Räkna ut din positionsstorlek

Som trader är din viktigaste uppgift att skydda ditt kapital, utan kapital finns det inga möjligheter att tjäna pengar. Att veta hur stor risk och hur stor position du skall ta varje gång är en avgörande faktor för din potentiella framgång som trader. Nedan finns det fyra olika positionskalkylatorer och en kalkylator för att beräkna den risk du bör ta varje gång. I kalkylatorerna kommer jag att efterfråga ditt R, detta betyder vad du är villig att riskera varje gång du tar en affär. Detta är inte hur stor hela din position är utan om affären inte går som du hade tänkt din teoretiska förlust. Denna summa blir såklart större ibland, pga av gap och dylikt, men du skall försöka hålla denna summa mindre än 1 R.

Den första kalkylatorn är byggd på premissen att du vet var du skall lägga din stop loss. Den andra kalkylatorn passar till dig som jobbar med stop loss och target. Den tredje kalkylatorn är för de strategier som inte har en inbyggd stop loss utan istället har t.ex. en tidsstopp. Den fjärde och sista kalkylatorn bygger på positionskalkylatorn för de strategier som inte har någon stop loss plus att vi även tar hänsyn till volatiliteten i aktien.

Så här fungerar positionskalkylatorn – Stop loss

För att använda “Positionskalkylator – Stop loss” krävs det att du vet hur stort ditt R är. Ditt R är hur mycket risk du är villig att ta varje gång du gör en trade. Därefter måste du veta till vilket pris du har tänkt köpa aktien och var du har tänkt lägga din stop loss.

När du har fyllt i dessa uppgifter kommer du få fram hur många aktier du skall köpa och hur stor summa du måste investera.

 

1R – Vad du vill riskeraDetta är den summa du är villig att riskera vid varje affär. Vet du inte ditt R kan du räkna ut det i Riskkalkylatorn.
KöpkursTill vilket pris har du tänkt köpa aktien?
Stop LossVar har du tänkt att lägga din stop loss?
Skillnad mellan köpkurs och stop lossVisar den procentuella skillnaden mellan ditt inköpspris och var du har lagt din stop loss.
Antal aktier att köpaVisar hur många aktier du skall köpa med tanke på den risk du har valt, köpkurs och stop loss nivå.
Summa att investeraVisar hur mycket du måste investera för att ta denna affär (utan courtage).

Så här fungerar riskkalkylatorn

För att använda “Riskkalkylatorn” behöver du veta hur stort ditt tradingkapital är. Detta är det första du kommer att fylla i. Därefter kommer du behöva fylla i är hur stor procentuell del av denna summa som du är villig att riskera vid varje affär.

Jag rekommenderar inte dig att riskera mer än 1% per affär. Vid daytrading bör denna summa vara betydligt lägre.

TradingkapitalDetta är den summa du har vigt till din trading.
% risk av ditt tradingkapitalHur stor del av ditt tradingkapital är du villig att riskera vid varje affär.
Din risk – 1RVisar hur mycket i kronor som du är villig att riskera vid varje affär. Denna summa skall du använda i positionskalkylatorn.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.