Du visar för närvarande De starkaste aktierna under sommaren

De starkaste aktierna under sommaren

Äntligen söndag och vi ska ta oss en titt på en ny Söndagsstrategi. Denna söndag ska vi titta på en strategi som kombinerar en absolut momentum effekt med säsongsanomalin “Sell in May and go away”.

Jag har de senaste veckorna gjort många tester på denna säsongsanomali för att få fram bra och intressanta strategier. Senast någon söndag sedan tittade jag på en jämviktspendlande strategi som blev hela 110% bättre genom att vi utnyttjade denna anomali i kombination med en annan säsongsanomali. Vill du se inlägget kan du göra det här.

Strategin vi ska titta på idag har jag fått inspiration och förslag från en läsare av mina tidigare Söndagsstrategier. Det är alltid kul och väldigt givande att få förslag och tips och det visade sig även att detta tips skulle leda till en bra strategi.

Personen som tipsade mig om denna strategi går under namnet ekonomenstips på Instagram. Förutom att ha en väldigt bra hemsida och instagram konto är ekonomenstips väldigt trevlig.

Jag tycker du borde spana in ekonomenstips instagram men även hemsida. 

http://ekonomenstips.se/

Det är jätteroligt att få tips och frågor om strategier och jag lär mig väldigt mycket genom att kunna svara på era frågor och funderingar så vara inte rädda att höra av er till mig. Utöver detta föds det även nya idéer och tankar hos mig vilket leder till fler intressanta strategier.

Ekonomenstips tyckte att jag skulle titta på en strategi som köper de aktier som har gått starkt från maj till november. Detta är den period som enligt ”Sell in May and go away” är sämst och de aktier som trots detta fortfarande har varit starka borde ha en fördelaktig utveckling i framtiden. Detta eftersom styrka ofta föder styrka.

Så det är precis det vi ska göra idag, vi ska titta på de aktier som har varit starka under sommaren och vi kommer att sälja dem till maj månad nästa år.

Innan vi börjar titta på strategin ska vi gå igenom de olika indikatorer och anomalier vi kommer att använda oss av i dagens Söndagsstrategi. Kan du redan allt du behöver veta om dessa indikatorer och anomalier går det hemskt bra att hoppa över dessa delar.

ROC

ROC står för Rate of Change och mäter styrkan i en kursförändring. ROC mäter alltså hur mycket ett instrument har utvecklats under det periodvärdet som du väljer i indikatorn. Det betyder alltså att om du väljer ett periodvärde på 5 kommer indikatorn visa utvecklingen på 5 dagar och om du väljer 132 kommer den att visa utvecklingen på 132 dagar.

 Formeln för indikatorn är simpel och ser ut som följande.

ROC är en väldigt enkel och bra indikator för att plocka ut vecko förlorare, månads förlorare och tre månaders vinnare.

Absolut momentum

Absolut momentum, till skillnad från relativt momentum, svarar inte på hur bra aktien har gått jämfört med andra aktier utan jämfört med sig själv.

Det svarar alltså på om aktien har gått bra eller dåligt. Stiger aktien kraftigt har den ett bra absolut momentum medans om aktien sjunker kraftigt har den ett dåligt absolut momentum.

Det är ofta en fördel att försöka utnyttja en absolut momentum effekt eftersom styrka föder styrka i många tidsperspektiv.

Sell in May and go away

Detta är ett klassiskt ordspråk inom trading men finns det verkligen en anomali som säger att det är bättre att inte vara investerad från maj till november månad. Vi ska titta på vad statistiken säger oss.

Genom att titta på hur utvecklingen ser ut för varje månad sedan 2000 får vi följande resultat. Vi köper vid stängning den sista dagen i föregående månad och säljer den siste i nuvarande månad.

 Snittutveckling
Januari0.21%
Februari2.16%
Mars-0.36%
April2.65%
Maj-1.32%
Juni-1.80%
Juli1.60%
Augusti-1.19%
September-1.34%
Oktober1.28%
November1.40%
December-0.06%

Som vi kan se finns det helt klart ett mönster som säger att det är bättre att vara investerad endast från november till maj månad.

[bctt tweet="Som vi kan se finns det helt klart ett mönster som säger att det är bättre att vara investerad endast från november till maj månad."]

