Du visar för närvarande Lagging line över molnet

Lagging line över molnet

I veckan blev denne gamle man 32 år gammal och min bättre hälft var så snäll att hon arrangerat en “överraskningsfest” på fredagen med tre av mina närmsta vänner. Därefter blev det att träffa delar av släkten ute på lördagen, vilket också var en överraskning för mig. Alla dessa oförutsedda trevligheter ledde tyvärr till att jag inte haft lika mycket tid som vanligt att ta fram en Söndagsstrategi.

Men för någon vecka sedan frågade jag på Twitter vad ni skulle vilja se i en Söndagsstrategi och jag fick in många svar att ni ville se mer om Ichimoku. Jag är själv ingen riktig användare av detta analyssätt men jag tänkte att vi ändå kunde testa lite av dess beståndsdelar och det är också passande med tanke på min tidsbrist denna vecka.

Vi ska idag testa när Lagging line korsar upp över molnet för att se vad denna typ av signal kan ge oss för avkastning. Vi ska testa på lite olika tidshorisonter men även blanda in en trailing stop loss.

Ichimoku är ett komplett tradingsystem med ett flertal olika delar. Så innan vi går in på hur testen är upplagda ska vi snabbt gå igenom vad ichimoku är för något och dess olika beståndsdelar. Kan du redan hur Ichimoku fungerar kan du med gott samvete hoppa över denna del.

Kort om Ichimoku

Likt Candlesticks är Ichimoku ett analyssystem som härstammar från Öst, och lite närmare bestämt från Japan. I väst är detta analyssystem inte speciellt känt och det är inte förrän på senare år som detta analyssystem har fått spridning i västvärlden. 

Redan på sent 30-tal tog Goichi Hosoda med hjälp av ett stort antal studenter fram Ichimoku systemet, men det släpptes inte till allmänheten förrän 1968.

Ichimoku översatt från Japanska till engelska blir “one look”, vilket också är systemets styrka. Att det är en komplett visuellt analyssystem där använder med endast en blick ska kunna se om en aktie är intressant eller inte.

Ichimoku har “6” olika komponenter i sig och de heter följande:
Tenkan Sen (Turning line) – (Högsta + Lägsta)/2 för de senaste 9 perioderna
Kujin Sen (Standard line) – (Högsta + Lägsta)/ för de senaste 26 perioderna
Senkou Span A (Leading Span A) – (Tenkan Sen + Kijun Sen)/2 plottat 26 perioder framåt i tiden 
Senkou Span B (Leading Span B) – (Högsta + Lägsta)/2 för de senaste 52 perioderna plottat 26 perioder framåt i tiden
Kumo (Cloud) – Molnet (arean) som bildas mellan de två olika Senkou Spans
Chikou Span (Lagging line) – Stängningskursen plottat 26 perioder bakåt i tiden

Grundinställningarna är 9, 26 och 52, alltså inga tal som känns självklara. Som du kan se har de olika komponenterna några grundinställningar som för oss västerlänningar kan anses vara lite annorlunda. 

Anledningen för dessa tal är att när systemet utvecklades var börsen öppen även på lördagar i Japan, det vill säga 26 dagar i en månad. 52 dagar var då två månader och 9 dagar utgör då en och en halv vecka. 

Om du vill lära dig lite mer om hur du ska tolka Ichimoku kan jag rekommendera dig att läsa lite här (Investopedia).

Test – Lagging line över molnet

Grundsignalen i dessa tester kommer alltså bestå av att Lagging line passerar upp över molnet. Denna signal berättar för oss att priset idag har brutit upp över där jämviktsnivån på kort- och medellång sikt var för ungefär 2 månader sedan. Det vill säga att trenden är positiv, och om trenden är positiv vill vi hänga på, vilket är precis vad vi ska göra i detta test.

Köpsignalen kommer alltså bestå av att Lagging line passerar upp över molnet. Om Span A ligger över Span B måste vi bryta upp över Span A och tvärtom när motsatsen råder. Som du kan i bilden nedan sker signalen när Lagging line bryter upp över molnet för 26 dagar sedan. 

Därefter kommer vi att sälja på 5, 22 och 66 dagars sikt. Vi kommer även testa en 5 ATR trailing stop loss. Det vill säga att stop loss som följer med priset upp men inte ner. Jag har även valt att ge signalen mycket utrymme till att röra sig, därav 5 ATR. ATR står för Average True Range och mäter genomsnittsrörelsen för en aktie inräknat gap.

