Du visar för närvarande Midsommarperioden – Söndagsstrategin

Midsommarperioden – Söndagsstrategin

Det är söndagen efter midsommar och solen skiner. Jag hoppas att du har haft en bra midsommar med god mat och trevligt sällskap. Jag har i alla fall spenderat fredagen och lördagen med nära och kära ute i vår sommarstuga.

Dagens Söndagsstrategi är inspirerad av en Global Alert som Peter Nilsson och Johan Hellström skickade ut i torsdags. Om du inte vet vad Global Alerts är så är det en typ av nyhetsbrev där Peter Nilsson och Johan Hellström scannar av marknaden för edgar och avvikelser från informationseffektivitet.

De tittar på beteenden som säsong, trend och jämviktspendling och behandlar oftast den svenska och norska marknaden.

Det är gratis att prenumerera på detta nyhetsbrev och gör du inte det tycker jag du borde göra det. Du hittar nyhetsbrevet här.

Det nyhetsbrevet de skickade ut i torsdags handlade om att de senaste tio åren har det varit en fördelaktig period från och med nu fram till slutet på juli. Alltså från och med Midsommar till slutet på juli månad.

Jag har de senaste veckorna fokuserat mycket på “Sell in May and go away” effekten och jag tycker därför det är väldigt intressant att det faktiskt finns en bra period för den svenska börsen inuti den dåliga perioden av året.

Om du har missat mitt tidigare inlägg om “Sell in May and go away” finner du det här.

Jag tänkte därför att vi idag skulle titta på samma period men se hur denna period har presterat sedan 1987 och inte enbart från 2009. Vi utökar alltså antalet år från 10 st till 32 st.

Strategin

Denna veckas strategi är alltså väldigt enkel och går ut på att vi köper den 20:e i juni månad, är detta en helgdag köper vi dagen efter och skulle även denna dag vara en helgdag köper vi ytterligare en dag senare osv.

Därefter håller vi vår strategi fram till och med den sista handelsdagen i juni.

Detta leder till att strategin ser ut på följande vis:

Entry:
Köp den 20:e el. 21:e el. 22:e el: 23:e

Exit:
Sista handelsdagen i juni

Studien

Denna studie tittar endast på OMXS30 och studien startar år 1989 och slutar 2018

Det program som jag har använt mig utav för att göra denna studie är Hitta Kursvinnare. Det är väldigt enkelt att göra denna typ av studie i Hitta Kursvinnare och om du vill lära dig hur du gör backtest/vinstest i Hitta Kursvinnare har jag gjort en guide för detta som du finner här.

Koden för signalen/strategin i Hitta Kursvinnare ser ut på följande vis.

Första raden i KÖP:
Time.day() == 20 || Time.day() == 21 || Time.day() == 22 || Time.day() == 23

Andra raden i KÖP:
Time.month() == 6

Första raden i SÄLJ:
Time.tradeDaysLeftInMonth() == 1 && Time.month() == 7

Resultat

Snittavkastning2,30%
Hitratio62,50%
Antal affärer32
Total avkastning106%
Time in market11%

Sammanfattning

Som vi kan se har perioden haft en fördelaktig utveckling sedan 1987. I snitt går denna period upp med 2,3% och enligt Peter Nilssons och Johan Hellströms Global Alert har denna period de senaste 10 året gått upp med 2,8% i snitt. 

Perioden har alltså varit bättre de senaste 10 åren, vilket talar för den stundande perioden även detta år.

Förutom att gå upp med 2,3% i snitt så har även 62% av åren slutat med vinst.

När man testat och diskuterar säsongsanomalier som denna är det viktigt att ta hänsyn till hur många gånger vi tittar på för att kunna utesluta slumpen. I detta fall har vi tittat på 32 år och jag anser att det är ett tillräckligt stort urval för att vi ska kunna utesluta slumpen.

Perioden midsommar till slutet på juli har alltså varit en bra period att vara investerad i på den svenska börsen. Det som är extra intressant enligt min mening är att denna bra period faktiskt infinner sig under det sämre halvåret för börsen. Maj till november har ofta en sämre avkastning än november till maj månad. 

Om vi tittar på hur de enskilda månadernas utveckling ser ut kan vi se att juni månad har haft en dålig utveckling med snitt -1,8% medans juli har gått upp med 1,6% i snitt.

 Snittutveckling
Januari0.21%
Februari2.16%
Mars-0.36%
April2.65%
Maj-1.32%
Juni-1.80%
Juli1.60%
Augusti-1.19%
September-1.34%
Oktober1.28%
November1.40%
December-0.06%

Det verkar som att genom att vara investerad från och med midsommar till slutet på juli månad har vi även fångat den bra perioden av det sämre halvåret för börsen. 

[bctt tweet="Det verkar som att genom att vara investerad från och med midsommar till slutet på juli månad har vi även fångat den bra perioden av det sämre halvåret för börsen. "]

Frågan är om det kommer fortsätta på samma vis. 

Dessa tester är utförda på historisk data och det finns inget som garanterar att perioden midsommar till slutet på juli kommer fortsätta gå lika bra. 

Har du några frågor, funderingar eller förslag på nästa Söndagsstrategi så tveka inte att höra av dig till mig på mejl eller genom vår chat.

Tycker du denna Söndagsstrategi är intressant hade jag varit väldigt tacksam om du dela med dig av den till de som du tror hade varit intresserade av det. Tack på förhand!

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Lämna ett svar