Du visar för närvarande Smash – Kortsiktig trading signal

Smash – Kortsiktig trading signal

– Inlägget är skapat i samarbete med Autostock
– Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Bokus

Det är söndag och vi står inför en ny härlig vecka på börsen. Men innan vi tar oss an den nya veckan ska vi först titta på en ny Söndagsstrategi. Jag hade lite idétorka igår och efterfrågade lite inspiration på Twitter. Jag fick en hel del svar och studien idag är tack vare att jag fick så många bra svar. 

Jag fick nämligen tipset att titta på Smash signalen från Hannes på Twitter. 

Denna söndag ska vi titta på ett mönster. Vår huvudsignal för köp kommer alltså inte skapas med hjälp av en indikator.

Jag som person är mer lagd åt att studera siffror än grafer. Jag har därför en förkärlek till indikatorer där jag enkelt kan studera om det finns en signal eller inte. Jag brukar därför inte lägga så mycket vikt vid mönster.

Denna Söndagsstrategi är extra intressant för mig då den utforskar ämnen jag inte är så duktigt på.

Det mönster vi kommer att studera är Smash signalen. Detta är en kortsiktig tradingsignal som kan användas för att både gå lång och gå kort. Vi kommer dock endast att fokusera på att gå lång idag, alltså att köpa aktier.

Vi kommer att testa och se hur bra Smash signalen är. Vi kommer att testa den i lite olika situationer och med lite olika exit strategier.

Men innan vi beger oss in i testerna ska vi först gå igenom vad en Smash signal är för något. Jag kommer att använda mig av %b indikatorn som filter i ett test och jag går därför igenom denna indikator också. Kan du redan allt om Smash signalen och %b indikatorn går det jättebra att hoppa över denna bit.

Smash

Smash signalen kommer från den kända tradern Larry Williams. Larry Williams är skaparen av många indikatorer och signaler och med hjälp av sina indikatorer vann han World Cup Championship of Futures Trading år 1987.

Förutom detta och att ha tjänat en hel del pengar har han även gett ut ett antal böcker. En av dessa böcker är klassikern vid namnet ”Long-Term Secrets to Short-Term Trading”, du finner boken här hos Bokus.

Smash signalen bygger på en vändning i marknaden efter att marknaden har varit svag i några dagar. Det första som måste hända i en Smash signal är att aktien måste stänga nedanför gårdagens lägsta. Aktien visar alltså så pass mycket svaghet att den stänger under gårdagens lägsta nivå. 

När detta har hänt har vi en Smash setup, inte en signal. En Smash setup har potentialen att bli en signal om dagens kurs beger upp över gårdagens högsta. När detta händer har en vändning i marknaden skett.

För att enklare förstå kan vi studera bilden nedan.

Vi kan alltså se att dag 2 i bilden gör en stängning som är lägre än lägsta nivån för dag 1, vi har då en Smash setup. Dag 3 effektueras denna setup genom att kursen når upp över högsta nivån för dag 2 och vi har en Smash signal.

En Smash signal ser alltså ut på följande vis:
Dag två måste stänga nedanför lägsta nivån för dag ett
Dag tre måste priset nå upp över högsta nivån för dag två

Viktigt att komma ihåg är att om en Smash setup inte effektueras dag tre fallerar den och den hänger alltså inte kvar till dag fyra. En vändning i marknaden måste komma dag tre.

Grundtanken med en Smash signal är att den första dagen då marknaden är svag och gör en stängning under gårdagens lägsta kommer många aktörer att gå kort i aktien och lägga sin stop loss order över högsta nivån för denna dag.

När priset dagen efter stiger upp över denna nivå kommer många aktörer att va tvungna att köpa tillbaka sina aktier och priset accelererar uppåt.

%b

Detta är en indikator som byggs från Bollinger Bands. Denna indikator är väldigt simpel och berättar för oss var stängningskursen ligger i förhållande till Bollingerbandet.

Uträkningen för indikatorn ser ut på följande vis:

%b = (Stängningskurs – Det undre Bollingerbandet)/(Det övre Bollingerbandet – Det undre Bollingerbandet)

Detta betyder alltså att om stängningskursen ligger precis i mitten mellan de två banden kommer %b att visa 0.5. Ligger stängningskursen över det övre bandet kommer indikatorn att vara större än 1 och den kommer vara under 0 om stängningskursen är under det undre bollingerbandet.