Detta gör att våra tester ser ut på följande sätt:

Handla i marknadens rytm
Entry:
Lagging line bryter upp över priset

Exit:
5 dagar
22 dagar
66 dagar
5 ATR trailing stop loss

Affär med 66 dagars exit

Studien

Därför har jag valt att ha med 56 aktier från Large Cap och Mid Cap. De aktier jag har valt att ha med finner du i listan nedan. I testet har jag valt att inte ha med OMXS30 aktier då dessa aktier har en tendens till att trenda sämre.

Studien är gjord i Hitta Kursvinnare och vill du ha hjälp med att göra samma studie själv är det bara att skicka ett mejl till mig.

Värt att nämna är att jag inte tagit hänsyn till Survivorship bias vilket gör att resultatet av studien möjligtvis är något överskattad.

Data

Studien sträcker sig från år 2010-01-01 till 2021-01-31 och de aktier som jag har valt att titta på är:

AAK
Ahlström-Munksjö
Arjo
Atrium Ljungberg
Attendo
Avanza Bank-Holding
Axfood
Balder B
Betsson B
Billerudkorsnäs
Bonava B
Bravida Holding
Castellum
Collector
Dometic Group
Elekta B
Ericsson B
Essity B
Evolution Gaming Group
Fabege

Hemfosa Fastigheter
Holmen B
Hexpol B
Hufvudstaden A
Husqvarna B
ICA Gruppen
Indutrade
Intrum

JM
Kindred Group SDB
Klövern B
Kungsleden
Latour B
LeoVegas
Lifco B
Loomis B
Lundberg B
Lundin Mining
Lundin Petroleum
Millicom
MTG B
Munters Group AB
NCC B
NetEnt B
Nibe B
Nobia
Pandox B
Peab B
Ratos B
Resurs Holding

Stora Enso R
Sweco B
SOBI
Thule Group
Tieto
Trelleborg B
Wallenstam B
Wihlborgs Fastigheter

ÅF Pöyry B

Resultat

5 dagars exit

22 dagars exit

66 dagars exit

5 ATR trailing stop loss

Sammanfattning

Det vi kan se direkt är att på både 5 och 22 dagars sikt är statistiken inte speciellt bra, det vill säga att vi kanske inte ska se detta som en kortsiktig signal. Men på längre sikt är statistiken faktiskt riktigt vass.

På 66 dagars sikt är snittavkastningen hela 4.7% med en sannolikhet för en vinstaffär på 62%. Detta är riktigt bra med tanke på att det är en trendföljande strategi, vi ser även att standardavvikelsen för affärerna är relativt låg snittavkastningen vilket gör att edge/stdev ligger på 0.33. Det vill säga tillräckligt högt för att jag ska anse det som en bra signal.

Om vi lägger till en 5 ATR trailing stop loss kan vi se att snittavkastningen sjunker och även så sannolikheten för en vinstaffär. Detta är ett relativt vanligt utseende för när vi lägger till en stop loss på en strategi. 

Men även om vi får en sämre snittavkastning så ger det oss en lite större inblick i hur signalen kan te sig i framtiden. Detta då jag inte tagit hänsyn till Survivorship bias, det vill säga att jag endast tittat på de aktier som i dagsläget befinner sig på Large Cap och Mid Cap, alltså inte de aktier som gått i konkurs eller som trillat bort från dessa listor.

Jag har alltså endast tittat på aktier som historiskt gått bra och använder vi oss av exitstrategier som då endast säljer på styrka kommer vi få ett snedvridet resultat. Om vi väntar ut aktier som historiskt har gått bra kommer vårt resultat att bli bättre. Ett test med en stop loss ger oss då en bättre bild på hur signalen kan bete sig i framtiden eftersom vi inte vet om de aktier som befinner sig på Large Cap idag alltid kommer att göra det eller om de kommer börja gå dåligt och trilla ur listan.

Denna del av Ichimoku kan alltså ge oss en relativt bra signal på lång sikt. Om du läst Tobbe Roséns bok “Candlesticks och Ichimoku” vet du att han har en liknande signal fast med fler kriterier, dessa kriterier gör signalen ännu bättre. Så om du är intresserad av det kan jag rekommendera dig att läsa hans bok.

Jag hoppas denna Söndagsstrategi har gett dig lite inspiration och har du några frågor är det bara att höra av sig till mig på mejl eller genom vår chat. Kom ihåg att studien är utförd på historisk data och det finns inga garantier på att signalen kommer att fortsätta prestera på ett likartat sätt.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Lämna ett svar