Du visar för närvarande Negativa Impulser

Negativa Impulser

Ny söndag och en ny Söndagsstrategi, fast inte riktigt, denna vecka ska vi gå tillbaka till en av mina första Söndagsstrategier men vända på kriterierna, vi ska studera negativa impulser.

I min tidigare Söndagsstrategi tittade jag på att impulser i pris har en tendens till att leda till en andra rörelse i samma riktning. Det vill säga att om vi fått en kraftfullt rörelse uppåt brukar aktien göra en liten rekyl eller gå in i en range för att därefter återuppta rörelsen uppåt. Du hittar den Söndagsstrategin här.

För att se dessa impulser i pris kan man använda sig av RSI med en parameter inställningar på 9. När denna indikator går över 80 kan man klassa detta som en impuls och vi har då ett fördelaktigt läge för en andra rörelse i uppåt. 

I min tidigare Söndagsstrategi studera jag endast positiva impulser, idag ska vi istället endast titta på negativa impulser. Men innan vi går in på testerna kommer en kort snutt om RSI, för dig som redan känner till indikatorn är det bara att hoppa över denna bit.

Den strategi vi testade fick en snittavkastning på 1.17% och en sannolikhet för en vinstaffär på 70%

Kort om RSI

RSI är en momentum oscillator som rör sig mellan 0 och 100. Indikatorn kan användas för att peka ut potentiella trendvändningar men även som en indikator för att visa överköpta/översålda lägen vid jämviktspendling.

RSI indikatorn är en väldigt intressant indikator då den kan användas för att fånga olika beteende på aktiemarknaden. Beroende på vilket periodvärde man väljer för indikatorn kan indikatorn fånga jämviktspendling såväl som momentum.

Relative Strength Index är ett något missvisande namn då det kan få en att tro att indikatorn jämför värdet på den aktuella aktien jämfört med en annan aktie. Så är inte fallet utan indikatorn jämför istället aktiens egna kursökningar jämfört med deras kursminskningar.

RSI visar alltså hur kraftigt eller med vilken hastighet som en aktie har stigit jämfört med hur den har sjunkit. En aktie kan alltså fortsätta stiga i värde men inte med samma kraft som innan, då kommer RSI indikatorn att visa det med ett lägre värde på RSI än tidigare. Detta kan då vara en indikation på att aktien är på väg att göra en trendvändning.

Vill du se hur RSI beräknas kan du kolla in min lite längre artikel om RSI – en inblick i indikatorn och dess användningsområden.

RSI14 Indikator

Test – Negativa impulser

Jag har tidigare kommit fram till att positiva impulser leder till en rörelse till i samma riktning, frågan är då om detta även gäller för negativa impulser.

Vi alla känner till att marknaden har en dragningskraft uppåt och endast för att en signal fungerar på uppsidan betyder det inte att vi kan vända på kriterierna och den kommare bli vinstgivande när vi går kort, detta är alltså något vi måste testa.

Vi kommer använda oss av RSI(9) för att identifiera negativa impulser och vi kommer skruva lite på gränsvärdena. Om vi skulle vända på kriterierna med tanke på de värden vi använde oss för att se positiva impulser hade vi valt att ha 20 som gränsvärde för en negativ impuls. Men just eftersom att marknaden inte är symmetrisk med tanke på rörelser uppåt och neråt ska vi testa att även ha lägre värden.

För att se att vi fått en rekyl uppåt kommer vi använda oss av RSI(2). När denna indikator har stigit över 90 så går vi kort. Denna rekyl måste ha hänt inom tio dagar från att RSI(9) har varit under sitt gränsvärde.

Vi kommer att testa fyra olika exit strategier, två där vi köper tillbaka efter 3 respektive 5 dagar. De andra två kommer gå ut på att vi ska stänga under MA3 eller MA5, det vill säga 3 dagars respektive 5 dagars glidande medelvärde.

Våra entry och exit signaler kommer därför se ut på följande sätt:
Entry:
RVOL(9) under 20/15/10
Inom fem dagar RSI(2) över 90

Exit:
Sälj efter 3/5 dagar eller stängning under MA3/MA5

Studien

Tänk på att alla resultat visar utvecklingen det vill säga att om de är negativa hade vårt resultat varit positivt om vi gått kort.

 

Studien sträcker sig från år 2010-01-01 till 2021-02-15. De aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv SDB
Assa Abloy B
Atlas Copco A
AstraZeneca
Boliden
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Investor B
Kinnevik B
Nordea Bank Abp
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Volvo B

Resultat

RSI(9) under 20

 3D5DMA3MA5
Snittavkastning-0.43%-0.16%-0.19%-0.15%
Hitratio46.20%45.90%34.10%35.10%
Antal affärer182172182171
3 dagars exit
5 dagars exit
Exit under MA3
Exit under MA5

RSI(9) under 15

 3D5DMA3MA5
Snittavkastning-0.66%-1.00%-0.79%-1.17%
Hitratio38.20%40.70%32.10%30.20%
Antal affärer55545653
3 dagars exit
5 dagars exit
Exit under MA3
Exit över MA5

Sammanfattning

Först och främst vill jag säga att hitta strategier för att gå kort i dagsupplösning är inte lätt, driften på börsen är uppåt. När vi går kort går vi emot denna drift och vi gör det helt enkelt svårare för oss. För det andra har jag fått lära mig att för att motverka denna drift måste vi vara väldigt selektiva och inte vara inne i en kort affär speciellt länge.

Tänk på att om det i resultatet visar negativt innebär det en plusaffär när vi går kort, jag har alltså endast tittat på utvecklingen för aktien och inte omvandlat det som om vi hade gått kort.

Vi ser att alla våra tester har ett positivt resultat om vi gått kort, detta är väldigt intressant med tanke på det jag skrev i början på sammanfattningen. Det är svårt att få korta affärer att bli vinstgivande i dagsupplösning men här har vi faktiskt lyckats. 

Resultatet är inte enastående när vi har haft en RSI(9) notering på under 20 men resultaten är vinstgivande. Vi kan också se att i detta fall är det bättre att vara inne i affären en kort stund, precis som jag har blivit lärd, jämfört med att vara längre inne i en affär.

Det händer dock något intressant när impulsen nedåt blir ännu kraftfullare. Resultaten blir mycket bättre och vi får bättre resultat om vi är längre inne i en affär. Detta tycker jag är superintressant, det ser ut som att den kraftfulla impulsen gör att rörelsen nedåt blir större och varar en längre tid.

Men innan vi slår oss själva på bröstet att vi hittar en sådan ”bra” strategi för att gå kort måste vi tänka på att det är inte speciellt många affärer vi fått. På över 10 år har vi endast fått ungefär 50 affärer och det är lite väl lite för att dra någon för stor slutsats.

Det vi dock kan säga är att om vi fått en kraftfull impuls nedåt och därefter en rekyl är det troligtvis ingen god idé att gå in i aktien för uppgång.

Hoppas denna Söndagsstrategi har varit inspirerande och har du några frågor kan du alltid höra av dig på mejl. Tänk på att testen är utförda på historisk data och det finns inga garantier att beteenden kommer se likadant ut i framtiden.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Lämna ett svar