Strategin

Som jag har nämnt kommer vi att använda oss av säsongsanomalin “Sell in May and go away”. Denna anomali bidrar i sig själv med en väldigt stor edge. Vårt första köp krav för att köpa är just därför att det ska vara slutet på oktober månad.

Det är dock lite opraktiskt att köpa alla aktier på marknaden i slutet på oktober. Att köpa kring 50 aktier är väldigt kostsamt och tidskrävande och det hade då vara smidigare att köpa en indexfond istället.

För att göra strategin ännu bättre och lite lättare att handla kommer vi att fokusera på de aktier som har gått bra under sommaren. Detta eftersom det är denna period som enligt anomalin “Sell in May and go away” är svagast och förhoppningsvis kommer de aktier som trots denna anomali gått bra vara riktigt bra aktier i framtiden.

Vi vill alltså köpa de aktier som redan har ett bra momentum. Vi vill dock endast köpa aktier med bra absolut momentum och inte de med ett bra relativt momentum.

Absolut momentum är att föredra över relativt momentum eftersom absolut momentum försäkrar oss om att vi faktiskt köper starka aktier och inte svaga aktier som är starka gentemot andra aktier. Det kan faktiskt vara så att alla aktier är svaga men vissa av dem är relativt starka jämfört med de andra. Bara för att de har ett bra relativt momentum betyder inte att dem är starka.

Om du vill lära dig mer om varför absolut momentum är att föredra över relativt momentum rekommenderar jag dig att titta på mitt inlägg om Kvartalsvinnarna. Där går jag mer igenom i detalj varför så är fallet, du finner inlägget här.

För att fånga aktier med ett bra absolut momentum kommer vi använda oss av ROC132.

Varför 132 kanske du undrar.

Vi kommer använda oss av 132 perioder eftersom detta är ungefär 6 månader vilket tar oss tillbaka till slutet på april. Vi kommer alltså att titta på utvecklingen för aktierna under den sämre perioden på året.

Vi kommer vilja att köpa de aktier som minst gått upp 10% under den dåliga period.

Detta leder till att strategin ser ut på följande vis:

Entry:
28:e, 29:e eller 30:e november
ROC132 > 10

Exit:
28:e, 29:e eller 30:e april

Studien

Eftersom vi har många krav på entry signalen kommer vi inte få många affärer. Därför har jag valt att utöka de aktier jag tittar. De aktier jag har valt att lägga till är aktier som finns på Large Cap och som har tillräckligt stor volym.

Data

Studien sträcker sig från år 2010-01-01 till 2018-12-31 och de aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv SDB
Assa Abloy B
Atlas Copco A
Billerudkorsnäs
Boliden
Castellum
Elekta B
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Holmen B
Hexpol B
Hufvudstaden A
Husqvarna B
Industrivärden C
Investor B
Kinnevik B
Kungsleden
Lundin Mining
Lundin Petroleum
MTG B
NCC B
Nordea Bank Abp
NetEnt B
Nibe B
Peab B
Ratos B
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Stora Enso R
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Trelleborg
Volvo B

Resultat

NameSMGA ROC132
Entry signalSMGA + ROC132 > 10
Exit signalSMGA ROC132
StocksX18
Market conditions
Edge (%)11,99
Stdev16,58
Hitratio80,8%
Avg win (%)17,33
Avg loss (%)-10,52
Max win (%)62,86
Max loss (%)-47,26
Edge/Stdev0,72
Trades120
ProfitFactor6,95
TiM122,9
Edge/Day (%)0,10
Start date2011-04-28
End date2018-04-30

Sammanfattning

Som vi kan se ger strategin en hög genomsnittsavkastning på 12% och hela 80% av affärerna slutar i en vinst. Detta är väldigt bra för en trendföljande strategi.

Mycket av avkastningen och hitration har vi perioden november till maj att tacka. Som vi såg i “Sell in May and go away” förklaringen ovan har denna period en väldigt bra avkastning redan utan ett absolut momentum kriterium.

Standardavvikelsen är hög men väldigt låg om vi jämför med edgen som strategin har. Vi får en Edge/Stdev på hela 0,72 vilket är extremt bra.

Vi har fått 120 affärer på 9 år, vilket inte är jättemycket men tillräckligt för att anse att siffrorna är statistiskt signifikanta.

Om vi hade slutat och analysera strategin här hade vi kommit fram till att detta är en SUPER BRA strategi. En hitratio på 80% med en snittavkastning på 12% och en Edge/Stdev på 0,72 är riktigt bra och jag har själv inte hittat en strategi med lika bra siffror.

