Du visar för närvarande Stop loss – Vad är en stop loss och hur fungerar den?

Stop loss – Vad är en stop loss och hur fungerar den?

En stop loss är ett ämne som splittrar många inom tradingvärlden. Läser du lite böcker inser du fort att vissa författare anser att det är ett måste medans andra tycker att det skadar ditt resultat. Jag tänkte därför vi skulle ta oss en titt på detta ämne och förhoppningsvis reda ut lite frågetecken.

Vad är en stop loss och hur fungerar den?

En stop loss är en order du lägger i marknaden som stänger din position vid ett specifikt pris. Detta gör att du lättare kan kontrollera din risk, då du teoretiskt inte kan förlora mer än vad du lägger din stop loss order på.

Detta är inte riktigt sant och vi kommer att prata lite mer om detta längre ned i artikeln.

Detta innebär att om du har köpt H&M B för 100 kr och lägger din stop loss order på 90 kr kan du hypotetiskt inte förlora mer än 10 kr per aktie.

Detta är en stop loss enligt mig och även det amerikanska sättet att de på en stop loss. Dock skiljer sig detta lite ifrån vad många mäklare i sverige anser vara en stop loss order. Jag antar att du har en svensk mäklare och därför skall vi även titta på deras definition.

Många av de svenska mäklarna anser att en stop loss order är en funktion för genomförande av automatisk handel. En stop loss order kan användas för att köpa och sälja aktier på en specifik kurs.

Denna typ av order kan användas som i ett exemplet ovan men den kan även användas till att köpa aktier.

Låt säga att du tycker att det hade varit intressant att köpa H&M B för 110 kr. Då kan du lägga en stop loss order som köper ett visst antal aktier när H&M B har nått upp till 110 kr.

Du kan även använda den till att köpa aktier om priset att sjunkit till en viss nivå. Det är kanske så att du vill köpa H&M B om aktien sjunker till 90 kr. Då kan du lägga en stop loss order som köper H&M B vid 90 kr.

Du kan även använda stop loss ordern som en target. Det vill säga att om du redan äger en aktie och vill sälja aktien om den stiger till ett visst pris. Låt säga att du äger H&M B och köpte dem på 100 kr. Du är nöjd med en vinst på 15% och kan då lägga en stop loss order vid 115 kr som då automatiskt säljer dina aktier.

Jag anser att detta inte är ett bra sätt att definiera dessa olika typer av ordrar på. Jag föredrar att använda mig utav de engelska uttrycken limit order och stop order. Vill du lära dig mer om detta sättet att se på dessa ordrar kan du läsa mer om det här.

En stop loss order fungerar på ett sådant sätt att du måste först sätta ett villkor för när din stop loss skall aktiveras, detta brukar kallas för triggerkurs. Därefter måste du ställa in vilket pris du vill köpa eller sälja aktien på när aktien har nått din triggerkurs. Alltså på vilken nivå du vill lägga din order.

Detta innebär att om du har ställt in ett pris där ingen handel sker kommer din stop loss order inte att gå igenom.

Glidande stop loss

Den vanligaste typen av en stop loss order är vad vi gick igenom ovan kallas ibland för enkel stop loss. Det finns även något som kallas för en glidande stop loss. Detta innebär att din order kan följa med i kursutvecklingen, positivt men även negativt. När denna nivå nås går din order till marknaden.

Till skillnad från en “enkel” stop loss order sätter du inte något fast pris. Du kan istället sätta en procentuell kursförändring där din stop loss order skall aktiveras. Denna procentuella kursförändring brukar baseras på den högsta/lägsta priset efter det att du har lagt din order.

Om du har köpt H&M B på 100 kr och vill lägga en glidande stop loss order på 10% innebär det att om H&M B direkt sjunker till 90 kr går din order in i marknaden för att sälja dina aktier. Om nu istället H&M B först stiger till 110 kr kommer din glidande stop loss order istället att aktiveras på 99 kr (110 – (110 * 0.1) = 99).

Skall jag använda mig utav en stop loss?

Som jag nämnde tidigare är detta en fråga som splittrar tradingvärlden och mitt svar på frågan är det beror på varför du har köpt en aktie.

Använder du dig utav en trendföljande strategi kan det vara en god idé att använda sig utav en stop loss. Har du istället köpt en aktie med en strategi för jämviktspendling är det inte alltid en så bra idé.

