Du visar för närvarande Vad händer efter en vinstvarning?

Vad händer efter en vinstvarning?

Det har varit en intressant vecka på börsen, mycket som har hänt och det ska bli intressant och se om OMXS30 stänger över sitt MA12. HM hade rapport i veckan och fick både aktien och börsen att ta ett litet skutt upp på torsdagen.

Men nu är det äntligen söndag igen och denna söndag är jag på resande fot. Jag har dock förberett detta inlägg och vi ska fortsätta studera vinstvarningar. 

Tidigare i veckan publicerade jag ett djupgående inlägg om vinstvarningar men idag ska vi försöka ta reda på hur vi ska agera kring vinstvarningar.

Vinstvarningar är väldigt intressanta eftersom att de är oannonserade vilket gör att du inte kan skydda dig mot dem. 

I mitt djupgående inlägg gick vi igenom vad en vinstvarningar är, hur reglerna kring vinstvarningar ser ut och vad som brukar hända. Du kan läsa inlägget här.

Jag saknade dock lite statistik om vad som händer på lite längre sikt för bolag på den svenska marknaden. Jag tänkte därför göra ett försök att skapa en lite större förståelse för vad som troligtvis kommer att hända på kort sikt och på lång sikt efter en vinstvarning. 

Förhoppningsvis tack vare denna information kommer vi veta lite bättre hur vi ska agera om vi oturligt nog råkar vara med om en vinstvarning.

Innan vi börjar titta på de tester vi ska göra tänkte jag snabbt gå igenom vad en vinstvarning är för något. Det går jättebra att hoppa över denna del.

Vinstvarning

Företag som är börsnoterade är skyldiga att gå ut med ett meddelande till marknaden om dess resultat för en viss period avviker kraftigt från de förväntade resultatet. Detta meddelande är en så kallad vinstvarning. Bolaget meddelar alltså att de inte kommer att nå sina prognostiserade resultat.

Det vill säga att om ett företags vinst är betydligt lägre än det förväntade eller att förlusten är betydligt större än de förväntade måste företag meddela marknaden om detta.

Eftersom att denna nya information räknas som insiderinformation måste bolagen underrätta marknaden och kan inte välja vilka personer som ska få ta del av denna nya information. Detta är regler som finns i det regelverk som Nasdaq Stockholm har för sina emittenter. Detta resulterar då att alla på marknaden ska få ta del av denna information samtidigt och analytiker eller stor ägare ska inte ha tillgänglighet till denna information tidigare an någon annan.

Strategin

Som jag nämnde innan ska vi titta på vinstvarningar, det är dock väldigt tidskrävande att gå igenom alla vinstvarningar. Det enda sättet for mig att hitta alla vinstvarningar är att gå igenom gamla artiklar vilket är på tok för tidskrävande.

Jag har därför tänkt att förenkla processen något för mig. Jag har tänkt att vi ska titta på vad som händer när en aktie går ned med X antal procent på en dag. Det som ofta händer när ett bolag vinstvarnar är att de sjunker kraftigt den dagen.

I två svenska studier som jag har tittat på kom den ena studien fram till att aktiekursen minskar i snitt med 7% och den andra studien kom fram till en minskning på 10%.

Det vi kommer att göra i testerna är att testa och se vad som händer när en aktie har minskat med mer än 7% på en dag och i test 2 när aktier minskar med mer an 10% på en dag. Indikatorn jag kommer använda mig av för att testa och se om en aktie har gått ned med X mycket på en dag är Rate of Change med en periodlängd på 1.

Vill du lära dig mer om Rate of Change rekommenderar jag dig att läsa mitt inlägg om Kvartalsvinnarna, där går jag igenom lite mer ingående om denna indikator.

Vi kommer testa och se hur avkastningen ser ut 22 dagar senare och 66 dagar senare. Detta representerar en månad respektive tre månader.

I dessa tester kommer vi tyvärr få med även andra händelser som orsakar dessa nedgångar, t.ex. rapporter. Men testerna ger oss förhoppningsvis en lite större förståelse för hur aktier brukar reagera när de går ner kraftigt på en och samma dag.

Detta leder till att testerna kommer att se ut på följande sätt:

Test 1:
Entry: 
ROC1 under -7%

Exit:
Efter 22 dagar
Efter 66 dagar

Test 2:
Entry: 
ROC1 under -10%

Exit:
Efter 22 dagar
Efter 66 dagar

Studien

Eftersom vi fånga vinstvarningar har jag valt att ta med alla aktier på Large Cap där jag anser att jag har tillförlitlig data. Det hade varit en fördel om jag även lagt till Mid Cap och Small Cap aktier men jag har ingen tillförlitlig data för dessa aktier.

