Du visar för närvarande Julklappstips till en trader

Julklappstips till en trader

– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Kjell & Company

När jag sitter och skriver detta är det ungefär en månad kvar till julafton och snön har redan börjat falla utanför mitt fönster. Det får en onekligen att börja tänka på julklappar. Därför tänkte jag skriva ett inlägg om julklappstips för den som är intresserad av trading och investering.

Bra julklappstips för traders och investerare är böcker, filmer eller dokumentärer, prenumerationer, programvara eller kurser.  

[bctt tweet="Bra julklappstips för traders och investerare är böcker, filmer eller dokumentärer, prenumerationer, programvara eller kurser."]

Bara för att någon är väldigt intresserad utav just trading behöver såklart inte en julklapp handla om just detta. Det kan vara ganska svårt att ge en julklapp med temat trading. Men om du vill ge personen något på detta tema är det viktigt att göra lite efterforskning innan.

Mycket av materialet som finns tillgängligt att köpa är ofta dyrt och kanske inte fokuserar på de saker som personen i fråga gör. Därför kan det vara bra att ställa lite frågor innan för att få reda på vad personen är intresserad av och att de inte redan idag äger de saker du har tänkt ge i julklapp.

Är vederbörande intresserad av fundamental analys? Intresserad av teknisk analys? 
Vad har vederbörande för trading/investerings program i dagsläget? 
Prenumererar vederbörande på någon tidning eller nyhetsbrev i dagsläget?
Finns där ett intresse att läsa någon kurs?

Efter du har skaffat dig en bättre uppfattning utav utgångsläget kan vi börja titta på lite idéer till julklappar.

Böcker

Böcker är alltid en bra present, de flesta som är intresserade utav trading och investering är ofta väldigt glada för att lära sig nya saker. Om du inte vet personens kunskapsnivå föreslår jag att inte köpa böcker som handlar om strategier eller baskunskap, t.ex. “Technical Analysis for Dummies”.

Då är det bättre att kanske ge en självbiografi eller böcker som handlar om andra traders framgångar och misslyckanden. En sådan bok är “Reminiscences of a Stock Operator” som handlar om den kända tradern Jesse Livermore.

Har du en bra koll på vederbörandes kunskapsnivå kan det vara en jättebra present att ge en bok som handlar om kunskap. En utav mina svenska favoritböcker är “Autobahn till lönsam trading” av Tobbe Rosén och han har precis kommit ut med en ny bok “Candlesticks och Ichimoku”. Detta är en bok som jag själv hade blivit väldigt glad över att få i julklapp.

Om du inte hittar någon svenska bok som passar finns det väldigt många amerikanska böcker på amazon. Jag gillar böckerna skrivna av Dr Van Tharp, Brett Steenbarger och Mike Bellafiore. Det finns det en hel uppsjö av böcker vilket betyder att du troligtvis kommer att hitta en bok som passar bra in på vad vederbörande är intresserad av.

Vi traders måste ha ett väldigt bra psyke och måste kunna förstå oss själva och hur vi påverkas utav våra känslor och beteenden. Därför öppnar detta upp till en annan genré utav böcker nämligen psykologi böcker.

Det finns en hel del böcker som handlar om psykologi och trading och en utav de mest klassiska böckerna inom detta område är “Trading in the Zone” skriven av Mark Douglas. Men det finns även böcker som är rena psykologiböcker som skulle vara perfekta böcker till traders.

Jag tycker själv om boken “Mind Power” av James Borg eller boken “Tänk Låsningar och Lösningar” av Kjell Enhager. Detta är två böcker som man kanske inte kan tro kan hjälpa en trader, men jag själv har haft stor nytta utav böckerna.

Om du inte skulle hitta någon bok eller tema ovan som passar och vederbörande inte äger Market Wizards böckerna skrivna utav Jack Schwager är detta en väldigt bra present. Alla traders har något att lära från dessa böcker där Jack Schwager intervjuar världens bästa traders och investerare.

Filmer och dokumentärer

Personen kanske hellre tycker om filmer än att läsa böcker. Då kanske det passar bättre med någon film eller dokumentär om trading eller investering.

Det finns en hel del spelfilmer om tradingvärlden där det kanske inte finns så mycket kunskap eller lärdomar att hämta. Dock så betyder det inte att det är en mindre bra present för det.

Tre relativt nya filmer som relaterar till trading är Gold, Limitless och The Big Short. Alla dessa filmer anser jag vara väldigt bra filmer och hade jag inte redan sett dem hade jag varit väldigt glad över att få se dem.

Jag kan även rekommendera en utav mina favoritfilmer  “The Wolf of Wall Street” som handlar om den osannolika och delvis sanna historien om Jordan Belfort som började med nästan ingenting och slutade med enorm mäklarfirma byggd genom att bedra och lura sina kunder.

Det finns en hel del olika filmer och jag har gjort en lista på filmerna här.

Om du inte tycker att spelfilmer är en bra present så finns det väldigt många dokumentärer gjorda om trading. Quants: The alchemists of Wall Street och Inside Job tycker jag är två bra dokumentärer.

Vill du ha fler förslag kan du titta på i listan jag har gjort här.

