Du visar för närvarande V.A.P – Ett nytt sätt att mäta volatiliteten

V.A.P – Ett nytt sätt att mäta volatiliteten

– Inlägget är skapat i samarbete med Autostock

Att volymen har en betydelse tror jag inte har gått någon förbi, ofta får vi en betydligt bättre edge i våra strategier när vi har en hög volym. Ofta använder jag Bollinger Band Width (BBW) för att räkna ut volatiliteten men det finns betydligt fler sätt att göra detta på. Idag ska vi titta på ett annat sätt som kastar om spelreglerna lite. Jag har själv ofta tänkt, en förhöjd volla ökar chansen för bra affärer, men som vi kommer att se stämmer detta långt ifrån alltid.

Vi ska i dagens inlägg titta på en indikator vid namn Volatility Average Points (V.A.P) som finns i Autotrader. Detta är en indikator som skaparna av programmet knåpat ihop och som mäter volatiliteten på ett nytt sätt, i alla fall för mig men mer om detta senare. Jag tänkte att vi skulle jämföra dessa två indikatorer, det vill säga BBW och V.A.P för att se hur de står sig mot varandra.

Jag kommer först gå igenom BBW och V.A.P och därefter går vi in på vilka tester vi ska göra. Om du känner att du behärskar dessa två indikatorer kan du med gott samvete hoppa över dessa två inledande delar.

Den strategi vi testade fick en snittavkastning på 1.01% och en sannolikhet för en vinstaffär på 65%

BBW

BBW som står för Bollinger Band Width, Bollinger Bandbredd på svenska, mäter avståndet mellan de två Bollinger banden. Detta i sin tur talar om för oss hur kursvolatiliteten i aktien har varit. Under perioder med hög volatilitet kommer avstånden mellan banden att öka och det motsatta gäller i perioder med låga volatilitet.

Vill du lära dig mer om Bollinger Bands kan du läsa mitt intressanta inlägg om ämnet här.

När bredden mellan banden ökar kraftigt är det inte sällan så att en trendvändning är på gång. Som vi redan har gått igenom är det även väldigt intressant när avstånden mellan banden är väldigt liten. BBW gör det enklare att se detta avstånd men möjliggör även att det går att programmera strategier med tanke på bredden mellan banden.

Det är även viktigt att tänka på att bredden mellan banden skall jämföras med aktiens grundvolatilitet. Alltså du ska jämföra volatiliteten med aktiens normala volatilitet och inte med andra aktiers volatilitet.

Ett BBW på 10 kan representera en väldigt volatil period i en aktie jämfört med i andra aktier där det nästan kan anses som låg volatilitet.

För att beräkna BBW gör man följande beräkning:

((Övre bandet– Undre bandet) / Mittersta bandet) * 100

V.A.P

V.A.P är en indikator som mäter den relativa volatiliteten, det vill säga att den tittar på hur den kortsiktiga volatiliteten står sig gentemot den långsiktiga i en aktie eller instrument.

Det är ofta så att stabila uppgångar kännetecknas av låg och stabil volatilitet medans nedgångar ofta är förknippade med hög volatilitet. V.A.P indikatorn mäter då denna volatilitet på ett bra sätt och lyckas visa relativt bra när vi har en stabil kontra nervös marknad.

V.A.P indikatorn, som namnet säger, ger aktien eller instrumentet ett poäng som går från 0-100 och enligt Autostock fungerar indikatorn på följande sätt (om du vill veta mer om indikatorn klicka här)

I diagrammet nedan ser vi V.A.P-indikatorn som svänger mellan 0-100. Avvikelsen från genomsnittsvolatilitet vägs samman med ett mått på hur snabbt den korta volatiliteten minskar. Kompositsignalen normaliseras till 0-100 och värden över 80 (standardgränsvärde) tolkas som tillräckligt hög poäng för köp. Poäng under 20 betyder volatilitet som ökar och dessutom ligger runt genomsnittet = ointressant aktie/index att äga.

Testet – V.A.P kontra BBW

Det som jag tycker är intressant är att om vi använder oss av BBW vill vi ha en stor volatilitet, medans när vi använder V.A.P är vi mer ute efter situationer i marknaden där vi har en stabil volatilitet. 

Det vill säga att de två olika synsätten motsätter sig lite.

Därför ska vi ta en enkel jämviktspendlande strategi och testa att applicera de två synsätten och se vad vi kan få fram. Vi kommer att testa att köpa när en aktie antar ett Relative Strength Index (RSI) med parameterinställning 2 på under 5. Därefter kommer vi att applicera BBW i det ena testet och V.A.P i det andra.

