Du visar för närvarande Utdelningsmall – Hjälpsam mall för dina utdelningar

Utdelningsmall – Hjälpsam mall för dina utdelningar

Det är högst troligt att det finns områden inom din ekonomi som kan kännas motiga och tråkiga att hålla koll på t.ex. dina utgifter. Det är betydligt roligare att hålla koll på inkomster. Ett enkelt sätt för dig som investerare att öka din motivation och öka din aptit för aktier är att hålla koll på dina utdelningar. Utdelningar är en form av inkomst och det finns många fördelar med att hålla koll på dem.

En stor fördel med att ha en mall för att hålla koll på dina utdelningar, som jag redan har nämnt, är att det kan fungera som en stor motivation för dig. För mig är att detta en stor motivation att kunna se hur mina utdelningar är fördelade och hur mycket de växer från år till år.

Det är även en fördel att kunna se hur dina utdelningar är fördelade om du vill bygga din en utdelningsmaskin där du får utdelningar med jämna mellanrum över året.

Med en mall kan du enkelt experimentera med olika bolag och storlekar på investeringarna för att skapa en bra kombination mellan direktavkastning och när utdelningen sker.

Du kanske funderar på att utöka din portfölj med ett nytt bolag och undrar hur det kommer att påverka dina utdelningar och direktavkastning. Med hjälp av en mall kan du enkelt och snabbt experimentera med detta innan du bestämmer dig för att köpa det nya bolaget.

Utöver detta kan du enkelt få en snabb överblick över hur din portfölj är uppbyggd. Är portföljen för mycket viktad på ett bolag eller en sektor.

Jag har letat runt lite på webben och hittade en hel del mallar, dock ingen mall som passade mig perfekt. Därför bestämde jag mig för att skapa min egna mall. Det kommer säkert finnas saker som du hade velat ha med i din mall och då går det hemskt bra att lägga till dessa bitar. 

För att du enkelt ska kunna göra detta kommer jag att förklara hur min mall är uppbyggd så du enkelt ska kunna modifiera den så att den passar dig.

Mallen jag har byggt är gjord i Google Kalkylark, detta eftersom Google Kalkylark är gratis och tillgänglig för alla. En annan fördel är att den är molnbaserad och du enkelt att komma åt din mall var du än är. Det du dock måste göra för att kunna använda mallen är att kopiera den till ditt Google konto, om du inte vet hur du gör detta förklarar jag det lite längre ned.

Nineambell – Utdelningsmall

Mallen som jag har byggt är uppdelad på sex olika blad:

 • Utdelningskalender
 • Översikt portfölj
 • Översikt utdelning
 • Utdelning utveckling
 • Tickers
 • Sektorer

Utdelningskalender

I detta blad kommer du få reda på hur mycket utdelning du får per bolag, månad och totalt. Du kommer även få reda på bolagens aktuella aktiekurs och vad ditt totala värde investerade i aktier är just nu och vad direktavkastningen är för din portfölj.

Översikt portfölj

Här kommer du få en snabb och enkel överblick över hur din portfölj är uppbyggd. Du kommer att få se hur din portfölj är uppbyggd med tanke på de enskilda bolagen men även beroende på sektorer.

Översikt utdelning

I detta blad får du en snyggt visuell överblick över årets utdelningar och hur de är fördelade.

Utdelning utveckling

Här får du se hur utvecklingen av dina utdelningar har förändrats över olika år. Det kommer att krävas att du har data från tidigare år för att detta blad ska fungera. Här kan du enkelt och snabbt se hur utdelningen har förändrats från år till år med tanke på månad, den totala utdelningen och hur det ackumulerade utdelningen ser ut.

Tickers

I detta blad finner du alla tickers för de olika aktierna på Large Cap, Mid Cap och Small Cap. Detta för att du ska kunna använda dig av Google finance för att hämta hem aktuella kurser för de olika aktierna. De övriga bladen hämtar uppgifter från detta blad för att uppfylla vissa funktioner.

Sektorer

Även detta blad existerar för att andra funktioner ska fungera i de andra bladen.

