Du visar för närvarande Köpa aktier innan rapport – en dålig idé

Köpa aktier innan rapport – en dålig idé

Det har varit en intressant rapportperiod och vi har haft många aktier som har gjort stora rörelser på rapportdagen.

Rapporter är en möjlighet till att tjäna pengar just eftersom de ofta leder till stora rörelser. Vi traders tycker om volatilitet, utan det kan vi inte tjäna pengar. Det finns dock tillfällen då vi bör vara lite försiktiga med volatiliteten, framförallt när vi inte men någon större sannolikhet kan förutse en rörelse.

Frågan är dock, är det en bra idé att köpa aktier innan en rapport?

I detta inlägg kommer jag gå igenom min syn på att köpa aktier innan en rapport. Jag har i ett annat inlägg testat hur det ser ut att köpa innan en rapport rent statistiskt. I detta inlägg kom jag fram till att snittavkastningen faktiskt är positiv men att det finns mer och mindre fördelaktiga tillfällen att köpa innan en rapport. Du finner inlägget här.

Min syn på att köpa aktier innan en rapport

Som jag redan har nämnt för rapportdagar ofta med sig en förhöjd volatilitet. Det är inte sällan en aktier sjunker eller stiger med 5-10%. En erfaren trader inser att Betssons rapport under morgondagen kan enkelt medföra en rörelse på 10%.

Det är enligt mig väldigt riskfyllt att köpa en aktie när det finns en så stor risk för en stor rörelse i fel riktning. Att köpa innan en rapport är som att köpa en lott. Om du kommer vinna pengar beror på slumpen och inte skicklighet. Det är helt omöjligt att skapa sig en edge genom att köpa dagen innan en rapport. Detta eftersom du inte vet hur rapporten kommer att gå.

Vet du detta sysslar du med insiderhandel, vilket är ett brott.

Men du kanske har en föraning om hur rapporten kommer att gå. Frågan är dock, hur ofta är dina föraningar korrekta, bygger dem på fakta eller är det bara förhoppningar. Förhoppningar kommer aldrig att göra din plånbok fet.

Om nu dina föraningar bygger på fakta kommer nästa problem, rapporter är svårtolkade.

Svårt att tolka en rapport

Jag kan tänka mig att det har hänt någon gång att du har läst en rapport och tycker den är jättebra. Problemet är bara att aktien reagerar precis tvärtom och sjunker.

Har då rapporten varit bra eller dålig?

Den har varit dålig, marknaden har berättar för dig att den är dålig. Det kvittar om du tycker den är bra, marknaden har berättar för dig att den är dålig.

Detta är då ett problem för dig om du köper innan en rapport, även om dina föraningar om hur rapporten kommer att vara är “korrekta” kan marknaden ändå reagera precis tvärtom.

Jag anser då att köpa innan en rapport inte ger dig som trader någon fördel gentemot alla dina konkurrenter. Därför handlar jag aldrig innan en rapport, jag spelar endast när sannolikheten ligger i min favör och tycker inte om att köpa lotter.

[bctt tweet="Jag anser då att köpa innan en rapport inte ger dig som trader någon fördel gentemot alla dina konkurrenter."]

Men vill du ha lite extra spänning eller tycker om att köpa lotter så varför inte. Kom ihåg att det du då sysslar med är inte aktiehandel utan snarare gambling.

Det finns dock ett sätt att öka din sannolikhet till en bra affär om du köper innan rapport, mer om detta längre ned i inlägget.

Ovan aktieköpare

Förutom allt detta finns det ytterligare anledningar att inte köpa innan en rapport om du är ny på aktiemarknaden. Detta är eftersom det ofta sker stora rörelser på rapportdagen och det är troligtvis mer påfrestande för en ovan aktieköpare att få en stor förlust jämfört med en van aktieköpare.

Denna förlust kan leda till att intresset av aktier sjunker eller till och med kanske helt raderas. Det vore väldigt synd att riskera detta genom att köpa innan en rapport.

Istället för att köpa innan rapporten

Istället för att köpa aktier innan rapporten anser jag då att det är bättre att köpa aktier under rapportdagen eller dagen efter.

Ofta är det så att stora volymer och stora aktörer gör att en aktie är lite lättare att tradea än annars. Rapportdagar eller dagar då stora nyheter har släppts är därför dagar då jag ofta är aktiv och daytradar dessa aktier.

Förutom detta kan det finnas en fördel att vänta med att se hur marknaden tolkade på rapporten och agera utefter detta. Det finns nämligen  en anomali som heter Post Earnings Announcement Drift.

PEAD

Detta är en anomali som finns på väldigt många aktiemarknaden och som innebär att aktier som har reagerat bra på en rapport har en tendens till att fortsätta stiga de nästkommande veckorna, eller till och med månaderna. De aktier som har reagerat dåligt på rapporten fortsätter istället att sjunka.

Detta är en väldokumenterad anomali och presenterades först 1968 av Ball and Brown. Anledningen till varför aktier reagerar på detta sätt är att anpassningen till ny information är inte direkt och det tar tid innan alla aktörer har hunnit läsa rapporten och tagit ställning till den.

Bra rapporter leder ofta till nya köprekommendationer vilket i sin tur kan leda till mer köptryck.

Denna anomali finns även på den svenska aktiemarknaden och har studerats av Johnny Torssell och Peter Nilsson. De valde att döpa denna anomali för TN-Info (Torssell Nilson – Info).

