Du visar för närvarande Vilsna själar – strategi för börsens sämsta aktier

Vilsna själar – strategi för börsens sämsta aktier

I början på 2009 hade flera bankaktier sjunkit kraftigt på bara några år. SEB hade sjunkit hela 85% och Swedbank var väldigt nära konkurs. Detta fenomen eller dessa typer av aktier har ett namn på engelska, nämligen Fallen Angels. 

Detta är aktier som en gång har ansetts vara stora och starka bolag som har fallit extremt mycket.

Jag tänkte att vi idag skulle titta på hur det ser ut när vi köper bolag som har fallit över 80% under en fyraårsperiod.

En stor skillnad mellan den svenska och amerikanska börsen är utbudet på bolag. Bara på S&P 500 finns det 500 bolag och det är mer än vad som finns på hela stockholmsbörsen. Vi kommer därför inte kunna vara lika selektiva och vi kommer att titta på alla bolag som har fallit över 80%, inte enbart stora bolag.

Vi kommer även kräva lite mer saker för att vi ska köpa men mer om detta under strategi delen.

Eftersom att vi kommer att fokusera på mindre bolag kommer jag inte kalla det för Fallen Angels utan Vilsna själar. Vårt jobb kommer att vara att välja ut de vilsna själar vi anser ha potential och rädda dem.

Strategin

Vi kommer alltså att titta på alla bolag från Large-, Mid- och Small Cap som har sjunkit med mer än 80% under en fyraårsperiod. 

I vanliga fall använder jag mig nästan alltid av dagsupplösning men idag ska vi faktiskt använda veckoupplösning. 

Utöver att vi vill att aktien ska ha fallit med mer än 80% på 208 veckor, 52 veckor * 4 år, vill vi att bolaget ska ha visat lite tecken på att det håller på att återhämta sig.

Detta gör vi genom att kräva att bolaget har gått upp med mer än 30% den senaste 20 veckorna. Detta borde vara ett bra tecken på att bolaget är på gång igen. För att signalera detta använder vi oss av Rate of Change med en period inställning på 20 och sätter som krav att RoC måste ligga över 30.

Vi måste ge aktien mycket utrymme, vi hoppas ju på att vi ska vara med på en resa som tar bolaget upp till tidigare nivåer och till och med högre. Då kan vi inte sätta för tighta exit kriterier.

Vi kommer att sätta en glidande stop loss på 50%. Stop lossen följer alltså med upp i trenden och kommer ligga på 50% från den högsta nivån under affären. Om du vill lära dig mer om stop loss och glidande stop loss kan du läsa mitt inlägg om ämnet här. 

50%, det låter mycket kanske du tänker, men det krävs att vi lämnar utrymme för aktien att stiga under en lång period. 

Detta leder till att strategin ser ut på följande vis:
Entry:
(Stängning – Högsta notering senaste 208 veckor)/(Högsta notering senaste 208 veckor) är under -0.8
RoC(20) är över 30

Exit:
Glidande stop loss på 50%

Studien

Studien är utförd med Hitta Kursvinnare och är från 1986-09-30 till 2019-09-26.

De aktier jag har valt att ha med är alla aktier från Small-, Mid- och Large Cap. Detta resulterar i att studien är på hela 336 aktier från de tre olika listorna.

Det är viktigt att komma ihåg att jag inte har med bolag som har gått i konkurs. Detta medför att resultatet är överskattat. Vi har alltså inte tagit hänsyn till Survivorship bias.

Resultat

Glidande stop loss 50%
Snittavkastning 11.25%
Hitratio 44.20%
AvgProf./bar 0.08%
Antal affärer 163

Sammanfattning

Vi kan se att denna strategi har fått 163 affärer och i genomsnitt är avkastningen 11.25%. Sannolikheten för en vinstaffär är 44% och snittavkastningen per vecka ligger på 0.08%. 

Snittavkastningen är inte speciellt hög med tanke på att vi ska få affärer som avkastar väldigt mycket och vara i flera år. 

Studerar men affärerna mer noggrant kan vi se att vi får några affärer som avkastar kring 300-500% och några få som ligger på över 1000%. 

Vi har dock en väldigt stor del affärer som slutar med en förlust på 50%. Det ligger alltså en väldigt stor risk i denna strategi. Tanken är dock att din nedsida är begränsad, 50%, men uppsidan är oändlig. 

Det är dock viktigt att komma ihåg att jag inte har haft med de bolag som gått i konkurs under dessa år. Dessa bolag hade försämrat resultatet betydligt och det går nästan att ifrågasätta hur relevanta siffrorna i detta test är. 

Men jag tycker ändå att siffrorna visar att det finns en potential i bolag som har fallit väldigt mycket. Än mer om bolagen är stora och fortfarande har en bra affärsidé. Detta är lite av Warren Buffetts strategi och köpa bra bolag när ingen annan vill ha dem.

Det kan därför vara en god idé att hålla koll på Stockholmsbörsens “Vilsna själar”.

Studien är gjord på historisk data och det finns inga garantier på att strategin kommer att fungera på samma sätt live. Det troliga är faktiskt att strategin kommer att vara sämre. Har du några frågor eller funderingar kan du alltid kontakta mig genom att skicka ett mejl, forum eller genom vår chat.

Syftet med denna webbplats är att bidra med information och ge min allmänna syn på börsen, index, valutor och råvaror. Det är inte meningen att informationen ensamt ska utgöra underlag eller ses som uppmaningar för köp- och säljbeslut. Informationen är min personliga syn och även om jag anser att de källor och metoder jag använder är tillräckligt tillförlitliga. Nineambell tar inget ansvar för eventuella brister i källmaterialet eller tillförlitligheten i det som erhålls i samband med utnyttjandet utav denna sida. Handel med finansiella instrument innebär alltid en risk. Nineambell svarar inte för eventuella förluster uppkomna genom investeringsbeslut baserade på information från denna webbplats.

Lämna ett svar