Fördelar med Nineambell – Utdelningsmall

 • Du behöver endast skriva in namnet på aktien för att få fram dess aktuella aktiekurs
 • Genom att endast skriva in namnet på aktien får du reda på i vilken sektor bolaget tillhör
 • Du kommer få reda på din totala direktavkastning
 • Få reda på det totala värdet av din portfölj i dagsläget
 • Enkelt och snabbt se din totala utdelning per år och månad
 • Snabbt och enkelt se hur din portfölj är uppbyggd med tanke på bolag och sektorer
 • Se hur utvecklingen av dina utdelningar ser ut från år till år
 • Script funktioner som enkelt lägger till nya rader så du själv slipper skriva in funktionerna igen
 • Sökfunktion för ticker för de olika aktierna

Hur använder jag mallen?

För att använda mallen behöver du endast ändra i bladet “Utdelningskalender” och “Utdelning utveckling”.

Jag tänkte börja med att förklara bladet Utdelningskalender. 

Det första du kommer behöva göra är att kopiera utdelningsmallen till dina Google Kalkylark. Detta eftersom filen är skrivskyddad. 

Detta gör du genom att klicka på “Make a copy” under “File” i huvudmenyn.

Efter att du har kopierat mallen till din drive kan du börja använda den.

Vi ska nu gå igenom hur du använder mallen och jag tänkte vi skulle börja med hur du lägger in bolag och vad du själv behöver ändra och lägga in i kalkylarket.

Det du behöver ändra är de rutor som är mörkblåa, alltså Bolag, Antal och Utdelning/gång. Det du behöver skriva in är namnet på aktien, hur många aktier du äger, hur stor utdelningen är per gång och skriva in i kalendern när denna utdelning äger rum.

Låt säga att vi vill lägga in H&M B i mallen.

Då börjar vi med att skriva in H&M B under fliken bolag. Därefter skriver du in antalet aktier du äger under antal. Till sist behöver du skriva in hur stor utdelningen är per gång. H&M B i detta fallet delar totalt ut 9.75 kr, men delar ut två gånger per år. Därför skriver du in 4.875 kr under Utdelning/gång.

Efter du har skrivit in bolagets namn kommer tickern för Google finance automatiskt fyllas i. Om det inte gör det finns tickern inte inlagd och du får själv leta reda på den. Detsamma gäller för sektorn, finns det inte inlagd får du själv göra det. Du kan läsa längre ned om hur dessa funktioner fungerar.

Därefter är det bara för dig att föra in under vilken/vilka månader då utdelningen sker. Det enklaste är att multiplicera värdet för Utdelning/gång med antalet aktier.

Om din portfölj är större än antalet rader kan du enkelt lägga till fler rader genom att klicka på denna knapp.

Genom att göra detta läggs en ny rad till där alla formler från ovanstående rad kopieras. Detta gör att du själv slipper att föra in formlerna. Därefter är det bara att lägga in den nya aktien.

Första gången du gör detta kommer denna ruta att komma upp.

Den funktion som gör att en ny rad läggs till och alla formler kopieras är ett script och det krävs att du godkänner scriptet för ditt Google konto. När du klickar på knappen för första gången kommer denna ruta att dyka upp. 

Det du gör är att klicka på “Continue”.

Därefter klickar du på “Advanced”.

Nästa steg är att klicka på “Go to Add new row”.

Till sist måste du klicka på “Allow” och du kan nu använda scriptet som underlättar att lägga till rader.

För att använda bladet “Utdelning utveckling” måste du skriva in alla siffror från föregående år manuellt. Jag har även valt att låta nuvarande år vara manuellt, bladet hämtar alltså ingen data själv.

För att lägga till en ny rad väljer du räden för 2019 och högerklickar och väljer “Insert 1 above”.

Hur fungerar mallen?

Kalkylbladet är uppbyggt med en hel del olika funktioner som hämtar data från olika delar i kalkylbladet. För att du ska kunna förstå hur det fungerar tänkte jag därför berätta lite hur kalkylbladet är uppbyggt.

I “Utdelningskalender” kommer du själv att skriva in data, från detta blad kommer “Översikt portfölj” och “Översikt utdelning” att hämta data.

“Utdelningskalender” hämtar själv data från “Tickers” och “Sektorer”, detta görs genom en relativt komplicerad funktion som du själv kan titta på. 

I “Utdelningskalender” finner du äver tre kolumner som jag har valt att dölja för estetiska skäl. Detta är kolumn U, V och W. 

 • I kolumn U finner du en uträkning för direktavkastningen för den enskilda aktien.
 • I kolumn V kommer du finna det totala investerade värdet i dagsläget för den aktien.
 • I kolumn W finner du en funktion som hämtar data från “Sektorer” som visar vilken sektor bolaget tillhör.

