Du visar för närvarande Swing trading strategi – Stochastic divergens

Swing trading strategi – Stochastic divergens

Idag i Söndagsstrategin ska vi titta på hur vi kan använda oss av divergenser för att hitta bra köpsignaler. En divergens inom trading innebär att priset i en aktie rör sig på ett visst sätt som inte bekräftas med en momentum indikator.

Detta innebär t.ex. att en aktie stiger i pris och gör en ny högsta nivå men momentum indikatorn gör inte en ny högsta nivå.

En momentum indikator är en indikator som mäter med vilken styrka eller hastighet priset på en aktie rör sig.

Ett problem med divergenser, enligt mig, är att det finns många parametrar att ta hänsyn till. Några av dessa parametrar är:

Hur lång tid måste det gått sen senaste högsta/lägsta nivå?
Hur utstickande måste den föregående högsta/lägsta nivån vara?

Det finns alltså lite diskretionära inslag i att hitta divergenser. Detta blir ett problem om vi ska försöka koda upp en indikator som signalerar när vi fått en divergens. Det är nästan lättare för vårt öga att uppfatta dessa divergenser jämfört med en indikator som vi kodat.

Jag kommer dock göra mitt bästa för att koda upp en indikator som fångar de divergenser jag är ute efter. Om du är mer intresserad av indikatorer för divergenser har jag ett paket med olika divergenser för Hitta Kursvinnare här.

Idag kommer vi använda oss av momentum indikatorn Stochastic, eller snarare Slow Stochastic, för att hitta divergenser. Jag kommer snabbt gå igenom Stochastic och lite mer om divergenser. Vill du veta mer sätt för hur du kan använda Stochastic har gjort ett lite längre inlägg om indikatorn, du finner den här.

Kan du allt du behöver veta om denna indikator eller divergenser går det jättebra att hoppa över denna del.

Fast Stochastic

Fast Stochastics består av två indikatorlinjer vid namn %K och %D. %K är själva uträkningen för Fast Stochastics och %D är en utjämning av %K. Anledningen till varför %D finns är att %K ofta är väldigt slagig och har en tendens till att ge en hel del falska signaler.

Uträkningen för %K ser ut på följande sätt:

%K = (C – L) / (H – L) * 100

C = Senaste stängingskurs
L = Lägsta noteringen för tidsintervallet.
H = Högsta noteringen för tidsintervallet.

För att få fram värdet på %D används ofta en tre perioders utjämning, alltså ett tre perioders glidande medelvärde på %K.

Slow Stochastic

%D för Fast Stochastics är väldigt intressant eftersom detta är %K linjen för Slow Stochastics. Slow Stochastics fungerar på samma sätt som Fast Stochastics. Slow Stochastics har ett utjämnat värde för %K som därefter utjämnas igen för att bilda Slow Stochastics %D.

Slow Stochastic använder sig av samma utjämning för %D som Fast Stochastic alltså ett tre perioders glidande medelvärde.

Slow Stochastic %K = Fast Stochastic %D
Slow Stochastic %D = Tre perioders glidande medelvärde på Slow Stochastic %K

Divergenser

En divergens inom Teknisk analys innebär att en aktie gör en rörelse som inte bekräftas med en momentum indikator. 

Tänk dig att en aktie har gjort en ny lägsta notering men Stochastics visar inte en ny lägsta notering. Detta är då en bullish divergens. Skulle motsatsen hända, alltså att en aktie gör en ny högsta notering men Stochastics gör ingen ny högsta notering är detta en bearish divergens.

Divergens i Slow Stochastic

Vad säger då en divergens oss?

Om en aktie sjunker i pris men Stochastics inte bekräftar detta med en ny lägsta notering betyder det att momentumet i den senaste rörelsen nedåt inte har varit lika kraftig som den senaste rörelsen nedåt. 

Detta kan då vara en indikation på att björnarna/säljarna börjar tappa kraft och att en vändningen är på gång.

Detsamma gäller i det motsatta fallet, att om aktien gör högre notering med att det inte bekräftas i Stochastics kan detta betyda att tjurarna/köparna håller på att tappa kraft och att en vändning är på gång.

Strategin

Vi ska alltså titta på en strategi som utnyttjar divergenser mellan priset och Slow Stochastic. Jag kommer att använda standardinställningen av Slow Stochastic, alltså 14 perioder med ett 3 perioders glidande medelvärde.

Vi kommer att leta efter tillfällen då aktien gör en ny lägsta nivå som inte bekräftas av Slow Stochastic, alltså att indikatorn står högre än vid tidigare lägsta nivå som penetreras. 

För att du ska förstå lite enklare titta på bilden nedan.

Här har vi en utstickande botten till vänster i bilden, till höger i bilden bryter aktien den tidigare lägsta nivån och gör en ny lägsta. Vi kan se att Slow Stochastic är betydligt lägre vid föregående botten än vid den nya, alltså har vi en divergens. Det är precis dessa lägen vi till åt i vår strategi.

Som jag nämnde tidigare finns det några parametrar vi måste ta hänsyn till. En parameter är föregående botten, hur många dagars lägsta nivå måste det vara?

Jag tycker att den föregående lägsta nivån måste vara signifikant, alltså utstickande. Jag har valt att sätta ett gränsvärde på att föregående lägsta nivå måste vara minst en femtio dagars lägsta nivå.

