Du visar för närvarande Super Simple Bollinger Bands – enkelt att tjäna pengar

Super Simple Bollinger Bands – enkelt att tjäna pengar

Idag är det söndag och imorgon startar en ny härlig vecka. OMXS30 har stängt över sitt 12 månaders glidande medelvärde vilket i sin tur betyder att jag kan börja använda lite fler strategier.

Det är nämligen så att många av mina strategier fungerar betydligt bättre i ett positivt marknadsklimat och väljer därför att inte använda dem i ett negativt marknadsklimat. Trading är svårt och det är onödigt att göra det ännu svårare att tradea när oddsen är emot en.

Men innan den nya veckan börjar skall vi titta på en ny strategi i Söndagsstrategin. Denna söndag skall vi ta oss en titt på Super Simple Bollinger Bands (S2B2) som är en strategi helt uppbyggd kring indikatorn Bollingerband. Detta är en väldigt enkel strategi som trots detta fungerar bra. Jag tänkte att vi först skulle gå igenom hur Bollingerband fungerar.

Bollingerband

Bollinger bands är en väldigt populär indikator som utvecklades av John bollinger, en pionjär inom teknisk trading.

Indikatorn är uppbyggd på följande sätt med ett glidande medelvärde i mitten med en övre och en undre priskanal. De olika priskanalerna representerar standardavvikelsen från instrumentets glidande medelvärde.

OMXS30 med indikatorn Bollingerband

Standardavvikelse

Standard deviation eller standardavvikelsen är ett statistiskt mått på hur mycket de olika datapunkterna avviker från ett medelvärde i en population. Om det finns en väldigt stor spridning på datapunkterna kommer populationen ha ett större Stdev och det motsatta gäller vid om datapunkter ligger samlade kring ett medelvärde.

Den vanligaste inställningen för Bollingerband är ett glidande medelvärde på 20 perioder, MA20, och den övre pris kanalen är 2 standardavvikelser över MA20 och den undre pris kanalen är 2 standardavvikelser under MA20.

Detta är en väldigt smart indikator då den anpassar sig efter rådande volatilitet i instrumentet. Indikatorn är mycket användbar då den både kan avgöra om en aktie trendar eller konsoliderar. Priskanalerna fungerar som stöd och motstånd, smala pris kanaler betyder att instrumentet konsoliderar. Stängning nedanför den undre priskanalen i kombination med ett långt avstånd mellan priskanalerna betyder oftast att en vändning är på gång.

Vill du lära dig mer om Bollinger Bands kan jag tipsa dig om att jag har gjort en djupgående inlägg om just Bollinger Bands. Vi tittar noggrant på Bollinger Bands och vilka strategier som man kan använda med hjälp av denna indikator. Du hittar inlägget här.

Strategin – Super Simple Bollinger Bands

Som jag nämnde innan är strategin helt uppbyggd kring indikatorn Bollingband. I denna strategi kommer vi att använda oss av standardinställningarna för Bollingerband. Medelvärdet i mitten är alltså ett 20 dagars glidande medelvärde och det undre och övre banden ligger två standardavvikelser bort.

S2B2 är en jämviktspendlande strategi där vi försöker fånga de aktier som har sjunkit lite för mycket på kort tid. Detta kommer förhoppningsvis leda till en liten uppstuds som vi kommer att vara med på.

Det är nämligen så att aktier som stänger under det nedre bollingerbandet har en tendens till att göra en uppstuds. Storleken på denna uppstuds varierar och det är inte sällan att uppstudsen når mitten mellan de två priskanalerna. Därför kommer vi att välja att göra vår exit när vi har nått upp till denna nivå.

Detta kommer leda till att strategin ser ut på följande vis:

Entry:
Close under Undre Bollingerbandet

Exit:
Close > MA20

Köp- och säljsignaler för S2B2 på OMXS30

Studien

Denna studie är inte speciellt stor då jag vill hålla denna strategi väldigt enkel. Vi kommer därför inte studera sätt att göra strategin bättre. Vi kommer därför endast att testa hur väl S2B2 fungerar på OMXS30 index och de aktier som ingår i indexet.

