olika datapunkterna avviker från ett medelvärde i en population. Om det finns en väldigt stor spridning på datapunkterna kommer populationen ha ett större Stdev och det motsatta gäller vid om datapunkter ligger samlade kring ett medelvärde.

Varför är då detta intressant för oss traders? Det är intressant eftersom vi, eller i alla fall jag, föredrar strategier med en hög edge jämfört med dess stdev. Anledningen är att utfallen då är mer samlade kring den höga edgen.

Om vi har en edge på 1% men en väldigt hög stdev betyder detta att vissa utav utfallen ligger väldigt långt ifrån 1% medans med en liten stdev ligger alla utfall nära 1%. Detta gör att du kan riska mer om det finns en mindre spridning på utfallen.

Hitratio

Hitratio är sannolikheten för att vi skall få en vinst i vår affär eller i dessa tabeller är det sannolikheten att index kommer att stå högre efter den bestämda perioden.

Om indexet stänger 12 gånger högre utav 20 tillfällen så betyder det att vi har en hitratio på 12/20 vilket är 60%.

Det som är viktigt att veta om hitratio inom trading är att om en strategi har haft en hitratio på 60% är det absolut mest troliga att om du börjar följa denna strategi kommer du inte ha en hitratio på 60%. Dessa 60% är utfallet för affärerna över oftast många år och vissa utav dem åren var kanske hitration 40% medans vissa utav åren var den kanske 80%. Går du ner och tittar på varje månad så alldeles säkert hade vissa månader en hitratio på 100% och vissa en hitratio på 0%.

Gör du dock tillräckligt många affärer som följer denna strategi är det troligt att du kommer att ha en hitratio som ligger runt 60% om strategin fortsätter att fungera som den har gjort historiskt.

Detta är en viktig insikt eftersom det gör det lättare att acceptera de enskilda utfallet.

Trades

Innebär hur många affärer har strategin eller signalen genererat under den data-period som jag har kört mina tester på. Varför är antalet affärer viktigt? Dels är det viktigt om en signal uppstår flera gånger har vi en större chans att kunna utnyttja den. Det är även viktigt ur ett statistiskt perspektiv då alldeles för få affärer kan göra att resultatet beror på slumpen och inte är statistiskt bevisat.

ROC

ROC står för Rate of Change och mäter styrkan i en kursförändring. ROC mäter alltså hur mycket ett instrument har utvecklats under det periodvärdet som du väljer i indikatorn. Det betyder alltså att om du väljet ett periodvärde på 5 kommer indikatorn visa utvecklingen på 5 dagar och om du väljer 66 kommer den att visa utvecklingen på 66 dagar. Formeln för indikatorn är enkel och ser ut som följande.

ROC är en väldigt enkel och bra indikator för att plocka ut vecko förlorare, månads förlorare och tre månaders vinnare.

Jag använder mig utav ROC som nämnts ovan. Jag vill se OMXS30 utveckling den senaste veckan, den senaste månaden och de senaste tre månader. Detta brukar kunna säga lite om hur det framtida utfallet troligtvis kommer att bli.

Detta eftersom att index och aktier har en tendens att jämviktspendla upp till en månad och därefter gäller mer att styrka föder styrka eller svaghet föder svaghet. Detta betyder alltså att de aktier och index som har gått väldigt svagt den senaste veckan eller senaste månaden har en tendens att gå upp inom en snar framtid och de aktier som har gått starkt på en tre månaders basis brukar fortsätta att gå upp.

MA

MA står för Moving Average och är ett glidande medelvärde. Detta är en utav de mest använda indikatorerna inom trading och investing. Det är så vanligt att många analytiker på banker och institutioner har det på sina grafer utan att riktigt veta innebörden eller hur man skall använda dem.

Glidande medelvärde används för att filtrera bort brus och enklare definiera trender. Det finns lite olika glidande medelvärden och de två vanligaste är MA och EMA. MA är ett simpelt glidande medelvärde där varje datapunkt har samma värde i beräkningen. I ett EMA är de senaste datapunkterna mer värda och kommer därför att påverka utfallet betydligt mer.

Glidande medelvärden används till väldigt mycket mer än vad jag använder dem för, nämligen att definiera trender och filtrera bort brus.

Jag använder mig utav MA200, MA100, MA50 och MA20. Siffran bakom MA berättar hur många dagar det glidande medelvärdet är på. MA200 använder jag för att se den långsiktiga trenden. MA100 använder jag för att se trenden på medellång sikt och och MA50 och MA20 använder jag för att titta på trender i ett lite kortare perspektiv.

Jag tittar även på om index eller aktier befinner sig under eller över dessa glidande medelvärden. Anledningen till detta är att index och aktier beter sig lite annorlunda beroende på om de stänger under eller över dessa medelvärden. Det är även intressant att titta på hur dessa medelvärden ligger jämfört med varandra.