Nästa parameter vi måste ta hänsyn till är hur länge måste de ha gått innan vi får en ny lägsta nivå. Räcker det att det har gått en dag? 

Nej, jag tycker att det måste ha gått lite tid innan vi får en ny lägsta nivå. Jag har därför valt att det måste gått minst tio dagar innan vi får en ny lägsta nivå.

I den andra änden av spektrumet finner vi då frågan, kan det ha gått hur lång tid som helst från senaste botten?

Nej, det tycker jag inte heller, om vi måste leta flera hundra dagar tillbaka för att hitta en botten som vi penetrerar tycker jag inte vi kan använda oss av divergenser för att hitta köplägen. Värdet på Slow Stochastic för flera hundra dagar sedan känns inte relevant.

Därför kommer jag att begränsa indikatorn att titta max 100 perioder bak för att hitta en botten.

Till sist kommer jag kräva att Slow Stochastic idag befinner sig under 20.

Som exit kriterie kommer jag använda mig av en exit som är lite längre än vad jag brukar använda mig av. Jag brukar stänga mina positioner, när jag handlar på jämviktspendling, när kursen har nått upp över ett fem dagars glidande medelvärde. 

Istället kommer jag stänga min position när kursen nått upp över ett 8 dagars exponentiellt glidande medelvärde (EMA8). Detta är en exit som Tobbe Rosén använder sig av en hel del och fungerar väldigt bra på vissa strategier. 

Om du inte vet vem Tobbe Rosén är kan jag rekommendera dig att titta lite mer på det han har gjort. Han har skrivit en hel del bra böcker och kör ut en hel del analyser varje dag. Du finner hans hemsida här.

Detta leder till att strategin ser ut på följande vid:

Entry:
Kursen idag är lägre än senaste femtio dagars lägsta.
Den senaste lägsta nivån måste vara i spannet 10-100 dagar sedan
Slow Stochastic är högre idag än vid föregående botten
Slow Stochastic är lägre än 20

Exit:
Stängning över EMA8

Tre affärer i Swedbank A med vår Stochastic divergens strategi

Studien

Data

Studien sträcker sig från år 2009-11-06 till 201-11-06 för aktierna i studien. De aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv
Assa Abloy B
Atlas Copco A
AstraZeneca
Boliden
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Investor B
Kinnevik B
Nordea Bank
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Volvo B

Resultat

 EMA8
Snittavkastning1.59%
Hitratio72.30%
AvgProf./bar0.27%
Antal affärer325

Sammanfattning

Vi kan se att vi får en snittavkastning på 1,6% och en sannolikhet för en vinstaffär på 72%. Vi har alltså en relativt bra sannolikhet för en vinstaffär med en hög snittavkastning.

Eftersom att vi använder oss av en lite längre exit strategi ligger vi inne i affärerna lite längre. Vi kommer att ligga inne i en affär i ungefär 6 dagar i snitt. Detta gör att vår snittavkastning blir högre.

Vi kan se att vi inte får jättemånga affärer, men de vi får blir bra. Vi har fått 325 affärer på de senaste tio åren.

Vi har dock endast tittat på OMXS30 aktierna, hade vi valt att lägga till fler aktier kommer vi såklart få fler affärer. Risken är dock att snittavkastningen kommer att sjunka då jämviktspendling oftast fungerar bättre på OMXS30 aktierna.

Genom att utnyttja divergenser mellan Stochastic och priset har vi alltså kunnat skapat oss en strategi som avkastar relativt bra med en hög sannolikhet för en vinstaffär.

Hoppas denna Söndagsstrategi har fungerat som inspiration för dig och har du några frågor kan du alltid skicka ett mejl eller nå mig genom vår chat. Kom ihåg att studien är gjort på historisk data och det finns inga garantier på att strategin kommer att fortsätta fungera på ett likartat sätt.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har 5 kommentarer

  1. Palle

    OT: Snälla ta bort alla pop up-fönster som dyker upp varje gång man besöker någon av dina sidor. Det handlar om att logga in på Messenger, att tillåta notiser osv osv. Fruktansvärt irriterande och med tanke på att din sida i övrigt håller väldigt hög kvalitet, så önskar åtminstone jag att du kunde åtgärda detta. Det känns lite ”billigt” med en massa störande fönster man måste klicka bort. Tack annars för en bra och inspirerande sida/blogg!

  2. Tittar du på sidan genom inkognitoläge? Har du svarat på att tillåta/inte tillåta notiser ska den inte komma upp igen, detsamma gäller cookies. När det gäller Messenger är det vår chat bot.

  3. Palle

    Nej, kollar inte genom inkognitoläge. Frågorna kommer tillbaka varje gång jag på nytt besöker sidorna. Kan inte se vad jag gjort för fel med inställningarna i Chrome i så fall. Jag tillåter cookies. Chattboten dyker upp som ett nytt litet pop up-fönster varje gång man byter sida under ”nineambell.com/*”. Jag tänker att man inte vill chatta med den om man väl tryckt bort den med krysset en gång. 😀

  4. Okej, så ska det i alla fall inte vara. Förstår att du upplever det som störande, ska försöka åtgärda problemen.

Kommentarer är stängda.