Data

Studien sträcker sig från år 2010-01-01 till 2018-12-31 för aktierna i studien och för OMXS30 sträcker sig studien från 2005-01-01 till 2018-12-31. De aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv SDB
Assa Abloy B
Atlas Copco A
AstraZeneca
Boliden
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Investor B
Kinnevik B
Nordea Bank Abp
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Volvo B

Resultat

OMXS30 index

Name S2B2
Entry signal S2B2
Exit signal S2B2
Stocks OMXS30i
Market conditions
Edge (%) 1,15
Stdev 3,34
Hitratio 79,2%
Avg win (%) 2,57
Avg loss (%) -4,25
Max win (%) 7,69
Max loss (%) -10,54
Edge/Stdev 0,34
Trades 72
ProfitFactor 2,30
TiM 10,88
Edge/Day (%) 0,11
Start date 2005-02-01
End date 2018-12-12
S2B2 på OMXS30 index

Aktierna i OMXS30

Name S2B2
Entry signal S2B2
Exit signal S2B2
Stocks OMXS30
Market conditions
Edge (%) 1,40
Stdev 5,18
Hitratio 72,9%
Avg win (%) 3,74
Avg loss (%) -4,98
Max win (%) 35,16
Max loss (%) -35,12
Edge/Stdev 0,27
Trades 1231
ProfitFactor 2,05
TiM 12,75
Edge/Day (%) 0,11
Start date 2010-01-29
End date 2018-12-28
S2B2 på aktierna i OMXS30

Slutsats

Som vi kan se fungerar strategin bra på OMXS30 index. Vi har en snittavkastning på 1,15% och en hitratio på höga 79%. Vi har fått 72 affärer sedan 2005 och vi ligger inne i en affär i ungefär 11 dagar.

Om man jämför snittavkastningen med standardavvikelsen för strategin kommer vi upp i ett värde på 0,34. Alla strategier som har en Edge/Stdev på över 0,3 anser jag vara en bra strategi.

En intressant observation är att strategin har fungerat bättre de senaste åren jämfört med tidigare. Detta är väldigt ovanligt, de flesta jämviktspendlande strategier fungerade bättre runt 2005-2013 och har därefter fungerat relativt dåligt de senaste tre åren.

[bctt tweet="En intressant observation är att denna strategi har fungerat bättre de senaste åren. Detta är väldigt ovanligt, de flesta jämviktspendlande strategier fungerade bättre 2005-2013 och har därefter fungerat relativt dåligt de senaste åren."]

Tittar vi istället på hur strategin fungerar på de aktier som finns i OMXS30 ser vi liknande resultat. Vi kan se att strategin avkastar 1,4 i snittavkastning och vi har en hitratio på 73%.

Vi ligger inne i affären lite längre och i genomsnitt är en affär 13 dagar. Standardavvikelsen är också den lite högre vilket i sin tur leder till att Edge/Stdev är lite lägre. Den ligger på 0,27 och når då alltså inte upp till vad jag räknar som en bra strategi. Värdet ligger dock nära 0,3 och strategin anser jag vara okej.

Det finns sätt att göra denna strategi till en bra och till och med väldigt bra strategi men detta skall vi inte utforska denna söndag.

Vi kan sammanfatta detta med att med en relativt enkel strategi kan vi uppnå bra resultat. Även om man inte använder denna strategi kan det vara bra att ha den i åtanke. Alltså när OMXS30 har gjort en stängning under det nedre Bollingerbandet är det mest troliga att index kommer studsa upp till MA20 inom en snar framtid.

Som vanligt är detta historisk data och detta säger inget om hur framtiden kommer att se ut.

Vad för typ av strategi vill du se nästa söndag?

Fler strategier och tester jag gjort med Bollinger Bands, BBW och %b

Jag har gjort en hel del tester med Bollinger Bands, här kommer några av dem.

Jag har gjort två tester på strategier där jag kombinerar Bollinger Bands och östs candlestick. Detta är en väldigt intressant kombination är vi blandar två olika synsätt på att handla aktier.

Den första strategin går under namnet Bollinger Doji och du finner strategin här.

Den andra strategin kallar jag för att Hamra ut en botten och där använder vi candlesticket Bullish Hammer i kombination med Bollinger Bands. Du finner inlägget här.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har 5 kommentarer

 1. Mattias

  Hej. Måste säga att jag verkligen uppskattar dina studier!
  Har dock en fråga angående dina test. När du skriver ”Time in market” är de ett snitt per affär eller är de den totala tiden man är investerad under mätperioden? Finns det något sätt bedöma hur många affärer som som är pågående parallellt?

  1. Tjena, vad roligt att du uppskattar studierna.
   Time in market i dessa testar är hur länge varje affär varar i snitt. Alltså inte totalt eller så utan endast hur länge varar varje affär i snitt.

   Jag har själv siffror på detta men brukar inte publicera det, kanske något jag borde börja med. Är där några speciella strategier du ha denna data för?

Lämna ett svar