TN-Info

Nilsson och Torssell har visat i sina studier och böcker att även aktier på den svenska aktiemarknaden har en tendens till att fortsätta utvecklas väl kommande veckor och månader efter en positiv rapport. De har även bevisat motsatsen, alltså att aktier som sjunker i samband med rapporten tenderar att fortsätta sjunka.

[bctt tweet="Nilsson och Torssell har visat i sina studier och böcker att även aktier på den svenska aktiemarknaden har en tendens till att fortsätta utvecklas väl kommande veckor och månader efter en positiv rapport."]

Det är även så att ju mer aktien stiger eller sjunker desto bättre edge kommer du att få att aktien kommer att fortsätta att utvecklas i samma riktning som på rapportdagen. Detta är dock det genomsnittliga utvecklingen och hur enskilda aktier utvecklas kan såklart variera.

Jag använder mig av TN-Info men har utvecklat den lite, jag har valt att även inkludera dagen efter rapporten. Detta eftersom jag anser att en rapport inte har godtagits väl om den stiger med 3% på rapportdagen men sjunker med 4% dagen efter. TN-Info ser dock endast till utvecklingen på rapportdagen.

Jag brukar göra två listor, en lista med de aktier som har blivit rapportvinnare och en med de som har blivit rapportförlorare. Därefter premierar jag de aktier som har varit rapportvinnare och tar lite större risk i dessa aktier eftersom de har en tendens till att stiga de nästkommande veckorna/månaderna.

Aktuella rapportvinnare

Rapportvinnare Utveckling
Munters 13.60%
H&M B 9.60%
ICA Gruppen 7.30%
Getinge 6.40%
Atlas Copco A 5.00%
Axfood 5.00%
SAAB 5.00%
Ericsson 4.80%
Stora Enso R 4.80%
Husqvarna B 4.70%
AAK 4.40%
SSAB A 4.00%
Sandvik 3.70%
NetEnt 3.30%
Volvo B 2.90%
Kinnevik 2.60%
NCC B 2.60%
Essity 2.40%
SCA B 2.20%
Nobia 1.90%
Indutrade 1.80%
Klövern B 1.40%
Autoliv 1.20%

Aktuella rapportförlorare

Rapportförlorare Utveckling
Veoneer -15.50%
SOBI -9.10%
Kindred Group -9.00%
JM -7.50%
Avanza -6.10%
LUPE -5.20%
Resurs -5.20%
Skanska -4.50%
Nordea -4.20%
Alfa Laval -2.80%
SKF B -2.80%
SHB A -2.70%
Pandox -2.70%
SEB A -2.30%
Assa Abloy -2.10%
AstraZeneca -2.00%
BillerudKorsnäs -2.00%
Castellum -1.60%
Hexagon B -1.50%
Swedbank -1.50%
Electrolux -1.40%
Ahlström-Munksjö -1.20%
Securitas -1.20%
Intrum -1.10%
Millicom -1.10%
Industrivärden C -0.80%
Boliden -0.70%
Tele 2 B -0.70%

Jag äger redan bolaget, ska jag sälja inför rapporten?

Du har kanske nu förstått hur jag ser på att köpa innan en rapport, men hur ser jag på att sälja en aktie innan en rapport?

Beroende på hur din situation ser ut och vad din plan var när du köpte aktien ser jag lite olika på det.

Är du långsiktig och vill hålla aktien i många år framöver finns det ingen anledning till att sälja innan en rapport. Din plan är att vara långsiktig och att sälja innan en rapport är att gå emot din plan.

Ägnar du dig dock åt lite mer kortsiktig handel såsom swingtrading anser jag att du ska sälja ditt innehav innan rapport. Detta på grund av samma anledning som jag inte köper aktier innan en rapport, slumpen spelar för stor roll.

Om du har tagit en affär med en bra edge är det dumt att förstöra denna affär med att blanda in den slump som en rapport medför.

Att agera på detta sätt kan leda till att du går miste om stora vinster på rapportdagen. Huvudsaken är dock att det kan bespara dig några riktigt stora förluster. Stora förluster skadar den potentiella utvecklingen av din portfölj väldigt mycket.

Köpa instrument innan rapporten

Det finns ett sätt för dig att öka din sannolikhet till en bra affär om du köper innan en rapport. Detta är genom att köpa instrument med knock-nivåer, nära den aktuella kursen, i var riktning innan rapporten.

Tanken är att på rapportdagen ska aktien göra en stor rörelse i någon riktning och du kommer att tjäna pengar på det ena instrumentet men förlora pengar på det andra. Men eftersom det finns en knock-nivå kommer det ena instrumentet att stoppas ut och din förlust kommer därför inte bli lika stor som din vinst på det andra instrumentet.

Detta är fördelaktigt att göra om du förväntar dig en stor rörelse på rapportdagen.

När du har läst detta kanske du tycker att det verkar som en strategi som alltid kommer att tjäna pengar men så är inte fallet. Det som kan hända är att aktien rör sig först i ena riktningen för att därefter röra sig i den andra. Detta kan betyda att du får förlust på båda instrumentet.

Detta är en riskfylld strategi och ingen jag rekommenderar dig att göra. Det är viktigt att du är insatt i de instrument du väljer att använda dig utav.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har 3 kommentarer

  1. Tom

    Intressant text. När skulle du säga är för sent inpå en rapport att köpa aktier?
    1 månad, 15 dagar, 1-2 dagar?

    1. Bra fråga, jag själv säljer dagen innan, sen om det är rätt är en helt annan fråga. Om jag får en köpsignal allt för nära inpå (2-3 dagar) en rapport tar jag inte den signalen.

      Hoppas detta svarade lite på din fråga.

Lämna ett svar