Jag utgick ifrån att aktien ska ha ett BBW på över 10, därefter anpassade jag V.A.P värdet så att vi ungefär fick lika många affärer. Efter lite laborerande kom jag fram till att V.A.P indikatorn ska ha ett värde på över 50.

När vi köpt en aktie kommer vi att sälja den efter fem dagar.

Detta kommer då att resultera i två olika test som ser ut på följande sätt:

BBW:
Entry:
RSI(2) under 5
BBW över 10

Exit:
Sälj efter fem dagar

V.A.P
Entry:
RSI(2) under 5
V.A.P över 50

Exit:
Sälj efter fem dagar

Studien

Data

Studien sträcker sig från år 2010-01-01 till 2020-11-23 för aktierna i studien. De aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv
Assa Abloy B
Atlas Copco A
AstraZeneca
Boliden
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Investor B
Kinnevik B
Nordea Bank
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Volvo B

Resultat

 BBWV.A.P
Edge0.58%0.69%
Stdev5.173.81
Hitratio60%60%
Avg win3.54%2.89%
Avg loss-3.94%-2.67
Biggest win31.90%23.74
Biggest loss-28.76%-22.58%
Edge/stdev0.110.18
#Trades13311489
Graf för testet BBW
Graf för testet V.A.P

Sammanfattning

Det som jag direkt ser när jag tittar på de två olika testerna är att vi får betydligt mer volatila affärer när vi använder oss av BBW jämfört med när vi använder oss av V.A.P. Det är precis detta som V.A.P är ute efter, att vara aktiv då volatiliteten är lägre, det som dock får mig att höja på ögonbrynen är att snittavkastningen är faktiskt högre när vi använder oss av V.A.P.

Det vill säga att trots att vi är aktiva i tider med lägre volatilitet har vi fått med oss en högre snittavkastning, och detta tack vara V.A.P.

Vi kan se att vi även har en relativt stor skillnad när det kommer till standardavvikelsen för affärerna, detta till fördel för V.A.P. Vi kan även se att snittvinsterna faktiskt är högre än snittförlusterna när vi använder oss av V.A.P och och när vi använder BBW är snittförlusten större än snittvinsten.

Om vi tittar lite i grafen kanske vi kan se varför vi har fått en bättre snittavkastning, vi missar stora delar av fallet 2011 och framförallt nu det senaste fallet i mars.

Detta får mig att tänka att det kanske finns utrymme att använda båda indikatorerna i symbios, det vill säga att vi vill agera i lägen då volatiliteten är stabil men är lite högre för tillfället. Om vi köper när RSI(2) är under 5 och BBW är över 10 och V.A.P över 50 får vi följande resultat.

 BBW + V.A.P
Edge1.01%
Stdev4.47
Hitratio65%
Avg win3.39%
Avg loss-3.34%
Biggest win23.70%
Biggest loss-18.98%
Edge/stdev0.23
#Trades621

Genom att använda oss av båda indikatorerna har vi nu fått till en betydligt bättre snittavkastning, denna snittavkastning har också ökat mer än vad standardavvikelsen har gjort vilket gör att vi fått en bättre Edge/Stdev. 

Vi kan även se att sannolikheten för en vinstaffär ökat och snittvinsten nu igen är högre än snittförlusten. 

Att använda sig av både BBW och V.A.P kan vara väldigt intressant och något jag ska absolut utforska mer i framtiden.

Hoppas denna Söndagsstrategi har varit till din nytta och har du några frågor kan du alltid kontakta mig på mejl eller genom vår chat. Kom ihåg att studien är utförd på historisk data och det finns inga garantier på att indikatorn kommer att fungera på ett likartat sätt i framtiden.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Curre

  Kul och intressant?Fortsätt med ditt hårda arbete och hoppas du känner att det leder någonstans för dig personligen. Det gäller att hålla det enkelt, diversifiera och se det som ett maraton lopp. 15%/år gör de flesta arbetsbefriade på sikt. Mvh Curre

 2. Anders Hemgren

  Intressant, har använt Autostock i många år och gillar verkligen VAP. Kul att du analyserar deras indikatorer vilket bara kan göra dom ännu bättre?

 3. Martin

  Hej och tack för all kunskap som du delar med dig. Vet du om V.A.P finns på Hitta kursvinnare?

  1. Hej!

   Nej, det är en indikator utvecklad av Autostock och finns endast på deras plattform.

   Med vänliga hälsningar,
   Calle

Lämna ett svar