Du visar för närvarande Tidigare rapporters inverkan på nästa rapport

Tidigare rapporters inverkan på nästa rapport

Rapporter är väldigt intressanta tillfällen i en aktie. Rapporter för mer ofta än sällan med sig hög volatilitet och volym. 

Jag har tidigare visat genom mina egna studier och andras att det finns en stor potential att kunna utnyttja dessa rörelser till sin fördel. 

Det första sättet att göra det är genom TN-info. Detta betyder att aktier som reagerar positivt på rapportdagen har en tendens till att fortsätta stiga. Det motsatta gäller då för aktier som faller på rapportdagen. 

Lite beroende på storlek på rörelse, trend, volym, storlek på aktie osv. får denna anomali olika mycket effekt på aktierna. Om du är intresserad att lära dig mer om denna effekt kan du göra det genom att läsa mina två Söndagsstrategier om ämnet. Den första handlar om de aktier som stiger på rapportdagen och den andra handlar om de aktier som faller på rapportdagen.

Ett annat sätt som vi kan utnyttja dessa händelser är genom att köpa dagen innan en rapport. Jag har länge ansett, och gör det till stor del fortfarande, att köpa innan en rapport är en dålig idé. Men i föregående helgs Söndagsstrategi visade jag att det finns en edge att köpa dagen innan en rapport.

Det finns även tillfällen då det t.o.m är en väldigt bra idé, vi kan få en snittavkastning på hela 1,6% på fem dagar. Du hittar föregående veckas Söndagsstrategi här.

Efter att jag hade gjort föregående veckas Söndagsstrategi så satt och tänkte om det är så att föregående rapport eller rapporter kan ha inverkan på nästkommande rapport

Du kanske tänker att jag är helt galen, hur ska tidigare reaktioner på siffror säga något om hur siffrorna kommer att se ut i nästkommande rapport.

Jag tänker att dels kan företag som rapporterat dåligt flera gånger i rad säger något om företagets status. Alltså att företaget inte befinner sig i en speciellt bra fas för tillfället, vilket skulle kunna leda till att chansen att nästa rapport blir bra är liten.

Utöver det tänker jag att aktörernas förväntningar förändras med tanke på föregående rapport. Du har säkert varit med om att ett företag har lämnat en rapport, du har läst rapporten och tyckt att detta är en bra rapport. Det visar sig dock att aktien sjunker 3% den dagen och du förstår inte hur marknaden tänker.

Marknaden har visat hur de tolkade rapporten och en del i hur de tolkar rapporten består av förväntningar.

Om föregående rapport togs emot med eufori och aktien steg mycket på föregående rapportdag kommer förväntningarna vara större nästa gång företaget rapporterar. 

Jag skulle vilja tro att det kommer krävas mycket för att företaget ska kunna slå dessa förväntningar. 

Jag tänkte därför att vi skulle testa och se om denna galna idé har något bevis med tanke på statistiken.

Testerna

För att se om det finns något bevis för dessa tankar ska vi göra tre olika tester. Vi kommer alltid att köpa dagen innan rapporten och sälja vid stängning på rapportdagen. Detta gör att vi får se hur snittavkastningen ser ut på en dags sikt.

Först kommer vi att testa och se hur det ser ut om föregående rapportdag slutade på plus eller minus.

Därefter kommer vi att testa och se om antalet gånger som ett företag har levererat rapporter som tagits emot väl eller dåligt har en betydelse.

Det vill säga, finns det någon skillnad om ett företag har har stigit de föregående tre gångerna de lämnat en rapport jämfört med om de fallit de föregående tre.

I nästa test kommer vi att titta på och se om storleken på uppgången kontra nedgången på föregående rapportdag har en betydelse.

Studien

I denna studie vill jag ha ett stort urval på aktier för att se vad edgen är att köpa dagen innan en rapport. Därför har jag valt att ha med 88 aktier från Large Cap och Mid Cap. De aktier jag har valt att ha med finner du i listan nedan.

Studien är gjord i Hitta Kursvinnare och vill du ha hjälp med att göra samma studie själv är det bara att skicka ett mejl till mig.

Värt att nämna är att jag inte tagit hänsyn till Survivorship bias vilket gör att resultatet av studien möjligtvis är något överskattad.

Anledningen till att jag endast tittar på de senaste fem åren är eftersom jag under dessa dem år har tillförlitlig data när det kommer till rapporttillfällen.

Data

Studien sträcker sig från år 2014-09-24 till 2019-09-24 och de aktier som jag har valt att titta på är:

AAK
ABB Ltd
Ahlström-Munksjö
Alfa Laval
Autoliv SDB
Arjo
AstraZeneca
Assa Abloy B
Atlas Copco A
Atrium Ljungberg
Attendo
Avanza Bank-Holding
Axfood
Balder B
Betsson B
Billerudkorsnäs
Boliden
Bonava B
Bravida Holding
Castellum
Collector
Dometic Group
Elekta B
Electrolux B
Ericsson B
Essity B
Evolution Gaming Group
Fabege
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Hemfosa Fastigheter
Holmen B
Hexpol B
Hufvudstaden A
Husqvarna B
ICA Gruppen
Indutrade
Intrum
Investor B
JM
Kindred Group SDB
Kinnevik B
Klövern B
Kungsleden
Latour B
LeoVegas
Lifco B
Loomis B
Lundberg B
Lundin Mining
Lundin Petroleum
Millicom
MTG B
Munters Group AB
NCC B
Nordea Bank Abp
NetEnt B
Nibe B
Nobia
Pandox B
Peab B
Ratos B
Resurs Holding
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Stora Enso R
Swedbank A
Swedish Match
Sweco B
SOBI
Tele2 B
Telia Company
Thule Group
Tieto
Trelleborg B
Wallenstam B
Wihlborgs Fastigheter
Volvo B
ÅF Pöyry B