Indikatorn är till för att vi enkelt ska kunna se var stängningskursen är i förhållande till de två bandet.

Detta gör t.ex. att det blir enklare att se Bollinger Bands divergenser.

Testet

Jag tänkte att vi skulle börja att testa hur bra signalen är i sin grund. Vi kommer att testa och se hur resultatet blir efter 3 respektive 5 dagar. 

Efter det tänkte jag att vi skulle testa och se hur resultatet blir om vi kräver att stängningen dag 2 också är en fem dagars lägsta stängning.

Jag tänkte även att vi kunde testa och se hur bra signalen blir om den sker i den lägre delen av rådande rörelsen. Detta kommer jag att försäkra mig genom att sätta att %b måste vara under 0.2.

Grund
Entry:
Smash signal

Exit:
Efter 3 och 5 dagar

Smash 5 day low
Entry:
Smash signal
Dag två är en fem dagars lägsta stängning

Exit:
5 dagar senare

Smash with low %b
Entry:
Smash signal
%b ligger under 0.2

Exit:
Fem dagar senare

Testerna kommer att göras i Autotrader. Detta eftersom Autotrader är ett smidigt och kraftfullt program som tillåter mig att göra tester på tickupplöst data från 2012 och framåt. Jag använder alltid Autotrader när jag behöver göra studier på intradag data. 

En annan stor fördel med Autotrader är att jag kan ställa in att det pris jag köper för är den aktuella säljkursen och inte köpkursen. Detta betyder att de tester vi gör kommer likna verkligheten betydligt mer än backtesting i andra program.

Om du är intresserad att titta vidare på Autotrader kan du göra det här.

Studien

Jag valt att studera ett antal aktier från Large Cap, de aktier jag har valt ut anser jag ha tillräckligt stor volym för att vi enkelt ska kunna handla med dem.

Data

Studien sträcker sig från år 2012-01-01 till 2019-11-01 och de aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv SDB
Assa Abloy B
Atlas Copco A
AstraZeneca
Billerudkorsnäs
Boliden
Castellum
Elekta B
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Holmen B
Hexpol B
Hufvudstaden A
Husqvarna B
Industrivärden C
Investor B
Kinnevik B
Kungsleden
Lundin Mining
Lundin Petroleum
MTG B
NCC B
Nordea Bank Abp
NetEnt B
Nibe B
Peab B
Ratos B
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Stora Enso R
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Trelleborg
Volvo B

Resultat

Grund

Name Smash Smash
Entry signal Smash Smash
Exit signal 3D 5D
Stocks X18 X18
Market conditions
Edge (%) 0,19 0,16
Stdev 3,13 3,95
Hitratio 52,9% 52,2%
Avg win (%) 2,35 2,97
Avg loss (%) -2,28 -2,94
Max win (%) 23,79 21,72
Max loss (%) -24,65 -33,13
Edge/Stdev 0,06 0,04
Trades 5418 4745
ProfitFactor 1,18 1,12
TiM 3,7 5,7
Edge/Day (%) 0,05 0,03
Start date 2012-01-04 2012-01-09
End date 2019-10-31 2019-10-31

Smash 5 day low

NameSmash
Entry signalSmash + 5 day low
Exit signal5D
StocksX18
Market conditions
Edge (%)0,182
Stdev4,059
Hitratio52,0%
Avg win (%)3,128
Avg loss (%)-3,046
Max win (%)18,540
Max loss (%)-23,170
Edge/Stdev0,045
Trades2446
ProfitFactor1,126
TiM5,7
Edge/Day (%)0,032
Start date2012-01-30
End date2019-10-29

Smash with low %b

NameSmash
Entry signalSmash + %b under 0.2
Exit signal5D
StocksX18
Market conditions
Edge (%)0,26
Stdev4,10
Hitratio51,4%
Avg win (%)3,26
Avg loss (%)-2,95
Max win (%)18,30
Max loss (%)-23,16
Edge/Stdev0,06
Trades1093
ProfitFactor1,19
TiM5,8
Edge/Day (%)0,05
Start date2012-01-30
End date2019-10-17

Strategi

Vi kan se att Smash signalen i sin grund inte är speciellt bra. I genomsnitt får vi en avkastning på 0.19% efter tre dagar och 0.16% efter fem dagar. Detta är ingen bra snittavkastning och Smash signalen klarar alltså inte av att leverera en tillräckligt bra avkastning när vi endast studerar den.

