Du visar för närvarande Hur reagerar aktier på en 200 dagars lägsta?

Hur reagerar aktier på en 200 dagars lägsta?

Jag tror ingen har missat turbulensen på börsen och vad det fört med sig. Allt har fallit och bolag som kanske inte borde drabbas sjunker ändå. Allt blir en källa till likviditet i stunder då panik råder. Många bolag noterades på väldigt låga nivåer och i detta inlägg ska vi titta på hur aktier brukar reagera efter de gjort en 200 dagars lägsta stängning.

Är det så att en 200 dagars lägsta stängning resulterar i lägre lägsta nivåer eller brukar detta vara en vändpunkt?

Ofta gäller lagen om momentum, att om ett objekt har fått upp fart fortsätter det oftast i den riktningen och det är svårare att stoppa objektet än om det hade haft lite fart. Kan det vara så att det även gäller för aktier eller runt en 200 dagars lägsta kommer ett bra läge för jämviktspendling?

Vi går rakt in på “strategin” och ser vad för resultat vi kan få.

Strategin

Vår strategi kommer idag vara väldigt simpel och går ut på att vi ska köpa kring en 200 dagars lägsta. Jag vill inte testa på lägsta nivåer som är mycket större än 200 och därför kommer vi inte att köpa om dagens stängning är minst en 200 dagars lägsta. 

Varför just 200 dagars lägsta?

I dagsupplöst data är ett 200 dagars medelvärde sedd som den primära trenden i en aktie och lite som ett årsmedelvärde. Jag tror därför att siffran 200 har lite mer betydelse än låt säga 150.

Jag kan inte sätta kriteriet att vi måste exakt ha gjort en 200 dagars lägsta stängning, detta skulle troligtvis inte leda till speciellt många affärer. Jag tänkte därför att vi skulle ge lägsta nivåerna ett spann på 10%. Det vill säga att om dagens lägsta stängning ligger i spannet mellan 180 och 220 så köper vi.

Jag tänkte inte testa “strategin” med en exitstrategi utan vi testar först och ser vad vi får för resultat om vi säljer fem dagar senare.

Detta gör att vår “strategi” ser ut på följande sätt:

Entry:
Dagens stängning är mellan en 180 och 220 dagars lägsta stängning

Exit:
Säljer fem dagar senare

Studien

Jag har valt att ha med 88 aktier från Large Cap och Mid Cap. De aktier jag har valt att ha med finner du i listan nedan. Studien är gjord i Hitta Kursvinnare.

Värt att nämna är att jag inte tagit hänsyn till Survivorship bias vilket gör att resultatet av studien möjligtvis är något överskattad.

Data

Studien sträcker sig från år 2010-01-01 till 2020-03-27, och de aktier som jag har valt att titta på är:

AAK
ABB Ltd
Ahlström-Munksjö
Alfa Laval
Autoliv SDB
Arjo
AstraZeneca
Assa Abloy B
Atlas Copco A
Atrium Ljungberg
Attendo
Avanza Bank-Holding
Axfood
Balder B
Betsson B
Billerudkorsnäs
Boliden
Bonava B
Bravida Holding
Castellum
Collector
Dometic Group
Elekta B
Electrolux B
Ericsson B
Essity B
Evolution Gaming Group
Fabege
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Hemfosa Fastigheter
Holmen B
Hexpol B
Hufvudstaden A
Husqvarna B
ICA Gruppen
Indutrade
Intrum
Investor B
JM
Kindred Group SDB
Kinnevik B
Klövern B
Kungsleden
Latour B
LeoVegas
Lifco B
Loomis B
Lundberg B
Lundin Mining
Lundin Petroleum
Millicom
MTG B
Munters Group AB
NCC B
Nordea Bank Abp
NetEnt B
Nibe B
Nobia
Pandox B
Peab B
Ratos B
Resurs Holding
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Stora Enso R
Swedbank A
Swedish Match
Sweco B
SOBI
Tele2 B
Telia Company
Thule Group
Tieto
Trelleborg B
Wallenstam B
Wihlborgs Fastigheter
Volvo B
ÅF Pöyry B

Resultat 

 5D
Snittavkastning-0.32%
Hitratio52.20%
AvgProf./bar-0.06%
Antal affärer299

Sammanfattning

Som vi kan se av resultatet är detta ingen god idé, momentumet gör ofta att aktien fortsätter att sjunka och vi har en negativ snittavkastning på fem dagars sikt. Men hur ser det ut på lite längre sikt då, kan det vara ett bra läge för bottenfiske på lite längre sikt?

Vi testar med att sälja efter 66 dagar istället för 5 dagar och får följande resultat.

 66D
Snittavkastning2.68%
Hitratio60.10%
AvgProf./bar0.04%
Antal affärer208

På lite längre sikt ser det bättre ut, vi måste dock tänka på att aktierna i det senaste fallet inte finns med i dessa affärer, vi vet heller inte om detta är botten för dessa aktier eller om de kommer att fortsätta ner.

Men sammanfattningsvis är en 200 dagars lägsta ingen bra signal på kort sikt men kan vara ett bra läge att gå in i en aktie på lite längre. 

Jag hoppas denna lilla studie har gett dig lite och har du några frågor kan du alltid höra av dig till mig på mejl eller genom vår chat. Kom ihåg att dessa studier är gjorda på historiska resultat och det finns inga garantier på att resultatet kommer att vara likartat i framtiden.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Lämna ett svar