Du visar för närvarande Skräddarsydd Stop loss / Target

Skräddarsydd Stop loss / Target

Stop loss är ett väldigt intressant ämne som jag själv har delade åsikter om, en del av mig tycker teorin bakom en stop loss är något helt fantastiskt, den delen av mig som backtestar strategier tycker inte en stop loss är lika fantastisk.

I teorin ger stop loss oss ett lätt och bra sätt att kontrollera vår risk, genom att utgå från vår stop loss vet vi enkelt och snabbt hur många aktier vi ska köpa för att riskera en viss summa pengar.

Men stop loss har en tendens att försämra strategier, som du kan se i min artikel om stop loss, får nästan alltid en strategi sämre statistik med en stop loss. 

Sen om dessa backtest visar hela sanningen går också att diskutera, mina backtester är inte så bra att jag testar aktier som gått i konkurs, aktier som blivit nedflyttade från listor och så vidare. Jag testar de aktier som i dagsläget befinner sig på en viss lista, vilket medför att dessa aktier historiskt har gått bra. Att då ha en exit som väntar in aktien lite längre kan ge en snedvriden bild. Jag använder mig ofta av MA5 som exit, alltså inte speciellt lång exit, vilket minimerar risken för detta, men risken finns fortfarande kvar.

Det är även så en stop loss bidrar med en psykologisk trygghet som gör att du kanske kan sova bättre på natten. Därför tänkte jag att ge det en chans och skapa en version av en stop loss som jag tidigare inte sett. Ofta används fasta %-satser eller Average True Range (ATR) för att bestämma var en stop loss ska ligga. ATR fungerar väldigt bra men för att öppna upp våra sinnen och vår kreativitet ska vi inte använda detta och försöka utforska något nytt. 

Vi ska använda oss av en indikator som tittar på genomsnittslängden av de senaste tre swingarna och lägga stop lossen och target på en nivå som anpassas efter detta, men mer om detta i avsnittet om indikatorn Swing Length.

Strategin som vi idag kommer fram till har historiskt haft en snittavkastning på 3.31% och en sannolikhet för en vinstaffär på 64%.

Swing Length – Indikator för att räkna ut hur stor en swing är

Mönster har en tendens till att upprepa sig, det kan därför vara intressant att veta hur lång den/de sista swingarna är, för det är troligt att nästa swing i aktien kommer att vara någorlunda lika stor.

Först och främst, vad menar jag med en avstånd på en swing?

Jo, med detta menar jag det avstånd som en aktie förflyttat sig från den senaste botten till topp, eller topp till botten. Som du kan se i bilden nedan är har den första swingen nedåt ett avstånd på 5.3% och den första swingen uppåt ett avstånd på 5.5%, den sista swingen nedåt på 3.2%.

Detta är då intressant att veta eftersom vi kan ha som utgångsläge att aktien, eller i detta fallet OMXS30, har i sig att göra en  likartat rörelse nästa gång.

För att kunna skapa en indikator som göra detta krävs det att vi vet var vi fått tidigare bottnar och toppar. Detta räknar indikatorn ut genom att när en aktie haft fem noteringar innan och efter som varit högre kommer detta räknas som en botten. Det motsatta gäller då för en topp.

Därefter räknar indikatorn ut avståndet från topp till botten i % beroende på om vi har haft en rörelse uppåt eller nedåt. Därefter räknar indikatorn ut medelvärdet för de senaste tre rörelserna uppåt och för rörelserna nedåt och plottar ut detta i programmet.

Du ser inte det i denna bild men i Hitta Kursvinnare kan vi se precis de siffror vi gick igenom tidigare, vi kan även se genomsnitten för de tre senaste swingarna i var riktning.

Testet – Skräddarsydd Stop loss / Target

Vi ska alltså testa ett nytt sätt, för mig i alla fall, att placera vår stop loss och target på. Jag vet att detta sätt har tidigare använts manuellt, men jag har aldrig sett det testats mekaniskt.

Vi kommer då använda vår indikator, som jag tidigare presenterade, för att sätta ut vår Stop loss / Target. Vi kommer att lägga vår stop loss på ett avstånd under vår köpnivå som motsvarar snittet för de tre senaste rörelserna nedåt.

När det kommer till vår target kommer vi att lägga den på en nivå över vår köpnivå som motsvarar genomsnittet för de tre senaste rörelserna uppåt.

Genom att göra på detta sätt får vi förhoppningsvis en Stop loss / Target som anpassar sig efter det rådande läget i aktien. Om aktien varit svag på sistone kommer stop lossen vara större och targeten mindre. Det vill säga att vi ger aktien större utrymme nedåt och vi kommer tidigare vara nöjd med en vinst.

Nu är det bara en sak som fattas, en strategi att testa Stop loss / Targeten på. Jag kommer använda mig av en strategi som jag testade för någon helg sedan, Multipla divergenser. Detta är en strategi som utnyttjar divergenser mellan pris och tre olika momentumindikatorer. Om du vill läsa mer om strategin kan du göra det här och du hittar indikatorn till strategin här.

Vi kommer att testa vår Stop loss / Target och jämföra den med att sätta en 1 till 1 Stop loss och Target på olika % från köpnivån.

Detta gör att strategin ser ut på följande sätt:
Entry:
Multipla divergenser (strategi)

Exit:
Skräddarsydd Stop loss / Target

Studien

Data

Studien sträcker sig från år 2010-01-01 till 2020-08-30 för aktierna i studien. De aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv
Assa Abloy B
Atlas Copco A
AstraZeneca
Boliden
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Investor B
Kinnevik B
Nordea Bank
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Volvo B

Resultat

Skräddarsydd Stop loss / Target – SSLT

5% Stop loss / Target

10% Stop loss / Target

15% Stop loss / Target

Sammanfattning

Här kommer en liten sammanfattning av de olika “strategierna”:

 SSLT5%10%15%
Snittavkastning3.31%2.06%3.47%4.80%
Hitratio64.10%67%66.10%64.30%
Stdev9.865.8410.8115.87
Edge/Stdev0.340.350.320.3
Antal affärer195206174157
AvgTIM24.8 Bars13.8 Bars41.5 Bars94.15 Bars
AvgWin9.80%6.09%11.16%16.54%
AvgLoss-8.20%-6.10%-11.53%-16.35%
MaxWin24.40%11.12%16.85%26.18%
MaxLoss-20.70%-10.70%-17.28%-23.00%

Som vi kan se är där ingen “strategi” som sticker ut och är absolut bäst, alla strategier har sina för och nackdelar. Vårt försök att göra en “ny” och bättre typ av Stop loss / Target är en bra exit strategi, bättre i många aspekter gentemot de andra typerna av Stop loss / Target, men inte bäst på allt.

Vi kan se att vår SSLT (Skräddarsydd Stop loss / Target) ger oss en relativt hög snittavkastning med en relativt låg standardavvikelse. Vilket leder till att vi får en bra Edge/stdev på 0.34, den är dock inte bäst, den kombination som ger oss bäst Edge/stdev är den med en Stop loss / Target på 5%.

Förutom det ser vi att våra vinster i genomsnitt är över 1% större än genomsnittet för förlusterna, vilket de andra strategierna inte lyckas med. Det är även så att vi får många affärer med tanke på den höga snittavkastningen vi får. Om vi jämför med “strategin” där Stop loss / Targeten ligger på 10% får vi hela 20 mer affärer i vår SSLT, vilket är en ökning på lite mer än 10%. Snittavkastningen är endast 0.10% lägre, alltså en försämring på under 5%, fördel SSLT.

Vi får stora maxvinster och maxförluster, vilket beror på att vår SSLT anpassar sig efter rådande marknadssituation och kommer att ge aktierna större spelrum under dessa tillfällen.

Vårt mål att skapa en bättre typ av Stop loss / Target lyckades inte helt, men jag tror att vi har kommit en bit på vägen. Denna ”nya” Stop loss / Target anpassar sig efter rådande situation i aktien och gör att vi kan få en hel del intressanta affärer. 

Om du har några idéer eller tankar kring hur man kan göra den bättre, hör gärna av dig till mig på mejl eller genom chatten. Till sist, kom ihåg, studierna är gjorda på historisk data och det finns inga garantier på att Stop loss / Targeten fungerar lika bra i framtiden eller på andra strategier för den delen.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Lämna ett svar