Att använda sig utav en tight stop loss order vid strategier för jämviktspendling bidrar nästan alltid med ett försämrat resultat. Detta beror på att en jämviktspendlande strategi går ut på att en aktie skall sjunka för att därefter stiga. Lägger du då din stop loss order för tight är det väldigt stor risk att din stop loss order kommer att aktiveras och därefter stiger aktien.

Vad är då för tight att lägga en stop loss vid jämviktspendling. Detta avstånd är oftast väldigt stort och det bör vara ungefär 2-3 ATR. Om du inte vet vad ATR är för något kan du läsa mer om det här.

Vi kan ta oss en titt på hur en enkel jämviktspendlande strategi beter sig där vi lägger stop lossen på 1, 2 och ATRs avstånd. Strategin köper när RSI(2) går under 10 och håller affären till stängning över MA5 (fem dagars medelvärde). Vill du lära dig mer om RSI (Relative Strength Index) kan du göra det här. Jag har även gjort en uttömmande studie på just RSI(2) och om du vill läsa den kan du göra det här.

NameRSI(2) Stop LossRSI(2) Stop LossRSI(2) Stop LossRSI(2) Stop Loss
Entry signalRSI(2) under 10RSI(2) under 10RSI(2) under 10RSI(2) under 10
Exit signalMA5MA5 eller 1ATR stop lossMA5 eller 2ATR stop lossMA5 eller 3ATR stop loss
StocksOMXS30OMXS30OMXS30OMXS30
Market conditions
Edge (%)0,430,190,320,37
Stdev3,162,763,173,17
Hitratio66,6%55,3%66,5%66,4%
Avg win (%)1,962,252,082,00
Avg loss (%)-2,67-2,37-3,21-2,92
Max win (%)15,9415,9415,9415,94
Max loss (%)-31,45-22,66-22,66-28,93
Edge/Stdev0,140,070,100,12
Trades3537561143204280
ProfitFactor1,501,181,301,38
TiM3,952,113,063,53
Edge/Day (%)0,110,090,110,10
Start date2010-01-042010-01-042010-01-042010-01-04
End date2018-12-282018-12-282018-12-282018-12-28

Som du kan se blir resultatet sämre med en tight stop loss. Med en stop loss på 3 ATR är resultat nästan lika bra som utan en stop loss. En utav anledningarna till detta är att om man använder sig utav en MA5-exit ger man aktien tid och möjlighet att studsa upp igen efter en nedgång. Detta betyder att det inte alltid kommer vara så att en stop loss försämrar prestandan för strategin, dock enligt min erfarenhet är så nästan alltid fallet. 

Men det finns andra tillfällen då det är en god idé att använda sig av stop loss. Om du använder sig av en jämviktspendlings strategi och du väntar med att köpa tills du har sett att aktien har börjat stiga igen kan det vara bra att lägga en stop loss relativt tight under närmsta botten. Detta då om aktien går under denna nivå är det ganska troligt att aktien kommer fortsätta att falla ett tag till och du har då minimerat din förlust.

Om du funderar på att börja med daytrading är det nästan alltid ett måste att använda sig utav stop loss. Utan det kan dina förluster bli väldigt stora.

Var du skall lägga din stop loss

Om du nu har bestämt dig för att använda dig utav en stop loss kommer nästa fråga, var skall jag lägga den?

Som du kanske förstår beror det på vad du använde för strategi när du köpte aktien. Men om vi bortser från det kan vi ta oss en titt på olika sätt man kan bestämma nivån på en stop loss.

En stop loss skall absolut inte läggas på en slumpmässig nivå. Var du placerar din stop loss måste vara ett strategiskt beslut och skall helst vara testat innan du använder dig utav strategin.

Fast avstånd kr/%

Att använda sig utav ett fast värde i kronor eller procent är inte ett speciellt bra sätt att använda sig utav en stop loss. Det är lätt hänt att stopen hamnar på ologiska nivåer. Det är betydligt bättre att ta hänsyn till den rådande situationen och därefter placera din stop loss. Detta är det enklaste sättet men även det minst bra sättet att placera en stop loss.

Volatilitet

Ett bättre sätt då är att använda sig utav den rådande volatiliteten i aktien och placera en stop loss utefter det. Ett bra sätt att göra detta på är att använda sig utav ATR eller ABR (Average Bar Range). Detta betyder att om ATR är högt har aktien en tendens att röra sig mer och därför kommer din stop loss att ligga längre ifrån ditt inköpspris. ABR används ofta vid daytrading istället för ATR.

