Du visar för närvarande Långsiktig vändning i aktier

Långsiktig vändning i aktier

Idag i Söndagsstrategin ska vi titta på en långsiktig vändningssignal. Jag är mindre bra på långsiktiga strategier och är därför väldigt glad att jag kan presentera detta för er.

Signalen som vi ska titta på bygger eller är kanske till och med en klassisk 1-2-3 vändning. Eftersom jag har glömt hur en 1-2-3 vändning exakt ser ut kommer därför strategin att antingen bygga eller exakt vara en 1-2-3 vändning. 

En 1-2-3 vändning är, om jag inte missminner mig helt, i grova drag att en aktie befinner sig i en fallande trend under sitt 200 dagars glidande medelvärde, därefter sker en vändning i aktien och den gör en ny högsta nivå. Därefter gör aktien en ny lägre högsta och när tidigare högsta nivå passeras har en trendvändning skett i aktien.

För att kunna testa denna signal har jag kodat upp en indikator i Hitta Kursvinnare. Eftersom att en hel del saker måste hända för att vi ska få en 1-2-3 vändning kommer indikatorn att vara lite komplicerad och vara uppbyggd på ett specifikt sätt. Indikatorn kommer antagligen att missa några vändningar men detta får man acceptera när man försöker göra diskretionära signaler till mekaniska.

För att bygga indikatorn kommer jag endast att använda mig av högsta nivåer och glidande medelvärden. Därför kommer jag snabbt gå igenom glidande medelvärden innan jag ger mig in på hur strategin ser ut.

Långsiktig vändning i Kinnevik

Glidande medelvärden

Glidande medelvärden eller Moving Averages (MA) som det heter på engelska är kanske en utav de mest välanvända analysverktygen som finns. De flesta som har ett analysprogram har oftast ett 200 dagars glidande medelvärde i sin graf.

Glidande medelvärde används för att filtrera bort brus och enklare definiera trender. Det finns lite olika glidande medelvärden och de två vanligaste är MA och EMA. MA är ett simpelt glidande medelvärde där varje datapunkt har samma värde i beräkningen. I ett EMA är de senaste datapunkterna mer värda och kommer därför att påverka utfallet betydligt mer.

Glidande medelvärden kan användas till väldigt många olika saker men främst använder jag dem till att definiera trender. Men idag skall vi alltså ta en titt på dem som en köpsignal i en strategi.

I min vanliga trading använder jag mig utav MA200, MA100, MA50 och MA20. Siffran bakom MA berättar hur många dagar det glidande medelvärdet är på. MA200 använder jag för att se den långsiktiga trenden. MA100 använder jag för att se trenden på medellång sikt och och MA50 och MA20 använder jag för att titta på trender i ett lite kortare perspektiv.

Idag kommer vi att lägga fokuset ligga på MA200.

OMXS30 med glidande medelvärden

Långsiktig vändning i aktier – Strategi

Eftersom att jag inte kommer ihåg om det är exakt en 1-2-3 vändning eller om det bara är likt det kommer jag därför att kalla vändningssignalen för en Nineambell vändning. Väldigt fantasilöst, men det var det jag kom på. 

Det jag kommer kräva är att aktien ska har befunnit sig i en fallande trend ett bra tag och befinner sig under sitt 200 dagars glidande medelvärde (MA200). För att försäkra mig om att aktien har fallit kraftigt/länge måste aktien ha gjort en 500 dagars lägsta nivå under MA200. För att vi ska kunna vända på en trend, måste det ju faktiskt finnas en trend i aktien.

Det som måste hända härnäst är att aktien ska vända uppåt och passera MA200. Detta är vårt första tecken på att trenden i aktien håller på att vända.

Därefter vill jag att aktien ska falla och göra minst en 20 dagars lägsta nivå men inte passera lägsta nivån för tidigare botten. Att aktien inte faller under tidigare botten talar om för oss att köparna är ivriga att komma in och låter inte aktien falla ner till tidigare nivåer.

Om detta har hänt får vi en köpsignal om vi passerar föregående topp ovanför MA200. Detta säger oss att nu har en trendvändning skett i aktien och vi vill vara mer på resan.

Om något av dessa saker inte händer fallerar hela setupen eller att det tar för lång tid att passera toppen ovanför MA200. Jag har satt att denna topp måste passeras inom 150 dagar efter att vi har stäng över MA200 för första gången.

Detta är alltså vår köpsignal, när ska vi då sälja aktien?

Eftersom det är en trendföljande strategi måste vi ge aktien utrymme att svänga lite. Jag har därför valt att sälja när vi passerar 10% under MA200. MA200 fungerar ofta bra som exit strategi och eftersom jag vill ge affärerna lite mer utrymme kräver jag en stängning 10% nedanför MA200.

