Du visar för närvarande Turtle Trading Strategy

Turtle Trading Strategy

Denna söndag ska vi titta på en gammal klassisk strategi från det myomspunna Turtle Trading projektet som skapades på 1980-talet. Detta var ett projekt för att se om man kunde träna upp traders eller det var något man var tvungen att vara född till.

Tradersen i Turtle Trading projektet gjorde ofantliga summor pengar och många utav dem blev rika på kuppen.

Strategin de använde sig av var en simpel trendföljande breakout strategi med väldigt enkla regler. Men tradersen i projektet fick inte enbart en strategi utan de fick ett helt trading system. De hade strikta regler på hur stora positioner de fick ta, när de fick ta dem och när de skulle addera sina positioner. Det fanns även regler för när de skulle ignorera köpsignalerna.

Tanken var att desto starkare en trend var ju mer investerad skulle de vara.

Vi kommer inte att testa hela systemet idag utan endast strategin. Detta för att skapa oss en uppfattning om deras strategi fortfarande fungerar i dagsläget.

Turtle Trading

På 1980-talet inleddes ett projekt av Richard Dennis och William Eckhardt som senare skulle bli världskänt. De bestämde sig för att försöka träna upp människor till att bli duktiga traders. De tänkte att de skulle träna upp traders lika snabbt och effektivt såsom sköldpaddor blev uppfödda i Singapore och kallade därför sina studenter för “turtles”. Projektet blev senare känt som Turtle Trading.

Det finns en svensk version av detta projekt vid namn Swedish Turtle Trading Team (ST3), mer om detta projekt finner du här.

Dessa traders blev väldigt framgångsrika och deras strategi var väldigt enkel. De handlade på ett 20 dagars breakout. Dessa signaler var framgångsrika ett bra tag, men som allt inom trading så råder det jämviktspendling.

[bctt tweet="Dessa traders blev väldigt framgångsrika och deras strategi var väldigt enkel. De handlade på ett 20 dagars breakout. Dessa signaler var framgångsrika ett bra tag, men som allt inom trading så råder det jämviktspendling."]

Vilka marknader de applicerade strategin på:

Chicago Board of Trade:
30 Year U.S. Treasury Bond
10 Year U.S. Treasury Note

New York Coffee Cocoa and Sugar Exchange:
Coffee
Cocoa
Sugar
Cotton

Chicago Mercantile Exchange:
Swiss Franc
Deutschmark
British Pound
French Franc
Japanese Yen
Canadian Dollar
S&P 500 Stock Index
Eurodollar
90 Day U.S. Treasury Bill

Comex:
Gold
Silver
Copper

New York Mercantile Exchange:
Crude Oil
Heating Oil
Unleaded Gas

Strategin

Strategin är en väldigt simpel trendföljande breakout strategi där vi köper på en 20 dagars högsta stängning. I den originella versionen av strategin köpte tradersen direkt när kursen steg en pip över den 20 dagars högsta nivån. Vi kommer dock att köpa vi stängning.

När kursen gör en 10 dagars lägsta stängning kommer vi att gå ur affären.

Som jag nämnde är strategin väldigt simpel och kommer då se ut på följande vis:

Turtle Trading:
Entry:
20 dagars högsta stängning

Exit:
10 dagars lägsta stängning

Köp- och säljsignaler för Turtle Trading strategin

Studien

Vi kommer inte att applicera strategin på samma instrument och värdepapper som Turtle tradersen gjorde. Vi kommer att göra det på OMXS30 aktier.

Studien sträcker sig från år 2010-01-01 till 2018-12-31 för aktierna i studien och de aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv SDB
Assa Abloy B
Atlas Copco A
AstraZeneca
Boliden
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Investor B
Kinnevik B
Nordea Bank Abp
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Volvo B

Vi kommer att testa strategin först i alla marknadsfaser för att därefter endast testa den i en positiv marknadsfas.

Resultat

NameTurtle Trading
Entry signal20 dagars hösta stängning
Exit signal10 dagars lägsta stängning
StocksOMXS30
Market conditions
Edge (%)0,15
Stdev5,84
Hitratio38,2%
Avg win (%)5,61
Avg loss (%)-3,25
Max win (%)35,18
Max loss (%)-24,74
Edge/Stdev0,03
Trades1628
ProfitFactor1,08
TiM15,03
Edge/Day (%)0,01
Start date2010-01-04
End date2018-12-27
Graf över Turtle Trading strategin med antalet trades som X-axel

Sammanfattning

Som vi kan se fungerar inte strategin speciellt bra. I snitt avkastar strategin 0,15% och endast 38% av affärerna slutar med vinst.

Tittar vi på grafen ser det ut som en bergochdalbana och till skillnad från när man är på Gröna Lund vill man inte åka bergochdalbana när man tradear.

Men Calle, varför har vi gått igenom en strategi som inte fungerar?

Anledningen till detta är att vi kan dra viktiga lärdomar från detta. Ofta är det så att det som en gång har fungerat slutar att fungera. Likt börsen jämviktspendlar även strategier.

Det är även viktigt ur den aspekten att du alltid måste testa själv och se att en strategi verkligen fungerar. Tänk att du hade läst boken om Turtle Trading och bestämt dig för att köra denna strategi. Tror inte du hade blivit speciellt nöjd med resultatet.

En tredje lärdom av detta är att vi måste tradea strategier som passar den rådande marknaden. På 1980-talet var de marknader som Eckhardt och Dennis tradeade trendande marknader. Den strategi de hade utformat passade alltså perfekt för det rådande marknadsklimatet.

Tittar vi på OMXS30 de senaste åren är det så långt ifrån en trendande marknad och det kan vi se av resultatet på strategin.

Jag vill bara påminna att detta inte är exakt den strategi som de körde i Turtle Trading projektet utan deras system hade betydligt fler regler. Men trots detta kommer inte ett trading system att fungera om man inte har en edge i den strategi man använder sig utav i systemet.

Jag hoppas att denna Söndagsstrategi har givit dig lite kunskap och har du några frågor eller funderingar, lämna en kommentar, skicka ett mejl eller hör av dig till mig på vår chat.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar