Du visar för närvarande Säsongsmönster – Fungerar det verkligen?

Säsongsmönster – Fungerar det verkligen?

– Inlägget är skapat i samarbete med Autostock

Vi har inte för så länge sedan gått in i november månad, för många kan detta uppfattas som en tråkig och grå tid, men för oss som älskar börsen ser vi fram emot denna tiden på “säsongen”. Detta eftersom vi vet att vi går in i den bästa perioden för börsen. Jag har i en tidigare studie titta på att perioden november till april har gett en betydligt bättre avkastning jämfört med resten av året. Om du vill lära dig mer om detta finner du inlägget här.

Det är till och med så att om du hade endast varit investerad från november till maj från 1986 hade din portfölj haft en utveckling på 1853% jämfört med -36,4% om du hade gjort det motsatta.

Detta är då börsen, eller snarare OMXS30,  som helhet, men hur ser det ut om vi bryter ner det och tittar på enskilda aktiers cykler. Vissa bolag tenderar att gå bättre under vissa delar på året och är det då möjligt att utnyttja detta?

Det är precis detta vi ska testa i dagens Söndagsstrategi, vi ska se om det är möjligt att få en bättre avkastning om vi tar hänsyn till enskilda aktiers säsongsmönster. För att kunna göra detta har jag gjort något som jag inte tidigare gjort, jag ska testa en indikator som jag inte själv skapat. 

Detta är en indikator som finns i programmet Autotrader och heter Predictive Average. Denna indikator mäter hur en bestämd period har gått tidigare 19 år, det vill säga om det finns data för 19 år. Men mer om denna indikator senare i inlägget.

Vi kommer att testa denna indikator på lite olika tidshorisonter och se om det verkligen är så att tidigare säsongsmönster kan berätta något om framtiden för oss.

Med hjälp av Predictive Average lyckades jag få en snittavkastning på 1.98% och en sannolikhet för en vinstaffär på 56%.

Indikator – Predictive average

Som jag skrev har jag inte skapat denna fantastiska indikator utan den är en indikator som finns i programmet Autotrader. Detta skriver skaparna av indikatorn:

“Predictive Average-kalkylen (inspirerad av Larry Williams) är egentligen både en indikator och kalkyl för att analysera cykliskt relaterade fenomen hos aktier och index. Det är ett ganska vedertaget faktum att börsen tex tenderar att gå starkast mellan oktober och maj, och det finns många andra sk anomalier som man kan utnyttja för att skapa sig ett statistiskt övertag i sin trading.

Predictive Average-indikatorn visar den genomsnittliga kurskurvan för de 12 föregående åren (eller så många år man anser lämpligt och har historiskt data för). Innevarande år tas alltså ej med, vilket gör det möjligt att förskjuta kurvan "in i framtiden". Om vi tex vill analysera hur årets kommande 3 månader gick i genomsnitt de 12 föregående åren kan vi enkelt förskjuta kurvan 65 dagar, som ungefär motsvarar 3 månaders handelsdagar.“

Det är alltså en väldigt intressant indikator och i Autotrader går det även att använda denna indikator i screener, eller Kalkylforskaren som det heter i Autotrader, för att se den “framtida” avkastningen för olika perioder, du kan se detta i bilden nedan.

Om du vill veta mer om indikatorn eller programmet finner du mer information här (länk till autostock).

Test – Säsongsmönster – Fungerar det verkligen?

Vi ska alltså testa och se om historiska säsongsmönster kan berätta något för oss om framtiden och se om det faktiskt för med sig en edge.

Hur gör vi då detta?

Jag tänkte göra det relativt enkelt för mig, jag tänkte att vi testar och köpa när Predictive Average säger att den kommande perioden historiskt har varit bra och sen så köper vi när den säger att den varit dålig. Därefter jämför vi dessa två test och ser om det finns en tillräckligt stor skillnad mellan testerna.

Jag tänkte också att vi kunde göra det på två olika tidshorisonter, jag tänker att vi ska testa på 22 och 66 dagars sikt. Det vill säga ungefär en månad och tre månader. 

Lägg märke till att jag inte kommer kräva samma summa för ner och uppgång, det vill säga att jag kommer kräva att Predictive Average visar en högre snittavkastning för uppgång jämfört med nedgång, detta då börsen har en tendens att stiga och det blir en rimligt att sätta samma krav för uppgång som för nedgång.

Testen kommer därför se ut på följande sätt:
22 dagar:

  • Om Predictive Average säger att perioden 0-22 dagar har haft en historiskt snittavkastning på över 3% så köper vi.

    Sälj affären efter 22 dagar

  • Om Predictive Average säger att perioden 0-22 dagar har haft en historiskt snittavkastning på under -2% så köper vi.

    Sälj affären efter 22 dagar

 

66 dagar:

  • Om Predictive Average säger att perioden 0-66 dagar har haft en historiskt snittavkastning på över 9% så köper vi.

    Sälj affären efter 66 dagar

  • Om Predictive Average säger att perioden 0-66 dagar har haft en historiskt snittavkastning på över -6% så köper vi.

    Sälj affären efter 66 dagar

Studien

Data

Studien sträcker sig från år 2015-01-01 till 2020-11-11 för aktierna i studien och är utförd i Autotrader från Autstock. De aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv
Assa Abloy B
Atlas Copco A
AstraZeneca
Boliden
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Investor B
Kinnevik B
Nordea Bank
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Volvo B

Resultat

22 dagar

 3%-2%
Snittavkastning1.98%0.55%
Hitratio56.00%57.00%
Antal affärer73107

66 dagar

 3%-2%
Snittavkastning1.23%3.43%
Hitratio57.90%54.40%
Antal affärer126103

Sammanfattning

Vid en första anblick ser det verkligen ut som att en akties säsongsmönster har betydelse för framtiden, på en månads sikt har vi en snittavkastning på 1.98% jämfört med 0.55% om vi köper när utsikten inte ser så bra ut.

Sannolikheten för en vinstaffär är snarlik och vi har lite fler affärer för nedgång jämfört med för uppgång.

Men när vi går över till att titta på lite längre tidshorisont förändras siffrorna helt. Det är nu betydligt bättre att köpa när den kommande tre månaders perioden har varit svag jämfört med stark. Dock är sannolikheten för en vinstaffär bättre för den hypotetiska positiva perioden jämfört med den negativa.

Vad drar vi för slutsats av detta?

Ja, att jag nog får testa detta lite mer innan jag kan säga helt säkert om det fungerar eller inte. Jag tycker dock att det är väldigt intressant och har en stor potential enligt mig och kommer fortsätta att utforska indikatorn och dess potential.

Jag hoppas att denna Söndagsstrategi har givit dig lite inspiration och har du några frågor kan du alltid höra av dig till mig på mejl eller genom vår chat. Kom ihåg att studien är utförd på historisk data och det finns inga garantier på att indikatorn kommer fungerar likartat i framtiden.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.