Du visar för närvarande NAS HT20 Kodningskurs – Lektion 8

NAS HT20 Kodningskurs – Lektion 8

– Inlägget är skapat i samarbete med Autostock

I kursens sista lektion låg fokuset på vår strategi, SISO HT20. Vi tittade på lite ändringar i strategin som vi hade kommit fram till efter optimering och utöver det tittade vi även på det “aktuella” resultatet för strategin. Jag skriver “aktuella” för att strategin fortfarande håller på att optimeras och små ändringar kommer ständigt.

Vi som gick kursen har fått tillgång till roboten så att vi kan ladda ner den uppdaterade versionen när vi vill. Det är även så att källkoden är öppen för oss vilket innebär att vi själva kan ändra och optimera den så att den passar hur vi vill att den ska handla.

Men innan vi tog en titt på det “aktuella” resultatet skulle vi gå igenom två saker, först hur vi skulle ge strategin stöd för att handla amerikanska aktier och därefter hur vi kunde se den ”riktiga” drawdownen. Eftersom amerikanska aktier handlas i USD blir det ett problem om vi inte tar hänsyn till valutan.

Med hjälp av lite kod i vårt antalscript löste vi detta problem och SISO HT20 tar nu hänsyn till valutan och kan handla amerikanska aktier.

När man testar en strategi är det bra att ta hänsyn till drawdown och framförallt den ”riktiga” drawdownen. Den riktiga drawdownen är den drawdown som vi kommer uppleva live när vi kör strategin. När vi har strategier som säljer på styrka innebär det nästan alltid att vi kommer ha en större drawdown live än den som visas efteråt. Detta på grund av att när vi säljer har aktien gått upp igen, aktien har alltså befunnit sig lägre tidigare och vår drawdown har då i den stunden troligtvis också varit högre.

Genom att titta på den riktiga drawdownen får vi en större förståelse för hur tuff strategin är att köra live.

Det är inte alla program som klarar att plocka fram denna riktiga drawdown men Autotrader fixar det med lite kod. Det är lite komplicerat men när man väl vet hur man gör går det enkelt att applicera på alla sina strategier och det är här kodkursen har varit till stor hjälp för mig. Att kunna få fram detta nyckeltal är verkligen en stor fördel med Autotrader.

Den del av programmet där vi analyser strategier heter “Analysbänken” och du kan som användare själv välja att lägga till extra script med information. Det vill säga att du kan i dina script välja att ta fram information som därefter kan visas i “Analysbänken” när en order exekveras.

Detta gör att vi kan få ut ännu mer information om läget när vi köper och säljer och kan då förhoppningsvis med denna information göra strategin ännu bättre.

Nu är vi framme vi det mest spännande, vad fick vi för resultat i ett backtest från.

Max Drawdown på 26.6%

Effektivt resultat 334%

Detta är inte speciellt mycket statistik men eftersom strategin fortfarande håller på att förbättras vill jag inte gå allt för djupt in på statistiken. I bilderna nedan hittar du en affär i SISO HT20 och en graf över avkastningen med orealiserad drawdown.

Affär i SISO HT20
Utveckling med orealiserad drawdown sedan 2012

Detta är lite av vad som vi gick igenom i Lektion 8, om du är intresserad av kursen kan du läsa mer om den här eller i något av mina inlägg om kursen.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Sören

  Var inne och petade i Autostock kring år 2000, det hette då Friendly Börs och det var en jätte trevlig Stockholmare som hette Torsten som stod för supporten.

  Jag tyckte det var svårt att automatisera sina egna trading rutiner, men på den tiden så fungerade enkel TA betydlig bättre än nu. Köp när RSI under 30 men tillgången över MA200 osv. Svårigheten med att överföra sina manuella handelsmönster beror nog delvis på att man har en bias som man inte tänker på då man omedvetet läser av ett antal variabler varje minut, timme , dag och det tillsammans med tidigare erfarenheter och igenkänningsmönster (Patterns) gör att man känner av lite när man tror sig ha en edge framför alla de andra gångerna priset varit översålt/överköpt eller befunnit sig vid stöd/motstånd etc.

  Autostock har nog utvecklats enormt sedan dess och det finns betydligt mer tillgångar att handla, det jag tycker är lockande är portföljhanteringen samt att kunna blanda olika strategier/tillgångar i en enda strategi. En slags egen diversifierad portfölj.

  Handen på hjärtat, jag är snart 54 och inte kunnig inom data, programering etc. Tycker du att kursen är på en sådan nivå så att vem som helst kan lära sig och utvecklas till att sätta ihop en egen portfölj med automatiserade strategier?

  Mvh / Curre

 2. Robin

  Jag använder just nu endast PRT men har tänkt byta till något annat eftersom jag vill gå över från index och valutapar till svenska aktier. Vilken rekommenderar du? HKV eller Autostock för att göra swingstrategier för aktier? Är rätt så grön på kodning jämfört med dig.

Lämna ett svar