Det intressanta är dock att vi får en bättre snittavkastning när vi har en kortare exit än en längre.

När vi studerar vår version där dag två måste vara en fem dagars lägsta har snittavkastningen inte förbättrats. Den ligger på 0.18% med en fem dagars exit och det enda vi har åstadkommit med vårt extra kriterium är att minska antalet affärer och och öka med futtiga 0.02%. Detta var alltså inget bra kriterie.

I vårt sista test kollade vi om vi fick Smash signalen när %b låg under 0.2. Här kan vi se att snittavkastningen blir lite bättre och stiger till 0.26%, dock fortfarande långt ifrån en bra snittavkastning.

Smash signalen levererar alltså inte tillräckligt bra snittavkastning i sig självt eller med enkla filter.

Trots detta tänkte jag att vi skulle försöka bygga en strategi med Smash signalen och %b som filter.

Vi kommer använda samma entry kriterier som i vårt sista test med %b men vi kommer att använda en exit där vi stänger vår position morgonen efter vi fått en stängning över aktiens fem dagars glidande medelvärde (MA5).

Anledningen till att vi stänger morgonen efter är för att detta ofta ger oss en liten extra avkastning. Jag har gjort en studie på detta tidigare och du kan läsa de här.

Strategin ser ut på följande vis:
Entry:
Smash signal
%b under 0.2

Exit:
Stängning över MA5 och säljer morgonen efter

Resultat strategi

Name Smash
Entry signal Smash + %b under 0.2
Exit signal MA5 DA
Stocks X18
Market conditions
Edge (%) 0,51
Stdev 2,37
Hitratio 66,8%
Avg win (%) 1,67
Avg loss (%) -1,90
Max win (%) 13,33
Max loss (%) -13,96
Edge/Stdev 0,22
Trades 1091
ProfitFactor 1,84
TiM 2,82
Edge/Day (%) 0,18
Start date 2012-01-24
End date 2019-10-14

Sammanfattning

Tittar vi på vår strategi kan vi se att sedan 2012 har vi en snittavkastning på 0.51% per affär och en sannolikhet för en vinstaffär på 67%. Vi har fått 1091 affärer på ungefär 8 år.

Standardavvikelsen för strategin är inte speciellt hög, den ligger på 2,37 och leder till att edgen dividerat med standardavvikelsen blir 0.22. Jag brukar säga att en strategi är bra om den har en edge/stdev på högre än 0.3. 

Jag klassificerar alltså inte vår strategi som en bra sådan.

Förutom detta kom vi även tidigare fram till att Smash signalen inte är tillräckligt bra för att handlas rakt upp och ner. Om signalen används i kombination med andra edgar kan den då vara en väldigt bra signal att agera på.

Troligtvis kommer signalen vara ännu bättre om den handlas diskretionärt och inte automatiskt som vi har gjort i våra tester. Detta eftersom mekaniska strategier där vi väntar på bekräftelse ofta blir mindre bra och det är precis det vi gör med Smash signalen.

Vi kan även se att signalen fungerar mer och mindre bra på vissa aktier.

Snittavkastning på y-axeln och bolag på x-axeln för Smash signalen i sin grund med 3 dagars exit

Det finns risker med att endast välja de aktier där signalen har fungerat bra eftersom det är på gräns till överoptimering.

Jag hoppas denna Söndagsstrategi har varit till nytta och kanske gett dig lite inspiration. Kom ihåg att testerna är utförda på historisk data och det finns inga garantier att Smash signalen kommer att fortsätta ha ett liknande resultat.

Har du några frågor eller funderingar kan du alltid höra av dig till mig på mejl eller genom vår chat.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Lämna ett svar