Resultat

Föregående rapporter upp eller ner

Upp1D
Snittavkastning-0.26%
Hitratio46.60%
Antal affärer824
Ned1D
Snittavkastning0.34%
Hitratio52.60%
Antal affärer825

Tittar vi på dessa resultat ser det ut som att det är betydligt bättre att föregående rapporter har varit negativa jämfört med att de ska ha varit positiva. 

Om föregående rapporter har varit positiva är snittavkastningen på en dag negativ.

Tittar vi istället på de tillfällen där föregående rapporter har tagits emot negativt är snittavkastningen på en dag 0.34%

Det ser alltså ut som att föregående rapporter kan ha en betydelse för nästkommande.

Mer statistik föregående rapporter

-4 -3 -2 -1 1 2 3 4
Snittavkastning 0.98% -0.14% 0.11% 0.55% -0.44% -0.02% 0.18% -0.52%
Hitratio 56.90% 48.50% 50.30% 55.60% 45.70% 50.20% 46.60% 42.60%
Antal affärer 51 101 245 437 438 203 103 47

Tittar vi nu på statistiken för om X antal föregående rapporter har gått i den ena eller den andra riktningen i rad har jag svårt att hitta ett mönster som gör mig säker på att det har en betydelse för nästkommande rapport.

Tittar vi på snittavkastningen ser det ut som att det är mer fördelaktigt att föregående rapporter har varit negativa jämfört med positiva. 

Det bästa resultatet får vi om de fyra föregående rapporterna har varit negativa. Det som gör att jag tvivlar på dessa resultat är att om de föregående tre rapporter har varit negativa eller fler rapporter än fyra har en negativ edge. 

Detta säger mig att edgen inte är robust och att slumpen troligtvis är involverad. 

Jag skulle därför inte vilja påstå att antalet rapporter som har slutat i den ena eller den andra riktningen i rad inte har en betydelse för nästkommande rapport.

Storleken på föregående rapportreaktion

-9% -6% -3% 3% 6% 9%
Snittavkastning 1.84% 0.91% 0.20% -0.26% 0.15% 0.83%
Hitratio 60.70% 53.80% 51.10% 45.60% 47.30% 51.40%
Antal affärer 56 145 356 408 182 72

När vi tittar på denna statistiken ser det ut som att det finns ett mönster. Det ser ut som att om mindre reaktioner på föregående rapport leder till mindre reaktioner nästa gång. 

Det ser även ut som att ju större negativ reaktion det var på föregående rapport desto större snittavkastning har vi på en dag inför nästa rapport. 

Att föregående rapport har fört med sig en negativ reaktioner på mer än 9% har endast hänt 5 gånger, men detta har gett en snittavkastning på en dags sikt på hela 1.84%.

Eftersom jag kan se ett mönster får det mig att tro att storleken på föregående rapportreaktion faktiskt kan ha en betydelse för nästkommande rapport.

Sammanfattning

Jag tolkat siffrorna på ett sådant sätt att det kan finnas en tendens till att om föregående rapport var negativ finns det en större chans att nästkommande rapport är positiv och det motsatta gäller också.

Jag hade dock inte själv vågat handla efter denna statistik.

När det kommer till antalet rapporter i rad som gått i den ena eller andra riktningen hade jag sagt att detta inte påverkar nästkommande rapport. Jag kan inte se ett mönster som jag vill kalla tillförlitligt.

När det istället kommer till storleken på föregående rapportreaktion kan jag se ett tydligt mönster. Att stora rapportreaktioner för med sig att nästkommande rapport också kommer att få en stor reaktion.

Värt att tänka på är att detta kan vara ett resultat av volatila aktier, alltså att aktier som brukar vara volatila har tendenser till att alltid få stora reaktioner på rapportdagen.

Ju mer aktien gick ner på föregående rapport desto troligare är det att nästa rapportreaktion kommer bli positiv.

Är detta något jag själv hade handlat efter?

Nja, det beror lite på. Om jag använder mig av en teknik där jag köper två Mini futures, eller liknande instrument, en i var riktning med stop loss nivåer som ligger nära det aktuella priset hade jag kunnat tänka mig att göra det. 

Genom att göra på detta vis hoppas jag på att aktien på rapportdagen gör en stor reaktion och att min ena Mini future blir utstoppad och rörelsen i den andra riktningen är så pass stor att jag ändå tjänar pengar.

Det låter som en riskfri trade men så är inte fallet, risken är att dagen blir slagig och båda mina Mini futures blir utstoppade. 

Men jag hade aldrig vågat handla vanligt med tanke på dessa edgar. Men det är lite intressant att se att det verkar finnas en liten potential till att den föregående rapport har betydelse för nästkommande.

Har du några frågor eller funderingar går det jättebra att skicka ett mejl, lämna en fråga i vårt forum eller ni mig på vår chat.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Lämna ett svar