Du visar för närvarande Hamra ut en botten – Söndagsstrategin

Hamra ut en botten – Söndagsstrategin

Det är en ny söndag och idag ska vi titta på en ny strategi. Vi skall göra något intressant idag, vi skall nämligen kombinera väst och öst idag. Vi skall kombinera västvärldens tekniska indikatorer med östs candlesticks formationer.

Vi kommer att använda oss av Bollingerband och en candlesticks formation som heter Bullish hammer. Vi kommer även ha ett kriterium som gör att vår köpsignal kommer att kunna liknas vid en Turtle soup.

Förhoppningsvis kommer denna indikator i kombination med dessa formationer fungera väl ihop och då resultera i bra affärer.

För dig som inte kan något om Candlesticks kan du läsa på lite om ämnet här. Detta är en extern länk till Tobbe Roséns hemsida Vinnarbyrån. Jag anser att Tobbe är en av de bästa i Sverige på just Candlesticks. Han har här noggrant gått igenom hur Candlesticks byggs upp och hur de skall tolkas.

Vi kommer snabbt gå igenom indikatorn Bollingerband och Bollinger band bredd. Därefter kommer vi även snabbt gå igenom candlesticks formationen Bullish Hammer och Turtle soup formationen.

För dig som redan kan allt du behöver veta om denna indikator och dessa formationer går det hemskt bra att hoppa över denna del.

Bollingerband

Bollingerband är en väldigt populär indikator som utvecklades av John Bollinger, en pionjär inom teknisk trading.

Indikatorn är uppbyggd på följande sätt med ett glidande medelvärde i mitten med en övre och en undre priskanal. De olika priskanalerna representerar standardavvikelsen från instrumentets glidande medelvärde.

OMXS30 med indikatorn Bollingerband

Standardavvikelse

Standard deviation eller standardavvikelsen är ett statistiskt mått på hur mycket de olika datapunkterna avviker från ett medelvärde i en population. Om det finns en väldigt stor spridning på datapunkterna kommer populationen ha ett större Stdev och det motsatta gäller vid om datapunkter ligger samlade kring ett medelvärde.

Den vanligaste inställningen för Bollingerband är ett glidande medelvärde på 20 perioder, MA20, och den övre pris kanalen är 2 standardavvikelser över MA20 och den undre pris kanalen är 2 standardavvikelser under MA20.

Detta är en väldigt smart indikator då den anpassar sig efter rådande volatilitet i instrumentet. Indikatorn är mycket användbar då den både kan avgöra om en aktie trendar eller konsoliderar. Priskanalerna fungerar som stöd och motstånd, smala pris kanaler betyder att instrumentet konsoliderar. Stängning nedanför den undre priskanalen i kombination med ett långt avstånd mellan priskanalerna betyder oftast att en vändning är på gång.

Vill du lära dig mer om Bollinger Bands har jag gjort ett lite längre inlägg om just denna indikator, du finner inlägget här.

BBW

För att beräkna BBW gör man följande:

((Övre priskanalen – Undre priskanalen) / MA20) * 100

Bullish hammer

En Bullish hammer är en candlesticks formation som endast kan finnas i en nedtrend och när kursrörelsen närmar sig botten. Det som händer i en Bullish hammer är att när dagen öppnar fortsätter trenden i samma riktning som tidigare, alltså neråt.

Men under dagen kommer köparna tillbaka och trycker tillbaka säljarna. De trycker tillbaka säljarna så mycket att hela dagens nedgång är nästan eliminerad och stängningen sker i närheten av öppningskursen.

Dagens rörelse får säljarna att tveka och fyndköpare lockas att gå in i aktien. Ofta är det så att denna formation har låg tillförlitlighet och det krävs att nästa dag bekräftar formationen med en högre stängning.

För att jag skall kunna koda upp denna formation har jag valt att definiera en Bullish hammer genom att öppningen och stängningen sker i de övre 75% av candlesticket.

En Bullish hammer u Dometic Group

Turtle soup

På 1980-talet inleddes ett projekt av Richard Dennis och William Eckhardt som senare skulle bli världskänt. De bestämde sig för att försöka träna upp människor till att bli duktiga traders. De tänkte att de skulle träna upp traders lika snabbt och effektivt såsom sköldpaddor blev uppfödda i Singapore och kallade därför sina studenter för “turtles”. Projektet blev senare känt som Turtle Trading.

Det finns en svensk version av detta projekt vid namn Swedish Turtle Trading Team (ST3), mer om detta projekt finner du här.

Dessa traders blev väldigt framgångsrika och deras strategi var väldigt enkel. De handlade på ett 20 dagars breakout. Dessa signaler var framgångsrika ett bra tag, men som allt inom trading så råder det jämviktspendling. Det som en gång fungerade väldigt bra har en tendens till att därefter fungera lite sämre. Larry Connors, en legend inom trading, uppmärksammade dessa traders och deras trading sätt och upptäckte att ofta blev deras signaler falska och det var då ofta en god idé att ta position i motsatt riktning.

Denna signal fick då namnet Turtle soup och gick i grunden ut på falska utbrott från 20 dagars lägsta och högsta nivåer.

Jag anser dock att alla utbrott som blir falska är en Turtle soup signal. Det blir ofta bra signaler när många tror att ett utbrott är på gång och det visar sig att de har fel. Många kommer då att agera i panik vilket kommer att trycka kursen i motsatt riktning.

Det som krävs är alltså ett utbrott över/under en viss nivå och därefter att kursen trycks tillbaka antingen samma dag eller dagen efter.

Detta är min tolkning av en Turtle soup, det finns säkert andra tolkningar och du kanske anser att jag har fel. Det är helt okej, men min tolkning av Turtle soup fungerar oftast väldigt bra.

Om du är intresserad av den strategi som medlemmarna i Turtle Trading projektet använde sig av har jag gjort ett test för att se hur deras strategi fungerar i dagsläget, resultatet är kanske inte riktigt det som man trodde. Du hittar inlägget här.

Turtle soup i OMXS30, bryter ner under stödnivå, dagen efter visar sig utbrottet att vara falskt

Strategin

Strategin vi kommer att titta på är alltså en blandning mellan västvärldens tekniska indikatorer och östs candlesticks formationer.

Det första som måste vara uppfyllt för att vi skall få en köpsignal är att vi kommer kräva att aktien har en lägsta nivå för dagens stapel som är lägre än det undre Bollingerbandet. Vi kommer även att kräva att stängningen för aktien är över det undre Bollingerbandet. Det är alltså dessa två kriterium som får våg signal att likna en Turtle soup. Detta eftersom vi punkterar det undre Bollingerbandet, utbrott, men köparna kommer tillbaka och trycker tillbaka säljarna och det visar sig att utbrottet blev falskt.

Utöver det kräver vi att det senaste candlesticket är en Bullish hammer.

Vi kommer även att kräva att bredden mellan banden är över 10, alltså att BBW är över 10. Anledningen till att vi kräver en viss volatilitet i aktien innan vi tar en signal är eftersom de flesta aktier jämviktspendlar bättre då.

Vi kommer att använda oss av en exit som ofta fungerar bra med jämvitkspendlande strategier. Vi kommer att stänga positionen när vi har gjort en stängning över fem dagars glidande medelvärde (MA5).

Detta resulterar i att  strategin ser ut på följande vis:

Entry:
Lägsta nivå för dagen är under det undre bollingerbandet
Stängning > Över det undre bollingerbandet
(Öppningskurs – Lägsta)/(Högsta – Lägsta) > 0.75
(Stängning- Lägsta)/(Högsta – Lägsta) > 0.75
BBW > 10

Exit:
Stängning > MA5

Studien

Eftersom vi har många krav på entry signalen kommer vi inte få många affärer. Därför har jag valt att utöka de aktier jag tittar. De aktier jag har valt att lägga till är aktier som finns på Large Cap och som har tillräckligt stor volym.