Stöd och motstånd

Stöd och motståndsnivåer används ofta för att placera en stop loss. Detta då att priset har en större chans att vända vid en stödnivå istället för någonstans mellan en stödnivå och motståndsnivå. Det är då fördelaktigt att lägga din stop loss lite under en stödnivå. Bra stödnivåer att lägga din stop loss vid är:

Högsta stadiets 0-nivåer – t.ex. x0 , x00 eller x000 där x kan vara vilken siffra som helst
X-dagars lägsta nivå
Utskjutande bottnar
Fibonacci nivåer

Tidsstopp

Förutom att lägga din stop loss på ett specifikt pris kan man använda dig utav en tidsstopp. Detta innebär att man kommer vara i marknaden under en viss tidsperiod. Detta kan vara en god idé eftersom om du har köpt en aktie kanske du förväntar dig en rörelse i rätt riktigt direkt. Istället kanske aktien ligger kvar på samma nivå ett bra tag och då hade det kanske varit bättre att kunna använda pengarna du investerade i denna aktie till någon annan tradingidé.

Risker med stop loss

Finns det några risker med att använda en stop loss. Tyvärr är det så att fastän du använder dig utav en stop loss finns det en risk att du kommer att förlora mer än vad stop lossen “skyddar” dig mot.

Det finns nämligen situationer där priset på aktien kan rusa igenom ditt triggerkurs och din order blir inte fylld. Detta betyder att du fortfarande är i marknaden och din order ligger kvar men nu på en nivå som är högre än vad priset på aktien är just nu. Denna risken finns hos de flesta utav de svenska mäklarna.

Situationer när detta kan komma att uppstå är framförallt i aktier med väldigt liten volym, finns större risk att priset hoppar mycket utan avslut, och vid gap. Ett gap är när aktien gör rör sig när marknaden är stängd och det uppstår ett hålrum i grafen. Det kan vara  att något har hänt i aktien efter börsens stängning och dagen efter öppnar aktien mycket lägre än vid stängning.

Stop loss order fungerar hos vissa mäklare på ett sådant sätt att även fast priset på aktien rusar igenom ens triggerkurs anpassar mäklaren ordern till att köpa till bästa möjliga pris. Skillnaden mellan din tänka sälj nivå och där mäklaren faktiskt lyckades sälja dina aktier kallas för slippage.

Garanterad stop loss

Vissa mäklare erbjuder en så kallad garanterad stop loss. Detta innebär att mäklaren garanterar dig det pris som du lägger din stop loss order på. Dock gäller inte alltid den garanterade stop lossen och för att få lov att använda denna typ av stop loss kan du behöva uppfylla vissa kriterier. Det kan till och med vara så att du får betala en avgift för att använda en garanterad stop loss.

Alternativ till stop loss

Ett alternativ till att använda sig utav en stop loss kan vara att lägga in ett larm i ditt analysprogram eller hos din mäklare när en viss nivå har nåtts. De flesta mäklare har en funktion där du kan lägga in larm. Om du då får ett larm kan du själv gå in och manuellt sälja aktien. Problematiken med detta tillvägagångssätt är att det alltid finns en risk att du inte kommer att sälja din aktie utan hoppas på att en vändning kommer. Det viktiga är då att komma ihåg är att sälja en aktie med förlust är inte ett misslyckande. Ett misslyckande inom trading är att inte följa sina regler.

Jag hoppas detta har svaret på lite frågor kring ämnet stop loss. Kom ihåg att om du använder en stop loss bör detta vara definierat i din strategi och inget du skall använda lite sporadiskt då och då. Det viktigaste i trading är att följa din plan.

Instrument med inbyggd stop loss

Det finns instrument med en inbyggd stop loss. Ett av dessa instrument är Mini Futures. Detta är ett väldigt bra instrument att känna till och att använda sig utav. Mini futures är något som jag ofta använder mig utav när jag ska hedga min långsiktiga portfölj.

Jag har skrivit en informationsrikt inlägg om allt du behöver veta för att handla med Mini futures. Du kan läsa inlägget här.

FAQ om Stop loss

En stop loss är ett sätt för dig att enklare kontrollera din risk. Det är en order som du lägger i marknaden som stänger din position på ett specifikt pris.

Till skillnad från en stop loss är en stop loss order en funktion för genomförandet av automatisk handel.

En vanlig stop loss lägger du på ett specifikt pris och därefter ändras den inte, en glidande stop loss kommer att följa med priset upp eller ned beroende på en viss procentsats.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har 4 kommentarer

Lämna ett svar