Du visar för närvarande Rikoschett – en signal varje swingtrader bör känna till

Rikoschett – en signal varje swingtrader bör känna till

Det är söndag och det har varit en händelserik vecka. Förutom att det har hänt mycket på aktiemarknaden har jag haft fullt upp med handbollen.

Vi skall titta på en strategi som är i grund och botten är väldigt enkel. Jag tror knappt det går att göra en strategi mycket enklare.

Strategin är väldigt enkel och bygger på jämviktspendling.

Vi traders och investerare har ett antal tillkortakommanden och känslomässiga filter som leder till att det finns vissa beteenden på börsen. Dessa beteenden kan vi utnyttja och på ett sådant sätt skapa oss en riskjusterad överavkastning. Ett av dessa beteenden är just jämviktspendling.

Jämviktspendling innebär att priset fluktuerar kring en tänkt medelpunkt. Om priset har stigit för mycket kommer det därefter att falla tillbaka och om priset har sjunkit för mycket kommer priset att stiga.

Vi skall titta på jämviktspendling i ett väldigt kort tidsperspektiv. Vi skall titta på Rikoschett signalen och se hur vi kan förbättra den och därefter skapa en strategi. Innan vi går in på hur vi kan göra signalen bättre skall vi gå igenom hur signalen faktiskt fungerar.

Rikoschett

Rikoschett är en trading signal som jag första gången läste om i Peter Nilsson, Johnny Torssell och Johan Hellströms bok Framgångsrik Aktiehandel – 10 vinnande strategier. Det är även dessa författare som har skapat signalen.

Denna signal tittar på var instrumentet stänger relativt till dagens högsta och lägsta kurs i instrumentet. Om instrumentet stänger i de nedre 10%:en utav dagsrangen så är det en rikoschett signal.

Detta är intressant eftersom det är jämviktspendling på en låg nivå. Det säger oss att om vi har fått en väldigt svag stängning idag är det troligt att vi kommer få en liten uppstuds imorgon eller inom en snar framtid.

Signalen kan kombineras ihop med andra typer av signaler eller beteenden för att förbättra signalen ytterligare.

Denna signal har under många år varit Johan Hellströms favorit signal och har valt att kalla den för swingtraderns smör och bröd. Detta eftersom det är en bra signal som uppstår väldigt ofta.

Rikoschett signaler - stängning i de lägsta 10% av dagsrangen

Om du vill lära dig mer om Rikoschett signalen förklarar Tobbe Rosén väldigt bra i denna video.

Studien

Jag kommer att starta med att testa Rikoschett signalen i sin grund. Jag kommer därefter testa och se om jag kan göra signalen bättre. Jag kommer även att sätta ihop en strategi av de saker vi har lärt oss och testa den.

Data

Studien sträcker sig från år 2009-09-25 till 201-09-25 för aktierna i studien. De aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv
Assa Abloy B
Atlas Copco A
AstraZeneca
Boliden
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Investor B
Kinnevik B
Nordea Bank
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Volvo B

Resultat grund

 3D
Snittavkastning0.11%
Hitratio53.20%
AvgProf./bar0.04%
Antal affärer5224

I detta test använder jag mig av en tre dagars exit, detta eftersom jämviktspendlingen är på väldigt kort sikt och därför måste exiten också vara kortsiktig.

Som vi kan se är snittavkastningen inte speciellt hög, 0.11%, och sannolikheten för en vinstaffär är lite över 50%. Rikoschett signalen sker väldigt ofta och de senaste tio åren har signalen hänt hela 5224 gånger.

Vi har alltså utrymme att kunna förbättra signalen.

Hur kan vi göra signalen bättre?

Hur kan vi då försöka göra signalen lite bättre? 

Det vi kan testa är och se om rangen på dagsstapeln har någon betydelse. Med detta menar jag skillnaden mellan högsta och lägsta nivån för dagen. Det känns rent spontant som att det är mer signifikant om stängningen är i de lägsta 10% om rörelsen har varit större jämfört med om rörelsen har varit liten.

Vi kan även testa och se om marknadsfasen har någon betydelse. Det borde vara så att om vi har ett flow uppåt är det mer troligt att en Rikoschett signal fungerar bättre. Jag anser i dessa tester att OMXS30 befinner sig i en positiv marknadsfas om OMXS30 har gjort en månadsstängning över sitt 12 månaders glidande medelvärde.

Vi kan även testa och se om volatiliteten innan signalen kommer har någon betydelse. De flesta jämviktspendlande strategier fungerar bättre när volatiliteten har varit lite högre innan en affär tas. Detta kommer vi att testa genom att sätta olika kriterium på Bollinger Band Width. Du kan lära dig mer om denna indikator här i mitt inlägg om Bollinger Band och Bollinger Band Width.

Vi kan även testa och se om signalen fungerar bättre under den bästa perioden i månaden. För att lära dig mer om detta kan du läsa min artikel om det här. Det innebär att vara investerad från 10:e-25:e varje månad.

I samtliga test jag kommer att göra gäller en tre dagars exit.