Detta gör att strategin ser ut på följande sätt:

Entry:
Steg 1 – 500 dagars lägsta nivå under MA200
Steg 2 – Göra en stängning över MA200
Steg 3 – Gör minst en 20 dagars lägsta nivå
Steg 4 – Passera tidigare topp över MA200 inom 150 dagar

Exit:
Sälja när vi stänger 10% under MA200

Affär i med Nineambell vändning i JM

Studien

Jag har valt att ha med 88 aktier från Large Cap och Mid Cap. De aktier jag har valt att ha med finner du i listan nedan. Studien är gjord i Hitta Kursvinnare.

Värt att nämna är att jag inte tagit hänsyn till Survivorship bias vilket gör att resultatet av studien möjligtvis är något överskattad.

Data

Studien sträcker sig från år 1986-01-01 till 2020-01-21, alla aktier har inte data från 1986 utan det är endast ett fåtal, och de aktier som jag har valt att titta på är:

AAK
ABB Ltd
Ahlström-Munksjö
Alfa Laval
Autoliv SDB
Arjo
AstraZeneca
Assa Abloy B
Atlas Copco A
Atrium Ljungberg
Attendo
Avanza Bank-Holding
Axfood
Balder B
Betsson B
Billerudkorsnäs
Boliden
Bonava B
Bravida Holding
Castellum
Collector
Dometic Group
Elekta B
Electrolux B
Ericsson B
Essity B
Evolution Gaming Group
Fabege
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Hemfosa Fastigheter
Holmen B
Hexpol B
Hufvudstaden A
Husqvarna B
ICA Gruppen
Indutrade
Intrum
Investor B
JM
Kindred Group SDB
Kinnevik B
Klövern B
Kungsleden
Latour B
LeoVegas
Lifco B
Loomis B
Lundberg B
Lundin Mining
Lundin Petroleum
Millicom
MTG B
Munters Group AB
NCC B
Nordea Bank Abp
NetEnt B
Nibe B
Nobia
Pandox B
Peab B
Ratos B
Resurs Holding
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Stora Enso R
Swedbank A
Swedish Match
Sweco B
SOBI
Tele2 B
Telia Company
Thule Group
Tieto
Trelleborg B
Wallenstam B
Wihlborgs Fastigheter
Volvo B
ÅF Pöyry B

Resultat 

Snittavkastning 20.91%
Hitratio 64.20%
AvgProf./bar 0.05%
Antal affärer 193

Sammanfattning

Vi kan se att denna strategi ger oss affärer som snittar 21% per affär och vi får en sannolikhet för en vinstaffär på hela 64%. Detta är en hög sannolikhet för en vinstaffär när det kommer till trendföljande strategier.

Detta säger mig att vändningssignalen är relativt tillförlitlig och när den sker är det absolut intressant att bevaka en aktie. Det går såklart att anpassa exiten lite bättre eller försöka använda sig av mer diskretionära inslag.

VI har fått 193 affärer sedan 1986, vilket inte är speciellt många. För att utöka vårt aktie universum och försöka få lite fler affärer gjorde jag ett snabbt test av att köra strategin på Mid Cap, resultatet blev följande:

Snittavkastning29.66%
Hitratio63.20%
AvgProf./bar0.08%
Antal affärer152

Som vi kan se fick vi  152 affärer till och snittavkastningen blev till och med bättre för dessa aktier, den steg till 30% per affär och sannolikheten för en vinstaffär låg kvar på ungefär 63%.

Ofta är det så att mindre bolag är bättre på att trenda och att göra väldigt bra och stora resor. 

Sammanfattningsvis är vändningssignal väldigt intressant då den ofta pekar ut långsiktiga vändningar i aktier, som är relativt pålitliga. Vi vet dock inget om hur många vändningar som den missar. 

Det är också värt att komma ihåg att jag inte har tagit hänsyn till Survivorship bias, de aktier jag har testat är ju de aktier som gått bra historiskt och som inte har gått i konkurs. Hade jag även tagit med de bolag som gått i konkurs hade resultatet troligtvis blivit sämre.

Jag hoppas denna Söndagsstrategi har fungerat som inspiration för dig och har du några frågor eller funderingar kan du alltid kontakta mig genom mail eller vår chat. Kom ihåg att studien är gjort på historisk data och det finns inga garantier på att vändningssignalen kommer att fungera på ett likartat sätt i framtiden.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har 5 kommentarer

  1. Magnus

    Intressant strategi! Kan man se hur lång innehavstiden i snitt per aktie varit? Eller kan man ta 29,66% / 0,08% = ca 371 bars, dvs 371 börsdagar? Eller tänker jag fel?

    1. Du tänker precis rätt! Du kan få fram antalet börsdagar genom att göra på det sättet.

  2. Niclas

    Sweet!! Hur ser scriptet ut då? Är det lösbar för en vanlig människa att koda detta eller har du lust att dela med dig 🙂

    1. Scriptet är lite lurigt, man måste såklart veta hur man ska attackera situationen. Om du vill kan du dra iväg ett mejl till mig så kan jag försöka förklara.

  3. Magnus

    Gillar din tester skarpt! Kul och väldigt intressant att läsa.

    Har du testat en kortare tidsperiod och ett annat MA t.ex 50? För att få fram fler tillfällen.

Lämna ett svar