Data

Studien sträcker sig från år 2010-01-01 till 2018-12-31 och de aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv SDB
Assa Abloy B
Atlas Copco A
Billerudkorsnäs
Boliden
Castellum
Elekta B
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Holmen B
Hexpol B
Hufvudstaden A
Husqvarna B
Industrivärden C
Investor B
Kinnevik B
Kungsleden
Lundin Mining
Lundin Petroleum
MTG B
NCC B
Nordea Bank Abp
NetEnt B
Nibe B
Peab B
Ratos B
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Stora Enso R
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Trelleborg
Volvo B

Resultat

NameBollinger Hammer
Entry signalBollinger Hammer
Exit signalMA5
StocksX17
Market conditions
Edge (%)0,81
Stdev3,32
Hitratio77,7%
Avg win (%)1,99
Avg loss (%)-3,57
Max win (%)7,37
Max loss (%)-20,19
Edge/Stdev0,24
Trades112
ProfitFactor2,11
TiM2,77
Edge/Day (%)0,29
Start date2010-01-27
End date2018-11-05
Utveckling för strategin med affärer på X-axeln

Sammanfattning

Vid en första titt på strategin ser den kanske inte speciellt bra ut. Snittavkastningen är relativt hög, 0,8% per affär men standardavvikelsen är stor jämfört med avkastningen. Detta gör att Edge/stdev ligger på låga 0,24 vilket i sin tur betyder att jag inte anser att strategin är något bra. Jag brukar kräva en Edge/Stdev på minst 0,3.

Sannolikheten för en vinstaffär är dock väldigt hög, hela 78% av affärerna slutar med vinst och tittar man på avkastningskurvan ser den trevlig ut. Förutom några stora förlustaffärer pekar den snyggt uppåt.

Men börjar man studera varje affär för sig som strategin har fått inser man att den största förlustaffärer beror på en utdelning. När jag testar mina strategier kan jag inte ta hänsyn till detta. Hade strategin körts live hade denna förlust inte varit så stor med tanke på att vi hade fått tillbaka 50% av förlusten i utdelning.

Tar man inte hänsyn till denna trade kommer resultatet bli betydligt bättre. Men det är också solklart att strategin blir bättre om man tar bort den största förlustaffären. Jag anser att man inte skall lura sig själv på ett sådant sätt. Att ta bort trades för att göra strategin bättre och förvänta sig att strategin kommer att fortsätta prestera lika bra i framtiden är att lura sig själv.

[bctt tweet="Att ta bort trades för att göra strategin bättre och förvänta sig att strategin kommer att fortsätta prestera lika bra i framtiden är att lura sig själv."]

Vi ligger inne i varje affär i genomsnitt 2,8 dagar vilket passar de som vill vara kortsiktiga i sin handel. Vill du dock inte vara så kortsiktig kan du testa att stänga din position när aktien stänger över 20 dagars glidande medelvärde (MA20), alltså mitten på på Bollingerbandet. Hade vi valt denna typ av exit istället hade vi fått detta resultat:

NameBollinger Hammer
Entry signalBollinger Hammer
Exit signalMA20
StocksX17
Market conditions
Edge (%)2,31
Stdev5,77
Hitratio80,0%
Avg win (%)4,43
Avg loss (%)-6,18
Max win (%)12,44
Max loss (%)-22,39
Edge/Stdev0,40
Trades110
ProfitFactor2,87
TiM11,47
Edge/Day (%)0,20
Start date2010-02-09
End date2018-12-19

Detta resultat är betydligt bättre och denna strategi ser riktigt bra ut. En Edge/Stdev på 0,4 är väldigt bra. Dock ligger vi inne i marknaden i snitt över två veckor.

Vi kan väl sammanfatta det hela med att denna signal är helt klart intressant att hålla koll på. Beroende på din exit kommer du få olika resultat, många gånger kommer du säkert kunna få ett bättre resultat genom att gå ur affären diskretionärt.

Som vanligt är dessa resultat historiska och det finns inget som säger att dessa två strategier kommer att fortsätta prestera lika bra. Jag hoppas detta har gett dig lite inspiration, har du några frågor eller tankar kan du alltid lämna en kommentar eller nå mig på vår chat.

Fler strategier där vi kombinerar öst och väst

Att kombinera just öst och väst är en intressant kombination och jag har gjort fler tester på just detta. Jag har utformat en ytterligare strategi men istället för att använda mig av en Bullish Hammer använder vi oss av det extremt intressanta candlesticket Doji.

En Doji symboliserar osäkerhet och vi ser om vi kan utnyttja denna osäkerhet till vår fördel. Du hittar inlägget om Bollinger Bands och Doji här.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har 4 kommentarer

Lämna ett svar