Du visar för närvarande Tomten kommer två gånger per år

Tomten kommer två gånger per år

Tomten har för vana att komma den 24:e här i Sverige, och i vissa länder mellan natten från den 24:e till den 25:e. Detta då vi här i Sverige använder oss av den Gregorianska kalendern. Om man istället använder sig av den Julianska kalendern, som många ortodoxa kristna gör. Firar man istället jul den 7:e januari.

Tomten kommer alltså mer än en gång, och så även till börsen. Du har säkert hört talas om Julrallyt som pågår från innan jul fram till strax efter nyår. Om du inte har hört talas om detta kan jag rekommendera dig att lyssna på Tobbe Rosén när han förklarar denna anomali väldigt bra

Men du kanske inte hört talas om att det även finns ett rally strax efter detta som sammanfaller väldigt bra med när jultomten kommer andra gången, det vill säga kring den 7:e.

Den strategi vi ska titta på har sedan 2012 avkastat per år 3.2% och haft en sannolikhet för en vinstaffär på 78%.

Strategin – Tomten kommer två gånger varje år

Jag satt häromdagen och kodade lite i Hitta Kursvinnare och fick ihop en indikator som räknar ut snittavkastningen per datum och månad. Det vill säga att indikatorn tittar historiskt på vad t.ex. den 5 maj haft för avkastning de senaste X antal åren och räknar därefter ut en snittavkastning för den 5 maj och hur många gånger denna dag har stigit.

Jag lade även till funktionen att man kan ackumulera alla dagar i månadens värden och då få ut en graf för hur utvecklingen historiskt har sett ut.

Det vill säga att jag fick fram en indikator som kunde visa månadsmönstret beroende på månad. Applicerar man då denna indikator på december och januari månad för OMXS30 får vi ett väldigt intressant utseende. Jag valde att testa från år 2012 då vi från 2012 har sett en förändring i månadsskifteseffekten, du kan läsa mer om detta i mitt inlägg om “När i månaden ska du köpa aktier”.

Som vi kan se har då december månad en lågpunkt kring den 14:e december och därefter får vi en topp kring den 3:e januari. Sen kan vi se att OMXS30 sjunker relativt kraftigt fram till när tomten kommer för dem som följer den Julianska kalendern, det vill säga den 7:e januari. Därefter har OMXS30 haft en väldigt fördelaktig resa ända fram till slutet på januari.

Det ser alltså ut som tomten kommer flera gånger till börsen.

Jag tänkte därför testa och se vad vi kan få för avkastning om vi först köper kring den 14:e och sen säljer den 3:e, därefter köper vi igen den 7:e och säljer den 25:e.

För att få ett lite större perspektiv kommer jag inte enbart testa från 2012 utan även från 2005 och 2015.

Studien

Data

Studien sträcker sig från år 2004-11-01 till 2020-12-31och innefattar endast OMXS30.

Resultat

 200520122015
Snittakvastning1.30%3.2%1.80%
Hitratio50%78%66%
Antal år1696

Sammanfattning

Vi kan se att avkastningen är absolut bäst från det året som vi körde vår indikator på, vilket inte är speciellt konstigt. Men vi får ändå med oss lite drygt en % de andra åren, vilket är relativt bra med tanke på att det är OMXS30 vi pratar om.

Vi är investerade i lite under en månad och får ungefär med oss 1.5%, vilket är bra med tanke på att vårt enda kriterium är vilket datum det är. Det viktigt att komma ihåg att månadsmönster är en av de svagaste edgarna vi har som traders och kanske inte något vi ska stirra oss blinda på.

Men trots det är det en intressant edge som kanske går att förbättra genom att titta på individuella aktier och kanske framförallt aktier som gått dåligt, men det får bli i en annan studie.

Denna Söndagsstrategi kommer vara den sista för 2020 och jag behöver några veckor att komma på fler strategier och anomalier att testa. Du får hemskt gärna skicka ett mejl om du vill få testat något.

Jag vill passa på att säga tack dig för ett år fyllt av utmaningar, det har varit ett tufft och förfärligt år för många. Jag försöker dock inte låta yttre faktorer påverka mitt inre och se utmaningar som möjligheter. Det är efter sådana år som vi verkligen kan uppskatta hur bra vi tidigare haft det och hur bra vi kommer att få det igen. Jag önskar dig ett fantastiskt 2021 och må hälsan, det absolut viktigaste, vara med dig.

Kom ihåg att studien är utförd på historisk data och det finns inga garantier på att börsen kommer att bete sig på ett likartat sätt i framtiden.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Curre

    Tack för 2020 och väldigt bra kämpat! Hoppas du kommer fram till några edgar för framtiden.
    Mvh Curre

Lämna ett svar