Data

Studien sträcker sig från år 2010-01-01 till 2018-12-31 och de aktier som jag har valt att titta på är:

ABB Ltd
Alfa Laval
Autoliv SDB
Assa Abloy B
Atlas Copco A
Billerudkorsnäs
Boliden
Castellum
Elekta B
Electrolux B
Ericsson B
Getinge B
Hexagon B
Hennes & Mauritz B
Holmen B
Hexpol B
Hufvudstaden A
Husqvarna B
Industrivärden C
Investor B
Kinnevik B
Kungsleden
Lundin Mining
Lundin Petroleum
MTG B
NCC B
Nordea Bank Abp
NetEnt B
Nibe B
Peab B
Ratos B
Sandvik
SCA B
SEB A
Securitas B
Sv. Handelsbanken A
Skanska B
SKF B
SSAB A
Stora Enso R
Swedbank A
Swedish Match
Tele2 B
Telia Company
Trelleborg
Volvo B

Resultat

Test 1

Name Vinstvarning Vinstvarning
Entry signal ROC1 < -7 ROC1 < -7
Exit signal 22D 66D
Stocks X18 X18
Market conditions
Edge (%) 2,61 4,89
Stdev 12,76 17,34
Hitratio 57,9% 60,4%
Avg win (%) 9,67 14,20
Avg loss (%) -7,09 -9,30
Max win (%) 98,15 131,03
Max loss (%) -49,82 -46,49
Edge/Stdev 0,20 0,28
Trades 254 207
ProfitFactor 1,88 2,33
TiM 22 66
Edge/Day (%) 0,12 0,07
Start date 2010-02-04 2010-04-09
End date 2018-12-13 2018-12-19

Test 2

Name Vinstvarning Vinstvarning
Entry signal ROC1 < -10 ROC1 < -10
Exit signal 22D 66D
Stocks X18 X18
Market conditions
Edge (%) 3,07 5,47
Stdev 11,36 16,03
Hitratio 55,8% 55,8%
Avg win (%) 10,23 15,85
Avg loss (%) -5,98 -7,66
Max win (%) 44,09 70,04
Max loss (%) -24,53 -28,42
Edge/Stdev 0,27 0,34
Trades 86 77
ProfitFactor 2,16 2,62
TiM 22 66
Edge/Day (%) 0,14 0,08
Start date 2010-03-05 2010-05-10
End date 2018-12-12 2018-11-30

Sammanfattning

Från tidigare studier där de studerat vinstvarningar visade det sig att upp till fem dagar efter vinstvarningen finns det en negativ avkastning på -0,62%. I en annan studie har samma tidsperiod en negativ avkastning på -1,84%. 

Om du är kortsiktig och sitter i position när ett bolag vinstvarnar säger alltså statistiken att det bästa är att “take your losses” och sälj ditt innehav. Statistiken säger att de flesta bolag fortsätter ner de följande dagarna efter en vinstvarning.

Men vad galler då om du är lite mer långsiktig. 

Om vi studerar test 1 där vi köper vid stängning när en aktie har gått ned med mer än 7% på en dag ser vi att efter en månad har genomsnittsaktien återhämtat sig och är upp 2,61%. Tittar vi istället på vad som har hänt efter 3 månader ser vi att den genomsnittliga avkastningen är 4,89%.

Det har alltså i snitt varit bättre att hålla kvar aktien och inte att sälja den.

Studerar vi Test 2 visar även detta test samma bild. Om vi köper aktier när de sjunkit med över 10% på en och samma dag har detta lett till en genomsnittsavkastning på 3,1% efter 22 dagar och 5,5% efter 66 dagar.

Om aktien sjönk mer på en dag har det alltså lett till en bättre snittavkastning på både en och tre månaders sikt. 

Som jag nämnde innan har vi inte endast tittat på de gånger en aktie har vinstvarnat utan alla gånger en aktie sjunkit med antingen 7% eller 10%. Det finns dock en amerikanskt studie på vinstvarningar som stärker denna tes om att aktier som vinstvarnar har en tendens att återhämta sig på längre sikt.

Jackson & Madura kom fram till det väldigt intressanta slutsatsen i deras studier om vad som händer på en lite längre sikt efter en vinstvarning.

Det de kom fram till är att bolag ofta har en tendens till att återhämta sig efter en vinstvarning och avkastningen från 11 dagar efter en vinstvarning fram till 60 dagar senare är positiv och låg på i snitt 1,49%. Denna återhämtning kan i sin tur bero på att många investerare anser att bolaget har sjunkit för mycket och passar på att köpa till ett lägre pris.

Så hur ska vi agera om vi har oturen att vara med om en vinstvarning.

Om du är kortsiktig i din trading säger statistiken att den bästa idén är att sälja direkt, det kommer dock såklart att finnas undantag.

[bctt tweet="Om du är kortsiktig i din trading säger statistiken att den bästa iden är att sälja direkt, det kommer dock såklart att finnas undantag."]

Om du är lite mer långsiktig har aktier som vinstvarnat en tendens till att återhämta sig och det kan då vara en god ide att behålla aktierna. Till er som är fundamentalt lagda gäller det såklart att läsa igenom vinstvarningar och skapa sig en ny uppfattning om bolaget men statistiken om vad som händer på en och tre månaders sikt säger behåll.

Som jag har nämnt någon gång är detta i genomsnittsutfallet och det kommer såklart variera från gång till gång.

Denna studie är byggd på historisk data och det finns inga garantier för att aktier kommer att fortsätta agera på detta vis. Det är även värt att tillägga att detta är endast gjort på Large Cap aktier och utfallen kan se annorlunda ut för mindre bolag.

Har du några frågor eller funderingar lämna en kommentar, skicka ett mejl till mig eller nå mig på vår chat.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Detta inlägg har en kommentar

Kommentarer är stängda.