Du visar för närvarande Kortsiktiga strategier för PPM fonder

Kortsiktiga strategier för PPM fonder

Det blir allt mer populärt att applicera strategier även på fonder. Jag har läst en hel del om dubbla momentum strategier för fonder och jag har själv i två Söndagsstrategier testat två trendföljande strategier.

I den ena Söndagsstrategin testade vi hur väl vi kunde använda oss av MA200 för att få fram bra trendföljande affärer och i den andra använde vi oss av en den signalen Golden Cross.

Det visade sig att dessa strategier har fungerat förvånansvärt bra på PPM fonder med fokus på den svenska marknaden. Detta till stor del på grund av att dessa fonder har varit starka och trendat bra.

Men det har fått mig att undra om det går att applicera kortsiktiga strategier på fonder. Att handla kortsiktiga strategier på fonder är kanske inte något praktiskt men det kan ändå vara intressant att veta om det fungerar.

Idag kommer vi att fokusera på kortsiktiga jämviktspendlande strategier.

Vi människor är inte bra på att ta beslut när vi är stressade eller beslut som involverar ekonomi. Vi är inte robotar, vi styrs av våra känslor och ibland tar våra hjärnor genvägar vilket leder till att vi tar irrationella beslut. 

Alla dessa tillkortakommanden och känslomässiga filter leder till att det finns beteende på börsen som investerare kan utnyttja för att skapa en riskjusterad överavkastning. Ett utav dessa beteende är jämviktspendling.

Jämviktspendling innebär att priset fluktuerar kring en tänkt medelpunkt. Om priset har stigit för mycket kommer det därefter att falla tillbaka och om priset har sjunkit för mycket kommer priset att stiga.

Du har säkert hört uttrycket att du skall köpa billigt och sälja dyrt. Jämviktspendling handlar om just detta fast kanske på ett lite annorlunda vis. Istället för att endast kunna köpa billigt och sälja dyrt kan du istället köpa dyrt och sälja ännu dyrare eller köpa extremt billigt och sälja billigt.

Jämviktspendlande strategier går därför ut på att köpa aktier som verkar ha fallit lite för mycket på för kort tid i förhoppning att de skall stiga igen. En indikator som ofta används för detta är Relative Strength Index (RSI). Ett RSI med period värde på 2 är ofta en bra indikator för att fånga jämviktspendling i aktier och index.

Ett vanligt sätt att testa och se hur väl jämviktspendling fungerar på ett instrument är att använda sig av just RSI(2). Jag kommer först gå kort igenom denna indikator innan vi testar och ser hur väl jämviktspendling fungerar på PPM fonder. Kan du allt du behöver veta om RSI(2) går det bra att hoppa över denna del.

Relative Strength Index – RSI

RSI är en momentum oscillator som rör sig mellan 0 och 100. Indikatorn kan användas för att peka ut potentiella trendvändningar men även som en indikator för att visa överköpta/översålda lägen vid jämviktspendling.

RSI indikatorn är en väldigt intressant indikator då den kan användas för att fånga olika beteende på aktiemarknaden. Beroende på vilket periodvärde man väljer för indikatorn kan indikatorn fånga jämviktspendling såväl som momentum.

Relative Strength Index är ett något missvisande namn då det kan få en att tro att indikatorn jämför värdet på den aktuella aktien jämfört med en annan aktie. Så är inte fallet utan indikatorn jämför istället aktiens egna kursökningar jämfört med deras kursminskningar.

RSI visar alltså hur kraftigt eller med vilken hastighet som en aktie har stigit jämfört med hur den har sjunkit. En aktie kan alltså fortsätta stiga i värde men inte med samma kraft som innan, då kommer RSI indikatorn att visa det med ett lägre värde på RSI än tidigare. Detta kan då vara en indikation på att aktien är på väg att göra en trendvändning.

Vill du se hur RSI beräknas kan du kolla in min lite längre artikel om RSI – en inblick i indikatorn och dess användningsområden.

RSI(14) indikator

RSI(2)

Att ställa in RSI indikatorn på ett periodvärde på två kan vara ett bra hjälpmedel för att få indikationer om när en aktie eller index är på väg att jämviktspendla.

Dock är det så att indikatorn fungerar bättre och sämre i vissa situationer och det är just det vi skall försöka skapa att strategi kring. Vi skall försöka utnyttja de situationer då indikatorn fungerar som bäst och då ta affärer.

Studien

Studien är gjord i Hitta Kursvinnare och kommer att behandla PPM Fonder med fokus på Svenska aktier.

Jag har inte tagit hänsyn till Survivorship bias och resultatet kan därför vara något överskattat.