RSI

RSI är en momentum oscillator som rör sig mellan 0 och 100. Indikatorn kan användas för att peka ut potentiella trendvändningar men även som en indikator för att visa överköpta/översålda lägen vid jämviktspendling.

I detta fallet använder jag mig utav ett kort periodvärde på RSI, nämligen 2, och letar efter överköpta/översålda lägen.

Vill du lära dig mer om hur du kan använda RSI indikatorn är du välkommen att läsa mer om den här.

Rikoschett

Rikoschett är en trading signal som jag första gången läste om i Peter Nilsson, Johnny Torssell och Johan Hellströms bok Framgångsrik Aktiehandel – 10 vinnande strategier.

Denna signal tittar på var instrumentet stänger relativt till dagens högsta och lägsta kurs i instrumentet. Om instrumentet stänger i de nedre 10%:en utav dagsrangen så är det en rikoschett signal.

Detta är intressant eftersom det är jämviktspendling på en låg nivå. Det säger oss att om vi har fått en väldigt svag stängning idag är det troligt att vi kommer få en liten uppstuds imorgon eller inom en snar framtid.

ATR

ATR står för Average True Range och det är ett sätt att mäta kursvolatilitet på. Höga värden på ATR betyder volatil handel och låga värden betyder lugn handel. ATR är det största värdet utav tre olika värden.

Dessa värden är dagens högsta kurs subtraherat med gårdagens stängningskurs, absoluta värdet utav dagens lägsta subtraherat gårdagens stängningskurs eller det sista värdet är dagens högsta kurs subtraherat med dagens lägsta kurs.

Detta är intressant då vid låga ATR värden är det mest troliga att nästa dag kommer att ha en volatilitet som liknar detta ATR värde. Dock är det viktigt att komma ihåg är att även volatilitet jämviktspendlar, vilket betyder att låga ATR värden brukar leda en volatilitets expansion och höga ATR värden brukar leda till kontraktioner.

Bollinger bands

Bollinger bands är en väldigt populär indikator som utvecklades av John bollinger, en pionjär inom teknisk trading.

Indikatorn är uppbyggd på följande sätt med ett glidande medelvärde i mitten med en övre och en undre priskanal. De olika priskanalerna representerar standardavvikelsen från instrumentets glidande medelvärde.

Den vanligaste inställningen är ett glidande medelvärde på 20 perioder, MA20, och den övre pris kanalen är 2 standardavvikelser över MA20 och den undre pris kanalen är 2 standardavvikelser under MA20.

Detta är en väldigt smart indikator då den anpassar sig efter rådande volatilitet i instrumentet. Indikatorn är mycket användbar då den både kan avgöra om en aktie trendar eller konsoliderar. Priskanalerna fungerar som stöd och motstånd, smala pris kanaler betyder att instrumentet konsoliderar. Stängning nedanför den undre priskanalen i kombination med ett långt avstånd mellan priskanalerna betyder oftast att en vändning är på gång.

Hur läser jag av tabellerna?

Vi kan börja ta oss en titt på tabellen som visar gårdagens värden.

1 – Gårdagens datum.
2 – Vilken veckodag.
3 – Utvecklingen av OMXS30 igår.
4 – ROC för 5, 22 och 66 dagar. Om du vill veta mer om indikatorn ROC ber jag dig kolla ovan i inlägget.
5 – Visar om stängningskursen ligger ovanför eller under de respektive glidande medelvärdet. Om vi ligger under visas det med Negativt och ligger vi över visas det med Positivt.
6 – Visar gårdagens RSI värde vid stängningskurs.
7 – Visar var i gårdagens range som OMXS30 stängde, detta är intressant då rikoschett signalen bygger på detta.
8 – Visar gårdagens ATR.

Därefter tänkte jag att jag skulle förklara tabellerna för de olika signalerna och hur du skall läsa av dem.

1 – Visar signalen och det parametervärde som måste uppnås för att få en signal.
2 – Visar den genomsnittliga avkastningen, mer om edge ovan i inlägget.
3 – Visar standardavvikelse, mer om detta ovan i inlägget.
4 – Visar sannolikheten för att OMXS30 skall stå högre efter den exitperiod som finns med i tabellen, mer om hitratio finns att läsa om ovan i inlägget.
5 – Visar antalet affärer som signalen har gett.
6 – Visar om vid stängning igår hade en signal för detta i OMXS30.
7 – Visar hur länge positionen hålls efter att vi har fått en signal. Alltså om vi köpte igår så hålls positionen i fem dagar från detta och säljs vid stängning den femte dagen.  

Detta inlägg har 2 kommentarer

Lämna ett svar