Resultat tester

Range

 1%2%3%4%5%
Snittavkastning0.13%0.15%0.30%0.17%0.34%
Hitratio53.90%54.10%55.40%53.50%57.60%
AvgProf./bar0.04%0.05%0.10%0.06%0.11%
Antal affärer497029671329581297

Marknadsfas

Positiv marknadsfas Negativ marknadsfas
Snittavkastning 0.12% 0.08%
Hitratio 53.20% 53.50%
AvgProf./bar 0.04% 0.03%
Antal affärer 3742 1494

Volatilitet

BBW under 10 BBW över 10 BBW över 20
Snittavkastning 0.03% 0.22% 0.33%
Hitratio 51.80% 55.50% 58%
AvgProf./bar 0.01% 0.07% 0.11%
Antal affärer 3168 2208 779

Bättre/sämre delen av månaden

10:e – 25:e 25:e – 10:e
Snittavkastning 0.24% 0.03%
Hitratio 56.30% 51.60%
AvgProf./bar 0.08% 0.01%
Antal affärer 2493 3000

Strategi

Från testerna kan vi se att storleken på rangen för dagen har en betydelse. Snittavkastningen dubblas när rangen går från över 1% till över 3%. Detta är alltså ett viktigt kriterium och något vi ska använda oss av i vår strategi. Vi kommer kräva att rangen för dagen är över 3%.

Nästa sak vi testade var om marknadsfasen har en betydelse, som vi kan se av testerna har den inte någon större betydelse och därför kommer vi inte välja att ha med detta kriterium.

Volatilitet brukar ofta öka snittavkastningen för jämviktspendlande strategier och det verkar som det även stämmer för Rikoschett signalen. Om volatiliteten är låg har vi en liten snittavkastning på 0.03% medans om den ligger över 10 ökar snittavkastningen till 0.22%. Detta är signifikant och ett kriterium vi kommer använda oss av i vår strategi.

Till sist tittade vi på om när i månaden Rikoschett signalen händer har en betydelse. Vi kan se att det är en stor skillnad om Rikoschett signalen händer i den bättre delen av månaden jämfört med den sämre och helt klart ett kriterium vi vill använda oss av.

Vi kommer att testa strategin där vi säljer efter både 3 och 5 dagar.

Detta leder till att vår Rikoschett strategi kommer att se ut på följande sätt:

Entry:
Rikoschett signal (Stängning i de undre 10% av dagens stapel)
Dagens range är större än 3%
BBW ligger över 10
Datumet är mellan den 10:e och den 25:e

Exit:
Säljer efter 3 dagar
Säljer efter 5 dagar

Resultat strategi

3D 5D
Snittavkastning 0.61% 1.25%
Hitratio 56.60% 61.70%
AvgProf./bar 0.20% 0.25%
Antal affärer 399 386

Sammanfattning

Rikoschett signalen i sin grund för inte i dagsläget med sig jättemycket edge. Snittavkastningen på tre dagar är låga 0.11%. Denna signal har tidigare varit betydligt mer effektiv. Från 2000 till 2009 var resultatet för signalen betydligt bättre.

Rikoschett 2000-20093D
Snittavkastning0.46%
Hitratio55.10%
AvgProf./bar0.15%
Antal affärer5724

Som vi kan se är snittavkastningen 400% bättre från 2000-2009 jämfört med 2009-2019.

Detta betyder dock inte att vi fortfarande inte har en användning för signalen. Om vi applicerar signalen i rätt läge kan vi fortfarande få bra affärer. 

Vi kom fram till tre saker som påverkar Rikoschett signalen:

 • Storleken på dagsstapeln
 • Volatiliteten i aktien
 • När i månaden signalen sker

Till sist kom vi fram till en strategi som bygger på Rikoschett signalen och som på tre dagar avkastar 0.6% i genomsnitt och sannolikheten för en vinst är 57%. 

Tittar vi istället på om vi säljer efter fem dagar är snittavkastningen 1.25% och sannolikheten för en vinstaffär är 62%. 

I båda fallen har vi fått ungefär 400 affärer på tio år, det vill säga ungefär 40 affärer per år.

Jämfört vi med vårt grundtest fick vi alltså snittavkastningen att öka från 0.11% till 0.6%. Värt att tillägga är att vi troligtvis kan göra strategin ännu bättre med en exit strategi som är lite bättre anpassad till strategin.

Jag hoppas att denna Söndagsstrategi har gett dig lite inspiration till hur du kan använda Rikoschett signalen. Jag vill påminna dig om att alla tester är gjord på historisk data och det finns inga garantier att signalen kommer att fortsätta prestera på samma sätt. 

Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att skicka ett mejl eller nå mig genom vår chat.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Robin

  Jag förstår inte riktigt hur du definierar rangen i % när du bestämmer hur stor candlen måste vara? 3% av vilken range? Rikoshet fungerar också väldigt bra i veckoupplösning men det blir inte så många trades.

  1. Var kanske en dålig beskrivning, men det som menas är att från lägsta till högsta den dagen ska vara 3%, det vill säga motsvara en kursrörelse på 3%

 2. Martin

  Hej! Tack för ett intressant inlägg, varit sugen på att testa rikoschett länge men aldrig riktigt kommit till skott. Vilket program gör du backtesten i?

  1. Tack för det!

   Jag kör antingen Hitta Kursvinnare eller Autotrader från Autostock

Lämna ett svar