Data

Studien sträcker sig från år 2000-01-01 till 2019-10-23 och de fonder som jag har valt att titta på är:

Aktie-Ansvar Sverige
Aktiespararna Topp Sverige
AMF Aktiefond Sverige
Avanza Zero
C WorldWide Sweden 1A
Carnegie Sverigefond A
Catella Sverige Aktiv Hållbar A
Catella Sverige Hållbart Beta A
Danske Invest SICAV- Sverige SI
Didner & Gerge Aktiefond
Enter Select A
Enter Sverige A
Evli Sverige Aktieindex B
Folksam LO Sverige
Handelsbanken Sverige A1
Handelsbanken Sverige Index Criteria A1
Handelsbanken Sverige OMXSB Index A1
Lannebo Sverige
Lannebo Sverige Plus
Länsförsäkringar Sverige Aktiv A
Länsförsäkringar Sverige Indexnära
Nordea Swedish Stars
Odin Sverige C
Prior & Nilsson Sverige Aktiv A
SEB Sverige Expanderad
Skandia Sverige Exponering A
Spiltan Aktiefond Småland
Spiltan Aktiefond Stabil
Spiltan Aktiefond Sverige
SPP Aktiefond Sverige
Swedbank Robur Access Sverige A
Öhman Etisk Index Sverige A
Öhman Sverige Sverige

Testet

Det första vi ska göra är att utföra ett grundtest där vi testar och ser om jämviktspendling verkar fungera på PPM fonder. Detta kommer vi att göra genom att utnyttja RSI(2). Vi kommer att köpa när RSI(2) faller under 5 och vi kommer att sälja efter fem dagar.

Strategin i testet kommer alltså se ut på följande vis:
Entry:
RSI(2) under 5

Exit:
Stänger positionen efter fem dagar

Affärer i Avanza Zero när RSI(2) är under 5

Resultat test

RSI(2)5 dagar
Snittavkastning0.40%
Hitratio58.40%
AvgProf./bar0.08%
Antal affärer4064

Strategin

Vad vi ka se från testet ser det ut som att jämviktspendling faktiskt fungerar. Vi ser att snittavkastningen ligger på 0.4% och sannolikheten för en vinstaffär ligger på 58%. 

Vi får en hel del affärer, närmare bestämt 4064, vilket betyder att det finns utrymme för oss att ställa lite högre krav på vår strategi för att få bättre affärer.

Jag tänkte att vi inte skulle komplicera vår strategi för mycket men fortfarande försöka göra den bättre. Jag tänkte att vi kunde sätta kravet på RSI(2) lite lägre, istället för 5 sätter vi det på 3. Vi kommer alltså kräva att fonden har sjunkit lite kraftigare än i tidigare test. 

I tidigare studier har jag bevisar att det är en fördel för jämviktspendlande strategier om instrumentet har uppvisat en viss volatilitet innan en affär tas. Vi kommer därför kräva att BBW-indikatorn är över 10. BBW är en indikator som är härstammar från Bollinger Bands och visar volatiliteten i en aktie. Vill du lära dig mer om Bollinger Bands och BBW kan du göra det här.

Det sista sättet att göra strategin bättre på kommer att vara genom att använda en exit strategi som ofta fungerar bra med jämviktspendlande strategier. Vi kommer att stänga positionen när fonden har gjort en stängning över sitt fem dagars glidande medelvärde (MA5).

Den nya strategin kommer alltså se ut på följande sätt:
Entry:
RSI(2) under 3
BBW över 10

Exit:
Stängning över MA5

Affärer i Avanza Zero för vår kortsiktiga strategi

Resultat strategi

RSI(2) + BBWMA5
Snittavkastning0.93%
Hitratio73.50%
AvgProf./bar0.23%
Antal affärer1062

Sammanfattning

Som vi kan se verkar vår strategi fungera helt okej på PPM fonder med fokus på Sverige. Vår snittavkastning för strategin ligger på 0.93% och sannolikheten för en vinstaffär ligger på 74%. 

Snittavkastningen per dag ligger på 0.23% och vi har fått 1062 affärer på nästan 20 år. 

Hur bra är då denna strategi?

Ja, jag tycker inte strategin är jättebra och jag skulle själv inte köra strategin på PPM fonder. Det intressanta är dock att det faktiskt går att använda kortsiktiga strategier på PPM fonder. Jag satt inte speciellt länge för att “komma på” denna strategi och det finns troligtvis strategier som är bättre än denna.

Ett problem som man inte ser när man tittar på statistiken är att vi troligtvis kommer att få många signaler samtidigt. Många av dessa fonders utveckling följer varandra vilket betyder att många kommer att jämviktspendla samtidigt. 

Det andra problemet är att vi inte kan köpa fonder så som vi köper aktier. Vi kan inte lägga en köporder precis innan stängning och få köpa till dagens stängningskurs. Ofta är det så att du måste lägga in en köporder innan klockan 13:00 för att få dagens stängningskurs. Lägger du in en köporder efter detta får du morgondagens stängningskurs. 

Det finns alltså en del problem att handla med kortsiktiga strategier på fonder. Det är dock intressant att det rent teoretiskt skulle gå.

Jag hoppas denna Söndagsstrategi har fungerat som lite inspiration för dig och har du några frågor eller funderingar kan du alltid skicka ett mejl eller nå mig genom vår chat.

Dessa tester är utförda på historisk data och det finns inga garantier på att jämviktspendlande strategier kommer att likadant resultat i framtiden.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Lämna ett svar