Du kan välja att visa dessa kolumner om du vill, jag har valt att dölja dem av estetiska skäl.

“Översikt portfölj” hämtar all sin data från “Utdelningskalender” och har en speciellt funktion vid namn “ArrayFormula”. Ändrar du denna funktion kommer bladet att sluta fungera.

“Översikt utdelning” hämtar också all sin data från “Utdelningskalender”, dock är dessa funktioner betydligt enklare och lätta att förstå sig på.

“Tickers” och “Sektorer” och också dolda kolumner av estetiska skäl. I dessa dolda kolumner finns listan för alla aktier, dess tickers eller sektorer. I dessa kolumner kan du själv lägga in aktier, dess ticker och sektor.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har 14 kommentarer

 1. Mikko Viklund

  Vilket otroligt jobb du har lagt ner på mallen !!
  Jag lånar den tacksamt 🙂 och dumpar diverse andra sajter…

  Hälsar //Mikko

 2. Peter Karlsson

  Hej.
  Snyggt jobbat och tack för en fantastiskt verktyg.
  Jag har dock problem med att de tillagda raderna i din mall räknar fel i summeringen.
  Summerar jag kolumn U (bolag totalt), så blir det ej samma som rad 15 (totalt per månad).
  Är det något formelfel som kan fixas?
  Tack!

  /Peter

  1. Hej Peter!

   Det ska vara fixat nu, tack för att du var den första som uppdagade detta.

   Med vänliga hälsningar,
   Calle

 3. Frank Ernest

  Hej,

  Bästa mallen jag har använt hittills. Vilket grymt jobb du har lagt ner. Jag har dock stött på ett problem som jag inte lyckas lösa. Det gäller månadsummeringen på antal x utdelningen när man lägger till en ny rad. Värdet i cellen antal på den nya raden följer med från föregående rad, likaså om du lägger till fler rader efter det är det fortfarande samma värde från den ursprungliga raden. Om jag exempelvis utgår från mallen och lägger till en rad nedanför Assa Abloy. Jag skriver då exempelvis in Swedbank och 10st i cellen antal. Klickar jag då i rutan för januari kommer summeringen att vara samma som för raden ovanför, dvs 500 x 3,5 = 1750kr istället för 10 x 3,5=35kr. Är det något formelfel någonstans som går att lösa?

  Tack!

  /Frank

  1. Hej Frank Ernest!

   Långt om länge ska det vara fixat nu, var ett formelfel.

   Tack för att du uppmärksammade detta.

   Med vänliga hälsningar,
   Calle

 4. Daniel

  Hej!

  Stort tack för denna mall. Otroligt smidigt verktyg. Har dock samma problem som Peter och Frank. När jag lägger till nya bolag så blir det problem vid summeringen av utdelningen för dessa. Något som att går att lösa?

  Mvh
  Daniel

  1. Hej Daniel!

   Nu ska problemet vara fixat, prova gärna och återkom om problemet kvarstår.

   Du får kopiera över mallen till dig igen.

   Med vänliga hälsningar,
   Calle

 5. Melvin

  Tjena! Toppen mall!
  Har bara en fråga, hur gör jag ifall jag vill lägga till Telenor i listan? Telenor är ett Norskt bolag och det går tyvär inte att välja Norge som land:/

 6. Jabbe

  Hej,
  Riktigt grym mall!
  Jag undrar dock om det finns något sätt att lägga in olika summor på utdelningarna då de kan variera för varje gång?

  Mvh

 7. Filip

  Hej när jag lägger till en ”ny rad” så kommer det upp en ny rad för kategorierna inte ny rad för att lägga in nya aktier. är detta något som går att ordna? MV

 8. Niklas

  Verkligen en fin och smidig mall!

  Hur gör du med Axfood tex som delar ut 2x per år 4 vid ett tillfälle och 3,75 nästa?

  Jag la in Axfood på 2 rader då stämmer utdelningen men totalsumman blir fel som jag fick ändra i de dolda filerna genom att noll den ena raden.

  1. Hej! Kul att du uppskattar mallen, och en bra fråga du ställer. Så som mallen är skapad just nu blir det lite problem i det här fallet. Man skulle kunna ta bort checkboxarna och istället själv skriva in dessa fält hur stor utdelningen är.
   Med vänliga hälsningar,
   Calle

 9. Benny

  Gäller denna mall enbart för bolag på svenska börsen?

Lämna ett svar