Men det finns saker med denna strategi som gör att den inte är lika bra som den ser ut att vara.

En sak är att vi håller affärerna i ett halvår. Detta betyder att dina pengar är låsta i ett ett halvår och du kan inte använda dem till någon annan strategi under tiden.

Jag brukar dela upp mina pengar på två till tre strategier som kompletterar varandra bra, som alltså inte ger affärer samtidigt. Med denna strategi har du inte möjligheten att göra detta.

Fördelen men även en nackdel är då att du endast använder dessa pengar under halva året. Under den andra halvan på året, maj till november, har du mycket kapital tillgängligt till andra strategier.

Problemet är dock att den period då oftast är sämre vilket gör att det blir lite svårare att få en bra avkastning på pengarna under denna period.

Eftersom strategin endast köper en gång per år kommer den inte ha lika bra chans för en ränta på ränta effekt. Istället för att se det som att varje affär kommer att ge dig 12% utveckling (historiskt i snitt) på kapitalet måste du istället se det som varje köptillfälle kan ge dig 12% i snitt.

Eftersom det endast är ett köptillfälle per år har strategin historiskt givit en utveckling på kapitalet i snitt på 12% per år.

Detta gör att vi kanske kan fundera på att göra strategin ännu vassare genom att skruva på kriterierna lite. Vi får en bättre riskspridning om vi köper ungefär 10 aktier per tillfälle men det räcker kanske med att köpa 5 aktier för att få en tillräcklig stor riskspridning.

Vi testar och ser vad som händer om vi höjer vårt köpkrav till att aktierna ska ha gått upp med över 20% på det sämre halvåret istället för 10%.

Name SMGA ROC132
Entry signal SMGA + ROC132 > 20
Exit signal SMGA ROC132
Stocks X18
Market conditions
Edge (%) 14,31
Stdev 17,36
Hitratio 80,4%
Avg win (%) 19,90
Avg loss (%) -8,62
Max win (%) 62,86
Max loss (%) -18,74
Edge/Stdev 0,82
Trades 51
ProfitFactor 9,47
TiM 122,65
Edge/Day (%) 0,12
Start date 2011-04-28
End date 2018-04-30

Som vi kan se blir många parametrar bättre, snittavkastningen stiger till 14%. Sannolikheten för en vinstaffär blir blygsamt bättre och standardavvikelsen stiger väldigt lite. Vilket i sin tur leder till en Edge/Stdev på hela 0,82.

Vi får 51 affärer vilket betyder att vi ungefär har köpt 5 bolag per år, vissa år har denna siffra varit högre och vissa år lägre. För dig som nöjer dig med en lite mindre riskspridning är kanske denna version av strategin lite bättre.

En annan fördel med att vi endast köper en gång per år är att vi vet hur vi behöver allokera vårt kapital. En stor nackdel med kapitalallokering vid trendföljande strategier är att vi måste försäkra oss om att vi alltid kan ta alla köpsignaler som vi får.

Det är ofta så att en liten del av affärerna inom trendföljande strategier står för en stor del av vinsten och vi kan inte riskera att missa dessa affärer pga att vi inte har tillräckligt med kapital.

[bctt tweet="Det är ofta så att en liten del av affärerna inom trendföljande strategier står för en stor del av vinsten och vi kan inte riskera att missa dessa affärer pga att vi inte har tillräckligt med kapital."]

Om du vill lära dig mer om detta och Capitalism Distribution rekommenderar jag dig att läsa mitt inlägg om trend och trendföljare. Här går jag in lite djupare på just detta problem och Capitalism Distribution. Du hittar inlägget här.

Allt som allt är det en intressant strategi och jag anser att köpa en gång per år och få en snittutveckling på sitt kapital på 14% är väldigt bra för det lilla arbete du behöver lägga ned. Men kom ihåg att detta är historiska siffror och det finns inget som säger att strategin kommer att fortsätta prestera lika bra.

Har du några frågor eller funderingar så tveka inte på att höra av dig till mig. Du kan nå mig genom att lämna en kommentar, skicka ett mejl eller genom vår chat här på sidan.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Tusen tack för att du gjorde ett inlägg om det här. Så spännande att läsa dina analyser och man ser hur mycket arbete som ligger bakom.

Lämna ett svar