Prenumerationer

De flesta som håller på med trading eller investerar brukar prenumerera på någon tidning eller någon sorts tjänst. Detta då de vill ha tillgång till nyheter eller en viss sorts data. För dessa typer utav presenter är det dock viktigt att veta precis vad personen vill ha eller behöver. Dessa saker är ofta väldigt dyra och det vore dumt att ge bort en sak som kostade mycket pengar och som personen inte kommer att använda.

Det kan vara en prenumeration till en tidning som riktar in sig på finansvärlden såsom DI eller kan det vara på ett nyhetsbrev. Jag vet att Tobbe Rosén erbjuder ett nyhetsbrev där han varje morgon skickar ut sin syn på dagens börs och kommer med lite rekommendationer på trading kandidater.

Vet du att personen i fråga brukar köpa en tidning då och då kan en bra present vara att köpa ett års prenumeration utav denna tidning. Svenska Dagbladet har två skribenter som riktar in sig på fundamental analys och småbolag, Peter Nilsson och Peter Benson som är väldigt duktiga. Så om personen är intresserad av fundamental analys och småbolag kan en prenumeration till SvD Börsplus vara en bra present.

Teknologi

Olika typer utav traders behöver olika sorters hårdvara och mjukvara. Vissa kanske har en skärm och en gammal dator medans vissa har sex skärmar uppkopplad till en ny värstingdator.

Vid behov kan en ny skärm vara en väldigt bra julklapp. Många skärmar underlättar jobbet för traders väsentligt då det blir lättare att hålla reda på många saker samtidigt. Själv har jag tre skärmar och har svårt att förstå hur man kan klara sig utan minst två.

En sak att tänka på om du planerar att köpa en skärm i julklapp är att kolla upp så att skärmen kommer att fungera till datorn.

Om personen redan har många skärmar så kanske du kan köpa ett smart sätt för personen att arrangera sina skärmar på. Det finns armar som man kan fästa enkelt i ett skrivbord för att kunna arrangera sina skärmar på ett optimalt sätt. Viktigt att kolla upp innan är hur många skärmar personen har då det finns olika ställ/armar för olika antal armar. Kjell & Company har en hel del lösningar när det kommer till det. Du finner en länk till Kjell & Company längst ned i artikeln. 

Som daytrader eller swingtrader spenderar man mycket tid framför datorn. Därför blir det viktigt att de förhållandena är optimala. Just därför är det viktigt med bra skärmar med det är även viktigt med ett bra skrivbord. Har vederbörande problem med ryggen kan ett skrivbord som är höj och sänkbart vara en bra julklapp.

En ny datorstol kan också vara en bra julklapp. Som jag nämnde ovan spenderas en hel del timmar framför skärmen och för att minska risken att få problem med rygg och nacke behövs det en bra stol att sitta i.

Idag erbjuder de flesta mäklare appar som gör det möjligt att köpa och sälja aktier på antingen mobilen eller en tablet. Just därför kan en tablet vara en bra julklapp då det möjliggör att vederbörande kan sköta sina portfölj på semestern eller ifrån sängen. Det är att föredra en tablet med lite större skärm eftersom det blir lättare att kolla igenom charts med en större skärm.

Om vederbörande saknar ett analysprogram för att analysera aktier så kan jag rekommendera Hitta Kursvinnare. Oftast är många analysprogram väldigt dyra men Hitta Kursvinnare har en överkomligt pris på runt 2600. Innan du köper det är det bra om du tar reda på om vederbörande behöver ett analysprogram.

Kurser

Nu kommer vi nog till den delen som är absolut dyrast. Trading och investerings kursen är ofta väldigt dyrt och innan du ger det i present till någon måste du försäkra dig om att personen vill gå kursen.

Jag har själv gått tre olika trading kurser där två utav dem är Swedish Turtle Trading Team och Swedish Turtle Trading Team Advanced. Dessa kurser är ledda utav Lars Hansson och Tobbe Rosén och jag kan varmt rekommendera dem kurserna. Prislappen om jag inte missminner mig ligger på runt 30 000 för vardera kurs.

Är detta en först hög prislapp finns det andra kurser. Jag vet att Aktiespararna arrangerar diverse kurser inom trading och investering. Dock vet jag inget om kvalitén på dessa kurser.

E2 Trading är ett företag som drivs utav Peter Nilsson och Johan Hellström som är två utav sveriges mest kända traders. De har en tjänst som man kan prenumerera på varje månad där man får tillgång till allt kursmaterial de någonsin har gjort. Jag tror det är inspelningar på över 3 dygn. Om vederbörande är intresserad av Teknisk Analys är detta en väldigt trevlig present att få. Jag tror priset ligger på 295 kr/mån.

Sammanfattning

En passionerad trader kommer att uppskatta att du ger hen en julklapp som är relaterat till det de älskar, trading. Dock finns det inte en julklapp som kommer att passa till alla och det är därför viktigt att ställer lite frågor innan. Kurser och teknologi är ofta dyrt och det är viktigt att det blir en uppgradering. En bok eller en film är relativt billiga julklappar, se bara till att vederbörande inte redan äger ett exemplar.

Lämna ett svar